W kolejnym odcinku cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na tagliatelle w sosie szparagowym ze świeżymi pomidorkami czereśniowymi.
Danie orzeźwiające i bardzo wiosenne.
Składniki:
- 350 g makaronu tagliatelle
- pęczek zielonych szparagów
- 80 ml pesto bazyliowego (najlepiej domowego)
- 150 g pomidorków czereśniowych
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Szparagi umyć, wysuszyć. Odciąć zwłókniałe końcówki i pokroić na 2 cm kawałki (końcówki szparagów pozostawić w całości). Na patelni podsmażyć posiekany czosnek i dodać kawałki szparagów. Dusić pod przykryciem do momentu aż zmiękną (ale się nie rozgotują). Odłożyć końcówki szparagów, a pozostałe zmiksować z pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem tagliatelle. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i końcówkami szparagów.
Zapraszam Was również do odwiedzenia bloga Aleksandry i zobaczenia jak wygląda jej tagliatelle ze szparagami.
Wyszly nam dwie wersje tego samego przepisu. Fajnie, ciekawie i przede wszystkim smacznie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWszystko, co ze szparagami, biorę od razu. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie- perfect!
OdpowiedzUsuńAniu fantastyczny makaron ... oj zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń