czwartek, 7 lutego 2013

Rodzinne warsztaty z Kasią

Na zaproszenie producenta kostki do pieczenia Kasia wzięliśmy udział w przesympatycznych rodzinnych warsztatach z bardzo miłą niespodzianką (zwłaszcza dla mam:))
Atmosfera była iście rodzinna, bo razem z ekipą Bajkorady udział wzięły również ekipy 2 smaków oraz Ciasteczek z duszą .





Po krótkim wprowadzeniu przygotowanym przez szefa kuchni Piotra Murawskiego przeszliśmy do wypiekania:)
Właściwie nie tak od razu, ponieważ przedstawiono nam niespodziankowego gościa, ale o tym za chwilę.
Podzieliliśmy się na kilka zespołów i ruszyliśmy do ubijania, zagniatania i pieczenia. 
Ekipa Bajkorady (przy dużym udziale męskiej części ekipy) przygotowała tort cytrynowo-migdałowy z kremem z mascarpone i pomarańczy (pojawi się z pewnością na blogu) ponieważ był pyszny, a przygotowanie bardzo proste.
Ciasta przez nas przygotowane zobaczyć można na filmiku. 





W trakcie warsztatów Bajkoradowy Mąż ujawnił swoją skrywaną (choć nie do końca, ponieważ popełnił już wcześniej kilka ciast) naturę cukiernika






oraz kulinarnego żonglera:)








Mali pomocnicy byli bardzo przejęci pracą w profesjonalnej kuchni, po raz kolejny udowadniając, że pieczenie z dziećmi to świetny pomysł.
Właściwie sami dali by radę upiec wszystkie ciasta:)






Mamy również wspaniale spędziły czas (nam jak widać zawsze jest wesoło kiedy wspólnie wypiekamy).







Kiedy nasze ciasta dopiekały się i chłodziły Tomasz Deker zaprezentował nam co można wyczarować z czekolady.
A wyczarować (i to w naprawdę krótkim czasie można naprawdę wiele). Na przykład takie cudowne pralinki.




Wspomnienie tych czekoladek (z nadzieniem z marakuji) prześladuje mnie maniakalnie. Marzę o tym by móc je jeszcze kiedyś zjeść:)





Jestem przekonana, że również dziewczynki długo jeszcze będą wspominały czekoladowy raj:)
Pomysł zorganizowania warsztatów cukierniczych, w których mogły wziąć udział również dzieci uważam za rewelacyjny.

Przepisy na ciasta, które wypiekaliśmy (ale również na wiele, wiele innych) znajdziecie na stronie




18 komentarzy:

  1. Mój pięciolatek byłby zachwycony, nie wiem czy samymi warsztatami ale na pewno tą miską z czekoladą :):):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa - z pewnością by mu się spodobało:), pewnie również wspólne wypiekanie:)

      Usuń
  2. Takie warsztaty to świetna sprawa :) Zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda - podobało się wszystkim, niezależnie od wieku:)

      Usuń
  3. Świetna sprawa takie warsztaty:)Widać,że wszyscy się super bawili,a te smakołyki,które zajadaliście-bajeczne:)Ja też tak chce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - i ja przełykam ślinę na ich wspomnienie:)

      Usuń
  4. JUz u Oli pisałam, ze takiej imprezy to Wam zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu wspaniałą zabawę mieliście na pewno. Razem całą rodzinką:) Paulina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina - zgadza się, super było:)

      Usuń
  6. Z chęcią byśmy spróbowali tych słodkości:) Gaweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gaweł - wcale się nie dziwię:)

      Usuń
  7. Aniu nie muszę Ci mówić jak mi szkoda. A ta miska z czekoladą. No cóż powzdycham sobie tylko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - może innym razem uda nam się wspólnie nad jakąś miską pochylić)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Evitaa - zgrana ekipa plus słodkości, sukces gwarantowany:)

      Usuń
  9. a ja bym z chęcią z dziewczynkami powylizywała tę czekoladę:) Świetna impreza, a Wy jak zawsze roześmiane. Ciekawi mnie ten tort o którym wspomniałaś, więc cierpliwie poczekam na przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Super z tymi warsztatami :) Chociaż popatrzymy jak to wszystko wyglądało, a jak widać, było bardzo fajnie. Wszyscy uśmiechnięci i zadowoleni. Ja także czekam ma przepis na torcik cytrynowy. Pozdrawiam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.