środa, 20 czerwca 2012

Deser jogurtowo-galaretkowy (Bajeczne smaki)

Zrobiło się trochę upalnie i w związku z tym zapraszamy Was dzisiaj na chłodzący deser. Jak to zwykle u nas bywa - dziecinnie prosty:). Dużo galaretki i jogurtu naturalnego. Deser możecie również wzbogacić owocami (świeżymi lub z puszki). Puśćcie wodze fantazji i przygotujcie sobie i rodzinie galaretkowo-jogurtowe orzeźwienie. 



Składniki (jednej warstwy deseru):

  • galaretka rozpuszczona w 1 szklance wrzątku
  • jogurt naturalny (200 g)
Schłodzoną galaretką zmiksować z jogurtem (w zależności od długości miksowania uzyskacie mniej bądź bardziej puszystą piankę). Piankę wylać do naczynia (forma silikonowa lub szklana) i schłodzić w lodówce aż stężeje. Kolejno wylewać warstwy. Można dodać warstwę (bądź kilka) samej galaretki, a na spód wyłożyć biszkopty lub herbatniki, powstanie wtedy galaretkowy torcik. 



21 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda i apetycznie.Ciekawy blog.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Agata - bardzo dziękuję:) Również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na upał w sam raz taki pyszny, chłodny deser. I do tego pięknie wygląda :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - dziękuję:) a na upał faktycznie idealny i z powodzeniem zastępuje lody:)

      Usuń
  4. Interesuje mnie co takiego jest w srodkowej warstwie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sajgonka - galaretka cytrynowa i jogurt:)

      Usuń
  5. jeden z moim ulubionych przepisów, który na dodatek potrafię wykonać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Topolka - :) jeszcze trochę i rozwiniesz kulinarne skrzydła:)

      Usuń
  6. Fantastyczny i prosty deser, świetny na taki gorąc za oknem:) pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  7. oj tak, jeszcze niedawno byłam ich wielką maniaczką, zreztą było to widać na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - to normalne:) można się od nich uzależnić:)

      Usuń
  8. Piękny deserek:) Myslę,ze wspaniale smakuje nie tylko dzieciom:)
    Aniu, masz piękny brzusio, gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosta sprawa! Mam kilka galaretek w domu, więc nic nie stoi mi na przeszkodzie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - jeśli jeszcze jesteś wyposażona w jogurt to faktycznie możesz zaczynać:)

      Usuń
  10. kurcze moja galaretka szybko tężeje i po zmiksowaniu pojawiają się grudki co jest nie tak??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może używasz jakiejś "szybko tężejącej"? Z tego co się orientuję są takie wynalazki na rynku. Normalnie, nawet ostudzona jest jeszcze zupełnie płynna na początku. Grudki - z reguły powstają gdy żelatyna (podstawowy składnik galaretki) nie jest zbyt dokładnie wymieszana.

      Usuń
  11. Dokładnie mam taką "tężeje w 30 min" dziękuję za odpowiedz, następnym razem kupie po prostu zwykłą. Przepis CUDO;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe bezy białka bigos biszkopt biszkopty boczek botwinka Boże Narodzenie brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion buraki bułeczki bułka bób cebula chałka chałwa chleb ciasteczka ciastka ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciecierzyca cukinia curry cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle dla rodziców do pieczywa drożdże dynia eklery fasola faworki Filmy galaretka gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby gęś humor imbir indyk inne jabłka jagody jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa kiełbasa kisiel kluski knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety kruche ciasto kruszonka królik kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony lazania lody lukier majonez mak makaron makrela maliny mandarynki marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow masa śmietanowa mascarpone mazurek maślanka migdały miód mięso mielone mięta mleko mleko kokosowe mleko skondensowane moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli mąka kukurydziana mąka razowa na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki oponki orzechy oscypek otręby owoce morza panierowane papryka parmezan pasztet pesto pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki podroby polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety pączki płatki owsiane rabarbar racuchy recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogaliki rolada roszponka rukola ryby ryż rzodkiewki samsa sałata sałatka sałatki schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam skorupki waflowe soczewica soja sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szynka słonecznik tarta tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Tłusty Czwartek Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty Wielkanoc wieprzowina wiśnie wołowina wątróbka z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka ziemniaki zrazy zupy łosoś śledź śliwki śmietana śniadanie żurawina żurek żółtka żółty ser

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.