niedziela, 3 czerwca 2012

Sernik na zimno z truskawkami


Muszę kupić większe blaszki. Ostatnio co zrobię jakieś ciasto to znika ono tak błyskawicznie, że zaczęłam się doszukiwać przyczyny takiego stanu. I chyba przyczyna jest jedna...mam za małe blaszki:)
A tak serio. Ciasto jest rewelacyjne. Idealne na lato. Truskawki z powodzeniem można zastąpić innymi owocami i cieszyć się jego smakiem nie tylko w sezonie. 



Składniki (spód - tortownica o średnicy 26 cm) :

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
Jajka ubić z cukrem na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty i dodać mąki. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy sam spód). Piec 15 minut w 200 stopniach. 

Składniki (masa serowa):
  • 400 g serka homogenizowanego (nie słodzonego)
  • 200 g śmietanki (30%)
  • 3 łyżki cukru pudru
Serek zmiksować z cukrem pudrem. Dodać schłodzoną śmietankę i ubijać aż masa zesztywnieje. 

Składniki na wierzch:
  • 150 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i każdą przekroić na 4 części.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Ostudzić.
Na blat biszkoptowy (można go nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne) wylać masę serową. Wyłożyć kawałki truskawek i  całość zalać tężejącą galaretkę. Sernik schłodzić w lodówce (najlepiej 2 godziny). 

29 komentarzy:

  1. Jak u Ciebie słodko, truskawkowo i smacznie :) Prostota jest najlepsza a to ciasto przypomina mi wakacje u babci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - tak dzisiaj mnie wzięło:) truskawek i serników nigdy dość:)

      Usuń
  2. Uwielbiam sernik na zimno ! Ja dodaję żelatynę albo galaretkę do masy serowej i robię bez ciastowego spodu, czasem na herbatnikach .
    A ja na moją rodzinkę już dawno zaopatrzyłam się w duże blachy do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażyna - moje też nie są najmniejsze:), ale jednak rozejrzę się za większymi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglada:) Nie dziwie sie ze zniklo tak blyskawicznie:) Takie ciasta znikaja blyskawicznie i tez nigdy nie wiem jaka tego przyczyna haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - może też masz za małe blaszki:)

      Usuń
  5. wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda k. - zaczęłam się specjalizować w ciastach jednodniowych, a czasem nawet jednopopołudniowych:)

      Usuń
  6. Moja mama przyniosła dzisiaj wuzetkę w ogromnej blaszce. Tak wielkiej jeszcze nie widziałam. Podesłać? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak wuzetkę proszę; blaszkę oddam po konsumpcji:-)

      Usuń
    2. Kabamaiga - najlepiej z wuzetką:)

      Usuń
  7. Fajnie, truskawkowo - pysznie. :) Takie lekkie ciasto na lato:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - na takie głównie mam teraz ochotę:)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Panna Malwina - doskonale rozumiem:)

      Usuń
  9. Gdzie nie zajrzę, to same cuda truskawkowe. Nie wiem już, co bym bardziej zjadła - ciastko Majanki czy Twój sernik, czy ciastko Joli... A, wszystkiego po kawałeczku :D
    Ten sernik się do mnie po prostu uśmiecha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usagi - opcja każdego po kawałeczku jest najlepsza:)

      Usuń
  10. Oj Kochana to nic innego jak za małe blaszki:) fajny sernik:) pozdrawiam Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - no kto jak kto, ale Ty Jolu się na tym znasz:) Wiedziałam, że to wina blaszek:)

      Usuń
  11. Uwielbiam tu wpadać co jakiś czas i przypominać sobie smaki dzieciństwa :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - wpadaj koniecznie na sentymentalne smaki:)

      Usuń
  12. łoj, mi chyba takie cuda nigdy się nie znudzą!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. O takim smaku marzę każdego dnia ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. no nie!! mój ulubiony sernik.....jak ja bum schrupał jeden kawałek :) zostało coś dla mnie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkursowy - trochę za późno, ale z pewnością będzie niebawem powtórka:)

      Usuń
    2. Tak!!! to ja od razu zamawiam dwa kawałki sernika :)

      Usuń
    3. Konkursowy - :) masz zaklepane!:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.