19:04

Banany z ricottą zapiekane na cieście francuskim


Pozostając jeszcze w walentynkowych klimatach) i przy założeniu, że powinny one trwać przez cały rok:) proponuję szybki deser, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Na spodzie z ciasta francuskiego zapiekłam banany i ricottę, a całość uzupełniłam orzechami włoskimi i czekoladą. 
Otrzymałam w ten sposób szybkie i lekkie ciastko z lekkimi kontrastami smakowymi. 
Deser nie jest mocno słodki, więc tym, którym słodyczy zabraknie zalecam polanie go odrobiną miodu:)

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 250 g sera ricotta
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 banany średniej wielkości







W formach do zapiekania (małych bądź jednej dużej) ułożyć ciasto francuskie i podpiec je przez 5-7 minut w 200 stopniach).
Foremki wyjąć i ułożyć w nich plasterki bananów. 








Na bananach ułożyć ricottę oraz posiekane orzechy włoskie i całość zapiec przez około 15-18 minut również w 200 stopniach. 








Jeszcze ciepłe polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. 









Jeżeli zostaną Wam końcówki ciasta to można przybrać je odrobiną dżemu i również zapiec:)



9 komentarzy:

  1. Aniu,
    ja zakładam,że walentynkowy czas powinien trwać codziennie.
    A ten deser dostaje moje duże MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - i to bardzo słuszne założenie:)

      Usuń
  2. wyobrażam sobie, jak smakują ! Teraz to sobie częściej mogę pozwolić na takie rarytasy. Wychodzę codziennie z psem na 40 min spacery :) I ciągle jestem głodna! Świeże powietrze czyni cuda!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - to masz dokładnie jak ja. Tylko ja mam jeszcze destrukcyjną dwulatkę w domu, która roznosi dosłownie wszystko:), a ja to zbieram i zbieram i zbieram...:)

      Usuń
  3. O,jak ciekawie i z pewnoscią pysznie! :)
    Pozdrawiam Aniu

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności :) mnie dziś rano wzięło na bananowe wypieki, ale w połączeniu z mascarpone.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mhmmm, wyglądają niezwykle apetycznie!:)
    Przepis wędruje do ulubionych:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń