08:00

Tagliatelle w sosie szparagowym z pomidorkami czereśniowymi

szparagi


W kolejnym odcinku cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na tagliatelle w sosie szparagowym ze świeżymi pomidorkami czereśniowymi. 
Danie orzeźwiające i bardzo wiosenne. 

Składniki:

  • 350 g makaronu tagliatelle
  • pęczek zielonych szparagów
  • 80 ml pesto bazyliowego (najlepiej domowego)
  • 150 g pomidorków czereśniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Szparagi umyć, wysuszyć. Odciąć zwłókniałe końcówki i pokroić na 2 cm kawałki (końcówki szparagów pozostawić w całości). Na patelni podsmażyć posiekany czosnek i dodać kawałki szparagów. Dusić pod przykryciem do momentu aż zmiękną (ale się nie rozgotują). Odłożyć końcówki szparagów, a pozostałe zmiksować z pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem tagliatelle. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i końcówkami szparagów. 

Zapraszam Was również do odwiedzenia bloga Aleksandry i zobaczenia jak wygląda jej tagliatelle ze szparagami. 


4 komentarze:

  1. Wyszly nam dwie wersje tego samego przepisu. Fajnie, ciekawie i przede wszystkim smacznie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko, co ze szparagami, biorę od razu. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu fantastyczny makaron ... oj zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń