czwartek, 7 czerwca 2012

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem


Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że wciąż mnie zaskakuje. Kiedy już myślę, że to, które właśnie upiekłam jest najlepsze to okazuje się, że kolejne jest jeszcze smaczniejsze:) To smakowało nam bardzo. Nawet Olek, który do ciast z owocami podchodzi sceptycznie (o ile owoce nie są zatopione w galaretce) zjadł spory kawał (tylko jemu zrobiłam cześć z samymi truskawkami).
Spód na zdjęciu wygląda na bardzo podpieczony, ale zapewniam Was, iż był idealny:). Przepis znalazłam u Oli - poddałam go lekkim modyfikacjom:)

Składniki (blaszka 22x33cm):
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 1/3 szklanki mleka (ciepłego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • około: 300 g truskawek i 250 g rabarbaru
  • kruszonka: 100 g masła, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki

Drożdże rozpuścić w mleku (około 0,5 szklanki) z dodatkiem łyżeczki cukru. Do miski wsypać mąkę. Jajka ubić z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli, a następnie wlać do miski z mąką. Dodać mleko oraz masło i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać (ja korzystam z miksera ze spiralnymi końcówkami). Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na nim owoce (połówki truskawek (przecięciem do góry) na przemian z kawałkami rabarbaru). Całość posypać kruszonką (wymieszać wszystkie składniki razem i rozetrzeć w dłoniach). Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec około 50 minut w 180 stopniach.

8 komentarzy:

  1. Truskawkowe,pyszne!
    A wiesz,że mnie też wiecznie zaskakuje?
    Żadnej rutyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - dokładnie:) Bo to jest takie z pozoru proste ciasto, ale wymaga dopieszczenia:)

      Usuń
  2. Oj, robiłam i ja , niemal takie same. Pyszne. A ja drożdżowe najbardziej lubię z jeżynami, obłędnie pachnie.
    Widzę, że jak i ja dostosowujesz wypieki do indywidualnych gustów. Jak lubi z samymi truskawkami, niech ma !
    Mój syn jak był mały nie lubił ciast z owocami i kazał je sobie wyciągać. Gdy mu zaproponowałam kawałek bez owoców, zaprotestował, bo najsmaczniejsza jest ...dziurka po owocu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - ojej, ale się uśmiałam z tej dziurki po owocu:) Mój Olek ma podobnie w tj kwestii:) Np. ziemniaki nie mogą być ubrudzone surówką:) - choć na szczęście zaczyna mu się już to zmieniać:)

      Usuń
  3. Drożdżowe ciasta są wspaniałe,a z pysznymi owocami jeszcze lepsze. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - zgadza się:) I można je piec przez cały rok, bo zawsze jakiś stosowny owoc się znajdzie:)

      Usuń
  4. Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych:) uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - jest takie...ponadczasowe:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.