Sezon truskawkowy w pełni więc nie sposób się oprzeć pieczeniu ciast z tymi cudownymi (zresztą moimi ulubionymi) owocami. Ciasto bardzo proste, puszyste, ale nie suche dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i oliwy z oliwek.
Gdybym zamieściła Wam tu zdjęcie mojego męża pochłaniającego kolejny kawałek z rozanieloną miną to byłaby najlepsza reklama. Ale zdjęcia nie zrobiłam, bo sama miałam ręce zajęte kolejnym kawałkiem:)
Składniki (blaszka 22cm x 33cm):
Gdybym zamieściła Wam tu zdjęcie mojego męża pochłaniającego kolejny kawałek z rozanieloną miną to byłaby najlepsza reklama. Ale zdjęcia nie zrobiłam, bo sama miałam ręce zajęte kolejnym kawałkiem:)
Składniki (blaszka 22cm x 33cm):
- 3 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) *
- 3/4 szklanki cukru*
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem)*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- truskawki (około 150-200 g)
- cukier puder do posypania po wierzchu
*szklanka 250 ml
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jogurt oraz oliwę (mieszać dalej przy pomocy miksera na małych obrotach) oraz mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożyć na nim ćwiartki truskawek (najlepiej układać nacięciami do góry żeby sok za bardzo nie wsiąkał w ciasto).
Piec około 30 minut w 200 stopniach. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Uwielbiamy takie ciasta, szczególnie latem! Truskawkowe u mnie też było, dziś z morelami;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMojetworyprzetwory - morele też uwielbiam:)
UsuńWczoraj też takie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asiawhitekitchen - to idealny czas na takie ciasto:)
UsuńA ja robię podobne ..też z jogurtem..i truskawkami oczywiście...
OdpowiedzUsuńBożena - i pewnie pyszne:)
Usuńrobiłam podobne ostatnio :) jest obłędne:)
OdpowiedzUsuńDusia - to potwierdza regułę, że ciasto z jogurtem i truskawkami jest super:)
Usuńja w tym roku wpadłam w truskawkoszał :D własnie teraz też zajadam ciasto z truskawkami, piję shake'i truskawkowe :)
OdpowiedzUsuńa ciasto na pewno pyszne :)
Danusia - ja w truskawkoszał wpadam co roku:)
UsuńUwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńWiosenka27 - nie dziwię się:)
Usuńlubię takie ciasta, oj, lubię ;]
OdpowiedzUsuńKarmel_itka - :)
Usuńbardzo lubię jogurtowe ciasta - są lekkie i pasują do owoców wyjątkowo, idealne na niedzielne popołudnie takie jak dziś. i faktycznie - jak z mamą robiłyśmy to ciasto - to zawsze z olejem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Monika
Mnemonique - ja do tej pory też robiłam z olejem, ale z oliwą też pycha:)
Usuńwygląda świetnie:) też robimy podobne:D
OdpowiedzUsuńPaulina - trzeba przyznać, że ciasta jogurtowe są dość popularne:)
Usuńja wszystkie ktruskawki zdążę zjeść na surowo, zanim do ciasta trafią:) ....
OdpowiedzUsuńJola - u mnie maż kupuje w ilościach niemal hurtowych:)
Usuńsmakowite! przepadam za ciastami jogurtowymi :)
OdpowiedzUsuńKaś - ja również:)
UsuńDorzucam do ulubionych! Zrobie przy najblizszej okazji! :)
OdpowiedzUsuńKasia1977 - będzie mi bardzo miło:)
UsuńDzisiaj je upiekłam, wygląda tak jak na zdjęciu, mam nadzieję, że będzie pyszne. Skosztuję jednak dopiero jutro:)
OdpowiedzUsuńJola - u mnie rodzina "rzuca" się na jeszcze ciepłe i często mam problem z oceną ciasta jakie jest na drugi dzień:)
UsuńKolejne ciasto z cyklu"jesteś pyszne,ale muszę Cie schować-najlepiej przed sobą":):):)Zdecydowanie mój faworyt jeśli idzie o ciasta z owocami letnimi:)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo mokre. Truskawki opadły na dno albo pośrodku, nie było złe bo cała blacha znikła,użyłam takich proporcji jakie były w przepisie, ciasto bardzo mało wyrosło ale zakalca nie było :-) ocena 6/10
OdpowiedzUsuńMoje mokre nie było:) Grunt, że nie zakalec:)
UsuńCzy do odmierzania uzylas szklanki 200 czy 250ml? Zosia
OdpowiedzUsuńZosia - 250 ml
OdpowiedzUsuń