Zrobiło się trochę upalnie i w związku z tym zapraszamy Was dzisiaj na chłodzący deser. Jak to zwykle u nas bywa - dziecinnie prosty:). Dużo galaretki i jogurtu naturalnego. Deser możecie również wzbogacić owocami (świeżymi lub z puszki). Puśćcie wodze fantazji i przygotujcie sobie i rodzinie galaretkowo-jogurtowe orzeźwienie.
Składniki (jednej warstwy deseru):
Składniki (jednej warstwy deseru):
- galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku
- jogurt naturalny (200 g)
Schłodzoną galaretką zmiksować z jogurtem (w zależności od długości miksowania uzyskacie mniej bądź bardziej puszystą piankę). Piankę wylać do naczynia (forma silikonowa lub szklana) i schłodzić w lodówce aż stężeje. Kolejno wylewać warstwy. Można dodać warstwę (bądź kilka) samej galaretki, a na spód wyłożyć biszkopty lub herbatniki, powstanie wtedy galaretkowy torcik.
Smacznie wygląda i apetycznie.Ciekawy blog.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAgata - bardzo dziękuję:) Również pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNa upał w sam raz taki pyszny, chłodny deser. I do tego pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Monica - dziękuję:) a na upał faktycznie idealny i z powodzeniem zastępuje lody:)
UsuńInteresuje mnie co takiego jest w srodkowej warstwie?:)
OdpowiedzUsuńSajgonka - galaretka cytrynowa i jogurt:)
Usuńjeden z moim ulubionych przepisów, który na dodatek potrafię wykonać :-)
OdpowiedzUsuńTopolka - :) jeszcze trochę i rozwiniesz kulinarne skrzydła:)
UsuńFantastyczny i prosty deser, świetny na taki gorąc za oknem:) pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuńJola - dziękuję i również pozdrawiam:)
Usuńoj tak, jeszcze niedawno byłam ich wielką maniaczką, zreztą było to widać na blogu :)
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - to normalne:) można się od nich uzależnić:)
UsuńPiękny deserek:) Myslę,ze wspaniale smakuje nie tylko dzieciom:)
OdpowiedzUsuńAniu, masz piękny brzusio, gratuluję! :)
Majana - dziękuję:)
UsuńDrogie Panie - pychotka :))
OdpowiedzUsuńEvitaa - no nie da się ukryć;)
UsuńProsta sprawa! Mam kilka galaretek w domu, więc nic nie stoi mi na przeszkodzie ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Biedr_ona - jeśli jeszcze jesteś wyposażona w jogurt to faktycznie możesz zaczynać:)
Usuńkurcze moja galaretka szybko tężeje i po zmiksowaniu pojawiają się grudki co jest nie tak??
OdpowiedzUsuńMoże używasz jakiejś "szybko tężejącej"? Z tego co się orientuję są takie wynalazki na rynku. Normalnie, nawet ostudzona jest jeszcze zupełnie płynna na początku. Grudki - z reguły powstają gdy żelatyna (podstawowy składnik galaretki) nie jest zbyt dokładnie wymieszana.
UsuńDokładnie mam taką "tężeje w 30 min" dziękuję za odpowiedz, następnym razem kupie po prostu zwykłą. Przepis CUDO;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robi podobne w szklankach
OdpowiedzUsuń