07:59

Deser jogurtowo-galaretkowy (Bajeczne smaki)

Zrobiło się trochę upalnie i w związku z tym zapraszamy Was dzisiaj na chłodzący deser. Jak to zwykle u nas bywa - dziecinnie prosty:). Dużo galaretki i jogurtu naturalnego. Deser możecie również wzbogacić owocami (świeżymi lub z puszki). Puśćcie wodze fantazji i przygotujcie sobie i rodzinie galaretkowo-jogurtowe orzeźwienie. 



Składniki (jednej warstwy deseru):

  • galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku
  • jogurt naturalny (200 g)
Schłodzoną galaretką zmiksować z jogurtem (w zależności od długości miksowania uzyskacie mniej bądź bardziej puszystą piankę). Piankę wylać do naczynia (forma silikonowa lub szklana) i schłodzić w lodówce aż stężeje. Kolejno wylewać warstwy. Można dodać warstwę (bądź kilka) samej galaretki, a na spód wyłożyć biszkopty lub herbatniki, powstanie wtedy galaretkowy torcik. 



22 komentarze:

  1. Smacznie wygląda i apetycznie.Ciekawy blog.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Agata - bardzo dziękuję:) Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na upał w sam raz taki pyszny, chłodny deser. I do tego pięknie wygląda :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - dziękuję:) a na upał faktycznie idealny i z powodzeniem zastępuje lody:)

      Usuń
  4. Interesuje mnie co takiego jest w srodkowej warstwie?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jeden z moim ulubionych przepisów, który na dodatek potrafię wykonać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Topolka - :) jeszcze trochę i rozwiniesz kulinarne skrzydła:)

      Usuń
  6. Fantastyczny i prosty deser, świetny na taki gorąc za oknem:) pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj tak, jeszcze niedawno byłam ich wielką maniaczką, zreztą było to widać na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - to normalne:) można się od nich uzależnić:)

      Usuń
  8. Piękny deserek:) Myslę,ze wspaniale smakuje nie tylko dzieciom:)
    Aniu, masz piękny brzusio, gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Drogie Panie - pychotka :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosta sprawa! Mam kilka galaretek w domu, więc nic nie stoi mi na przeszkodzie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - jeśli jeszcze jesteś wyposażona w jogurt to faktycznie możesz zaczynać:)

      Usuń
  11. kurcze moja galaretka szybko tężeje i po zmiksowaniu pojawiają się grudki co jest nie tak??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może używasz jakiejś "szybko tężejącej"? Z tego co się orientuję są takie wynalazki na rynku. Normalnie, nawet ostudzona jest jeszcze zupełnie płynna na początku. Grudki - z reguły powstają gdy żelatyna (podstawowy składnik galaretki) nie jest zbyt dokładnie wymieszana.

      Usuń
  12. Dokładnie mam taką "tężeje w 30 min" dziękuję za odpowiedz, następnym razem kupie po prostu zwykłą. Przepis CUDO;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja ciocia robi podobne w szklankach

    OdpowiedzUsuń