08:30

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni więc nie sposób się oprzeć pieczeniu ciast z tymi cudownymi (zresztą moimi ulubionymi) owocami. Ciasto bardzo proste, puszyste, ale nie suche dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i oliwy z  oliwek. 
Gdybym zamieściła Wam tu zdjęcie mojego męża pochłaniającego kolejny kawałek z rozanieloną miną to byłaby najlepsza reklama. Ale zdjęcia nie zrobiłam, bo sama miałam ręce zajęte kolejnym kawałkiem:)


Składniki (blaszka 22cm x 33cm):
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) *
  • 3/4 szklanki cukru*
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem)*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki (około 150-200 g)
  • cukier puder do posypania po wierzchu
*szklanka 250 ml

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt oraz oliwę (mieszać dalej przy pomocy miksera na małych obrotach) oraz mąkę i proszek do pieczenia. 
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć na nim ćwiartki truskawek (najlepiej układać nacięciami do góry żeby sok za bardzo nie wsiąkał w ciasto). 
Piec około 30 minut w 200 stopniach. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

31 komentarzy:

  1. Uwielbiamy takie ciasta, szczególnie latem! Truskawkowe u mnie też było, dziś z morelami;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj też takie robiłam :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiawhitekitchen - to idealny czas na takie ciasto:)

      Usuń
  3. A ja robię podobne ..też z jogurtem..i truskawkami oczywiście...

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam podobne ostatnio :) jest obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia - to potwierdza regułę, że ciasto z jogurtem i truskawkami jest super:)

      Usuń
  5. ja w tym roku wpadłam w truskawkoszał :D własnie teraz też zajadam ciasto z truskawkami, piję shake'i truskawkowe :)
    a ciasto na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusia - ja w truskawkoszał wpadam co roku:)

      Usuń
  6. lubię takie ciasta, oj, lubię ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię jogurtowe ciasta - są lekkie i pasują do owoców wyjątkowo, idealne na niedzielne popołudnie takie jak dziś. i faktycznie - jak z mamą robiłyśmy to ciasto - to zawsze z olejem.
    Pozdrawiam ciepło!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - ja do tej pory też robiłam z olejem, ale z oliwą też pycha:)

      Usuń
  8. wygląda świetnie:) też robimy podobne:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina - trzeba przyznać, że ciasta jogurtowe są dość popularne:)

      Usuń
  9. ja wszystkie ktruskawki zdążę zjeść na surowo, zanim do ciasta trafią:) ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - u mnie maż kupuje w ilościach niemal hurtowych:)

      Usuń
  10. smakowite! przepadam za ciastami jogurtowymi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dorzucam do ulubionych! Zrobie przy najblizszej okazji! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj je upiekłam, wygląda tak jak na zdjęciu, mam nadzieję, że będzie pyszne. Skosztuję jednak dopiero jutro:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - u mnie rodzina "rzuca" się na jeszcze ciepłe i często mam problem z oceną ciasta jakie jest na drugi dzień:)

      Usuń
  13. Kolejne ciasto z cyklu"jesteś pyszne,ale muszę Cie schować-najlepiej przed sobą":):):)Zdecydowanie mój faworyt jeśli idzie o ciasta z owocami letnimi:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wyszło bardzo mokre. Truskawki opadły na dno albo pośrodku, nie było złe bo cała blacha znikła,użyłam takich proporcji jakie były w przepisie, ciasto bardzo mało wyrosło ale zakalca nie było :-) ocena 6/10

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje mokre nie było:) Grunt, że nie zakalec:)

      Usuń
  15. Czy do odmierzania uzylas szklanki 200 czy 250ml? Zosia

    OdpowiedzUsuń