wtorek, 5 czerwca 2012

Biszkopt (Bajeczne smaki)



Najprostszy, zawsze się udaje, nigdy nie opada. Grunt żeby go odpowiednio potraktować:) Jak? Zobaczcie na filmie.

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek (osobno białka i osobno żółtka)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Małymi porcjami dodawać cukier. Ubitą na sztywno pianę połączyć z żółtkami, mąkami (można przy pomocy miksera na małych obrotach lub łyżką). Piec w 180 stopniach około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić suchość patyczkiem). Od razu po upieczeniu rzucić dwukrotnie (50 cm w dół).

37 komentarzy:

  1. Skoro on taki idealny to już go wypróbuję ;-) Czas żebym i ja się przekonała co to za traktowanie ;-P



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Biedr_ona - rzuć a zobaczysz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaa to ten biszkopt od Dorotuś :) Korzystam z tego przepisu, od kiedy go ujrzałam :). Potwierdzam, że jest wspaniały i rzeczywiscie nie opada :) Wcześniej także nie wiedziałam, że umiem upiec biszkopt ;).

    Co do sprawdzania ubicia piany to tez tak sprawdzam ha ha !:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - jeszcze mi się na szczęście nie zdarzyło żeby wypadła:)Ale swoją drogą Ola mogłaby ciekawie wyglądać w tej pianie:)

      Usuń
    2. hehe;D
      Mnie tez się nie zdarzyło by wypadła. W pianie byłby wtedy mój synek hihi;)

      Usuń
    3. Majana - u mnie na zmianę mąż z synem:)

      Usuń
  4. Aniu,
    brzmi idealnie.
    Ale na wszelki wypadek może zapiszę się do Ciebie na kurs jego wykonania?

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny filmik Dziewczyny ! A biszkopt super się udał, ja robię inaczej, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to ja się nie dziwię - z takim pomocnikiem to każdy biszkopt wyjdzie jak talala :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkursowy-konkursu - dokładnie:)

      Usuń
  7. Fantastyczny! Pamiętam biszkopty z dzieciństwa, musiały być wtedy wyjątkowo trendy bo w każdym domu był na deser :) Moja babcia robiła z pysznym maślanym kremem i truskawkami. To były czasy. Dobrze, że pielęgnujesz tradycje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Onionchoco - ja też biszkopty pamiętam z dzieciństwa. Głównie w postaci tortów, za którymi nie przepadałam:) Ale miło wspominam takie ciasta z biszkoptami barwionymi kisielem:)

      Usuń
  8. Biszkopt piekłam wczoraj głównie po to żeby go rzucić :) jest REWELACYJNY!! Już szperam po innych Pani przepisach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa - bardzo się cieszę, że biszkopt się udał i że dobrze się rzucało:) Ja to bardzo lubię:) Mąż nie wierzył, ale jak rzucił to też jest teraz fanem tego przepisu:)

      Usuń
  9. Teściowa dała mi przepis, który ponoć zawsze sie udaje. Oczywiście mnie sie nie udało:) Tesciowa chcac pokazac ze jedna jest łatwy zrobiła, go sama i też jej nie wyszło:)
    Zrobiłam Wasz przepis i sukces:)
    Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Super! To może i Teściowa teraz będzie z niego korzystać:)

      Usuń
  10. I tak ... mój biszkopt już stygnie :) rzucanie się opłacało. yupiiii
    To mój pierwszy biszkopt, który nie opadł :)
    Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Życzę smacznego:)

      Usuń
  11. bałam sie go rzucić , zamknęłam oczy i bach !!! wyszedł wspaniały , dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za pierwszym razem też się bałam rzucać:) Cała ceremonia się wtedy odbyła:)

      Usuń
  12. robilam, nie wyszlo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale co nie wyszło? Opadł po rzuceniu?

      Usuń
  13. Dziś upiekłam Twój biszkopt, pierwszy raz w życiu i... wyszedł :) Powstał tort z kremem orzechowym :) to moje drugie ciasto w życiu. Dziękuję za przepis na biszkopt który "zawsze wychodzi" :* Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja - drugie ciasto w życiu i od razu tort. Gratulacje! Widać drzemie w Tobie potencjał!:)

      Usuń
  14. Jesli robie biszkopt to tylko wedlug tego przepisu. Udaje sie wspaniale. Dzieki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam , biszkopt jest idealny , od lat szukałam przepisu na biszkopt do tortów ale żaden mi nie pasował. Ten jest inny puszysty równy ,smaczny . Polecam z czystym sumieniem , przepis trafił do mojego zeszytu ze sprawdzonymi przepisami , a to najwyższa rekomendacja. pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  16. Tym ciemny biszkoptem też trzeba rzucić po upieczeniu? Wstawiamy go do nagrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciemnym też rzucamy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

      Usuń
  17. Wszystkie z dotychczasowych przepisów które wyprobowalam - rządzą ;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy! życzę dalszych sukcesów :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Chętnie dodała bym zdjęcie z tym wysmienitym biszkoptem ale nie ma tej możliwości :(.
      Tort dla synka wyszedł świetny ;)

      Usuń
    4. Na blogu nie ma takiej możliwości, ale zdjęcia można dodawać na fanpagu na Facebooku :) cieszę się, że tort się udał!

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.