15:45

Ciasto drożdżowe z jagodami


Wakacje rozpoczęte:) Nie ma to jak przywitać odpoczynek typowo letnim ciastem. A przy okazji świętować przy nim imieniny męża. Zresztą na upieczenie takiego ciasta każda okazja jest dobra;)
Oczywiście owoce można zamienić, ale uwierzcie, że z jagodami jest naprawdę boskie. Taka wieeeelka jagodzianka:)
Miłego wypoczynku Wam życzę!



Składniki (blaszka 22 cm x33cm):

  • 450 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 100 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g jagód
  • kruszonka: 100 g masła + 1/2 szklanki cukru+3/4 szklanki mąki
Drożdże rozpuścić w mleku (około 0,5 szklanki) z dodatkiem łyżeczki cukru. Do miski wsypać mąkę. Jajka ubić z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli, a następnie wlać do miski z mąką. Dodać masło oraz pozostałe mleko. Całość dokładnie wymieszać (ja korzystam z miksera ze spiralnymi końcówkami). Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu żeby podwoiło swoją objętość. Przygotować kruszonkę (mieszając i rozcierając rękami wszystkie składniki). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać jagodami i kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec około 50 minut w 180 stopniach. 

Przepis dodaję do akcji Jagodowo nam 4





12 komentarzy:

  1. wiem, wiem, ociagam się, ale już zapowiedziałam w domu, że jutro z rana biegnę na targ po jagody! u nas będą drożdżówki, bo drożdżowe właśnie było z truskawkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca-Aga - a za mną chodzą jagodzianki...:)

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta drożdżowe. Z jagodami jeszcze nie robiłam, co dość dziwne ;), bo jagody też lubię:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - z pewnością tego lata to nadrobisz:)

      Usuń
  3. Jeszcze drożdżowca z jagodami nie piekłam w tym roku. Jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monica - zgadzam się:), jutro zamierzam upolować jagody:)

      Usuń
  4. Drożdżowe z jagodami- smak lata i rzecz którą ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam przepis , placek wyszedł bardzo dobry polecam

    OdpowiedzUsuń