sobota, 23 lutego 2013

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Ciasto dla wielbicieli kremówek
Zdecydowanie. 
Również dla zwolenników ciast czekoladowych, kajmaku i orzeszków. 
Zaliczam się do wszystkich wyżej wymienionych. 
A Wy?

Składniki biszkoptu (blaszka 33 cm x 23 cm):

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przy pomocy łyżki wymieszać z mąkami i kakao. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przeciąć w poziomie na 2 równe warstwy. 


Masa budyniowa
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • opcjonalnie szczypta kurkumy (masa wychodzi wtedy bardziej żółta niż w kremówce)
1,5 szklanki mleka zmiksować z mąkami, budyniem i jajkiem. 
W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrami i małym strumieniem wlewać mleko wymieszane z dodatkami, cały czas ubijając (ręczną trzepaczką bądź mikserem) Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć przy pomocy miksera i małymi porcjami dodawać ostudzony budyń.

Dodatki:
  • puszka masy kajmakowej (400 g)
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Ciasto przełożyć masą budyniową i na wierzch rozsmarować masę kajmakową (podgrzana lepiej się rozsmarowuje). Posypać orzechami. Schłodzić w lodówce.

42 komentarze:

  1. o rety, jutro wpadam na kawkę i kawałek tego cudeńka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja dobra koleżanka zawsze takie robi na święta, smak jest boski!!! Jak dobrze, że Wielkanoc już wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na święta to go raczej nie zrobię, bo po kawałku już nie ma się na nic siły:)

      Usuń
  3. W kremie nie powinna być łyżka mąki pszennej, zamiast szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest prawidłowo. Wychodzi gęsty budyń (jest go dużo, bo na litr mleka), który uciera się z kostką masła.

      Usuń
  4. O mniam, smaczne ciasto !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj to ja z wielką przyjemnoscią zjadłabym z Tobą kawałek tego ciacha:). Pozdrawiam ciepło Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również chętnie skonsumowałabym w Twoim towarzystwie:)

      Usuń
  6. Takie tu smakowite rzeczy prezentujesz :))) Ja wczoraj piekłam bułeczki cynamonowe z Twojego przepisu. Wyszły wspaniałe a dzisiaj, podgrzane w kuchence mikrofalowej, także smakują wybornie. Pozdrawiam Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam komentarz do bułeczek. Dzisiaj i ja mam na nie wielką ochotę:) Chyba zrobię na kolację:)

      Usuń
  7. Pyszności, zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda, chętnie podkradłabym chociaż kawałek tego smakołyku do porannej kawki. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, wygląda niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam trzymajac sie przepisu,ale masa budyniowa wyszła mi rzadka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się wcześniej zdarzało, że masa budyniowa wychodziła rzadka. Masło musi być naprawdę bardzo dobrze utarte, a budyń (powinien być bardzo gęsty - był?) dobrze schłodzony i dodawany małymi porcjami.

      Usuń
  11. Pycha wychodzi jeżeli zamiast orzechow wloskich da się ziemne polaczenie słodkiego ze slonym rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł. Wtedy smakowo idzie w kierunku snickersa. Mniam:)

      Usuń
  12. Bioszkopt bez proszku do pieczenie uda się???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od lat nie piekę biszkoptów z proszkiem. Polecam obejrzeć filmik http://www.youtube.com/watch?v=TYcLa6Ifs08

      Usuń
  13. Biszkopt się nie udał bez proszku :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiała być jakaś inna przyczyna niż brak proszku. Biszkopty go naprawdę nie wymagają.

      Usuń
  14. Czy zamiast budynie śmietankowego mogę użyć waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
  15. jak zrobic krem krok po kroku pilne bo biszkopt juz jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krok 1. 1,5 szklanki mleka zmiksować z mąkami, ( 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
      1 szklanka mąki pszennej), budyniem i jajkiem - tak żeby nie było grudek
      Krok 2. W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrami i małym strumieniem wlewać mleko wymieszane z dodatkami, cały czas ubijając (ręczną trzepaczką bądź mikserem)
      Krok 3. Ostudzić.
      Krok 4. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć przy pomocy miksera i małymi porcjami dodawać ostudzony budyń
      Krok 5. Masę wylać na spód ciasta

      Usuń
  16. Ciasto wyszło mi smaczne ale pół dnia walczyłam z kremem, który wyszedł za rzadki. I tak zmniejszyłam ilość mleka a zwiększyłam ilość mąki gotują ponownie budyń. Wcale nie wyszedł taki sztywny a po dodaniu masła krem był rzadki (nie katastrofalnie) ale nie na tyle gęsty, żeby dało się ładnie kroić. Ratowanie go żelatyną niewiele pomogło ale w domu zajadaliśmy ze smakiem. Trochę boje się zanieść go do pracy bo koleżanki mam wybredne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. Szczerze nie polecam. Ciasto nie udane

    OdpowiedzUsuń
  19. Litr mleka to za dużo. Masa wyszła rzadka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z 500 ml mleka gotuje się budyń z torebki. Tu na litr mleka jest budyń + łyżka mąki ziemniaczanej + szklanka mąki pszennej - to wychodzi bardzo gęste.
      Chyba, że problem powstał w momencie ucierania z masłem...

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.