wtorek, 19 maja 2015

Chleb z kaszą gryczaną (z garnka rzymskiego)

chleb z garnka rzymskiego
Chleb orkiszowy na zakwasie, z dodatkiem kaszy gryczanej, upieczony w kolejnej odsłonie Piekarni prowadzonej przez Anię
Jak mało kiedy, nie podzielił rodziny i wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest dobry. 
Smak kaszy, moim zdaniem, był wyczuwalny głównie zaraz po upieczeniu. Na drugi dzień nieco mniej. 
Co nie zmienia faktu, że ten dodatek w chlebie w ogóle bardzo mi odpowiadał. 
Skusiłam się żeby upiec mój chleb w garnku rzymskim i to również mogę polecić. Poniżej podaję sposób zarówno garnkowy, jak i tradycyjny. 
Przepis pochodzi z bloga Trufla, a został wybrany przez Elę

Składniki zaczynu:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 210 g wody
  • 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.

Składniki ciasta właściwego: 

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy
  • cały zaczyn
  • 160 g letniej wody
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000)

Wszystkie składniki zmiksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty.
Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.

Pieczenie w garnku rzymskim:

Garnek rzymski zamoczyć w wodzie na ok. 20 minut. Osuszyć ściereczką i wysmarować olejem, a następnie wysypać otrębami. Wszystkie składniki zmiksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Ciasto przełożyć do garnka i pozostawić do wyraźnego wyrośnięcia. Zamknąć garnek i umieścić go w zimnym piekarniku. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni (mój piekarnik nie sygnalizuje czy jest już odpowiednia temperatura, więc na wszelki wypadek przyjęłam czas 15 minut). Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę i piec dalej chleb (około godziny)
Po wyjęciu chwilę przestudzić w garnku, a następnie wyjąć i studzić dalej na kratce. 

Razem ze mną chleb upiekli 


10 komentarzy:

  1. Aniu,
    chlebek udał Ci się wspaniale!
    A pomysł z garnkiem bardzo dobry.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. W garnku upiekł Ci się doskonale:-) Dzięki za kolejny wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię takie chleby z garnka rzymskiego. Cieszę się, że całej rodzinie smakował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, pięknie Ci się upiekł :).
    Do następnego !

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu cudownie Ci sie upiekł w garnku .... i u nas też każdemu smakował:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny bochen i fajnie, że wszystkim smakował :)
    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też kusiło, żeby upiec w rzymskim garnku... może następnym razem.
    Twój bochenek wygląda ślicznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczenie w garnku rzymskim, to świetny pomysł! Fantastyczny bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się pomysł z garnkiem. Chleb wygląda wspaniale, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny :) Stale zwlekam z kupieniem garnka żeliwnego! Muszę koniecznie go kupić :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.