Dawno nie było wątróbki:) Ostatnio mam fazę na dania makaronowe, więc i ukochana wątróbka musiała wystąpić w daniu z tym dodatkiem. Miałam też dużo rzodkiewek (przepysznych, ekologicznych, ze szwagrowego ogródka:)) i kusiło mnie żeby wykombinować z nich coś na ciepło.
Pomyślałam i zrobiłam, a potem nie mogłam przestać jeść. Danie było boskie! Idealne!
A rzodkiewki? Najbardziej w smaku przypominały mi delikatną kalarepkę:)
Składniki:
Pomyślałam i zrobiłam, a potem nie mogłam przestać jeść. Danie było boskie! Idealne!
A rzodkiewki? Najbardziej w smaku przypominały mi delikatną kalarepkę:)
Składniki:
- 500 g wątróbek drobiowych (u mnie z kurcząt)
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego (z kartonika)
- 15 rzodkiewek
- sól, pieprz,cukier,
- szczypta majeranku
- makaron
Wątróbkę pokroić na kawałki (jedną na mniej więcej 6 części. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Oba składniki podsmażyć na oliwie (około 10 minut). Dodać rzodkiewki pokrojone na ćwiartki i dusić razem (również około 10 minut).
Całość zalać przecierem pomidorowym i podlać wodą (około 1 szklanki). Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz majeranku. Chwilę dusić pod przykryciem. Podawać z makaronem.
Inne moje przepisy na dania z wątróbką znajdziecie tutaj (klik).
Wypróbuję jutro i dam znak jak smakowało:)
OdpowiedzUsuńJeż - koniecznie daj znać:)
UsuńCiekawy przepis..muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńBożena - będzie mi bardzo miło:)
UsuńWłaśnie robię ..i zapowiada się smakowicie..
UsuńOoo to bardzo jestem ciekawa wrażeń z konsumowania.
UsuńMoje danie nie wygląda na zdjęciu tak pysznie jak u Ciebie..ale o dziwo posmakowało wszystkim..dziękuję za przepis..
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńmiłośniczko wątróbki.
Podzielam Twoje smaki.
Ten makaron zapewne był przepyszny!
Amber - oj był:) bo z wątróbką:):):)
UsuńŚwietnie to sobie Aniu wymysliłaś:) Smakowicie bardzo:)
OdpowiedzUsuńMajana - bardzo dziękuję:)
UsuńMmmm, biorę przepis jako wielka fanka wątróbki :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia - :) smacznego:)
Usuńniecodzienne połaczenie, ale wyglada bardzo, bardzo smakowicie:) buziaczek
OdpowiedzUsuńJola - do odważnych świat należy:)
Usuńciekawy ten sos z rzodkiewek! a połączenie wątróbki i makaronu bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńKaś - rzodkiewki nie przenikają smakiem do sosu, ale same w sobie są ciekawym dodatkiem:)
UsuńŚwietna inspiracja, tak się składa, że jestem fanką makaronów.. a wątróbkę też lubię ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl