Wakacje rozpoczęte:) Nie ma to jak przywitać odpoczynek typowo letnim ciastem. A przy okazji świętować przy nim imieniny męża. Zresztą na upieczenie takiego ciasta każda okazja jest dobra;)
Oczywiście owoce można zamienić, ale uwierzcie, że z jagodami jest naprawdę boskie. Taka wieeeelka jagodzianka:)
Miłego wypoczynku Wam życzę!
Składniki (blaszka 22 cm x33cm):
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 200 g jagód
- kruszonka: 100 g masła + 1/2 szklanki cukru+3/4 szklanki mąki
Drożdże rozpuścić w mleku (około 0,5 szklanki) z dodatkiem łyżeczki cukru. Do miski wsypać mąkę. Jajka ubić z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli, a następnie wlać do miski z mąką. Dodać masło oraz pozostałe mleko. Całość dokładnie wymieszać (ja korzystam z miksera ze spiralnymi końcówkami). Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu żeby podwoiło swoją objętość. Przygotować kruszonkę (mieszając i rozcierając rękami wszystkie składniki). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać jagodami i kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Przepis dodaję do akcji Jagodowo nam 4
Przepis dodaję do akcji Jagodowo nam 4
wiem, wiem, ociagam się, ale już zapowiedziałam w domu, że jutro z rana biegnę na targ po jagody! u nas będą drożdżówki, bo drożdżowe właśnie było z truskawkami
OdpowiedzUsuńWilczyca-Aga - a za mną chodzą jagodzianki...:)
UsuńUwielbiam ciasta drożdżowe. Z jagodami jeszcze nie robiłam, co dość dziwne ;), bo jagody też lubię:)
OdpowiedzUsuńUściski:*
Majana - z pewnością tego lata to nadrobisz:)
UsuńFioletoooowo :)
OdpowiedzUsuńEvitaa- lubimy zajadać fioletowy:)
UsuńJeszcze drożdżowca z jagodami nie piekłam w tym roku. Jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńMonica - zgadzam się:), jutro zamierzam upolować jagody:)
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńForex - bardzo dziękuję:)
UsuńDrożdżowe z jagodami- smak lata i rzecz którą ubóstwiam!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam przepis , placek wyszedł bardzo dobry polecam
OdpowiedzUsuń