Na kształt tegorocznego tortu Olek nie mógł się zdecydować i pozostawił mi dowolność zaznaczając jedynie, że tort ma być śmietanowy. Lekko się co prawda zaniepokoił kiedy zobaczył kształt biszkoptu (przypominający nieco kwiatek), ale z efektu finalnego był bardzo zadowolony a to najważniejsze:)
Polecam zrobienie takiego tortu-węża, bo to naprawdę proste:)
Inne moje przepisy na torty znajdziecie tu (klik).
Składniki biszkoptu (tortownica o średnicy 26 cm, z kominkiem):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przepis na wykonanie biszkoptu, który nie opadnie znajdziecie TU (klik)
Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy (foremkę z kominkiem przed pieczeniem wysmarowałam oliwą) i przeciąć na pół. Każdą z połówek przeciąć również na połowę w poprzek i uformować z dolnych części kształt węża. Nasączyć ją ponczem.
Składniki ponczu:
- 100 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotować białą masę śmietanową i wyłożyć ją na spód węża (opcjonalnie można dodać owoce - np. tak jak u mnie do części tortu jeżeli wiemy, że nie wszyscy konsumenci lubią).
Składniki masy śmietanowej:
- 400 g śmietanki 30%
- cukier puder do smaku (około 3 łyżek)
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki wrzątku
- barwnik (dodajemy do masy na wierzch tortu, u mnie 3 krople niebieskiego barwnika w żelu)
Śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier puder, a następnie ostudzoną żelatynę.
Na masie śmietanowej ułożyć wierzch biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. W tym momencie można ściąć ukośnie jeden z końców węża (formując przyszłą głowę). Ciasto schłodzić w lodówce do momentu stężenia masy śmietanowej (około 10 minut).
W tym czasie przygotować masę śmietanową na wierzch postępując dokładnie jak z masą do środka tortu i dodając barwnik. Masą wysmarować biszkopt z zewnątrz.
Węża ozdobić według uznania:) U mnie: język z wafelka i zygzak z czekoladowych drażetek (uwaga polewa cukrowa z drażetek lekko się rozpuściła podczas schładzania tortu).
Tort schłodzić w lodówce:) najlepiej 2-3 godziny.
Smacznego:)!
Aniu,
OdpowiedzUsuńjaki imponujący wąż!
I niebieski.Lubię niekonwencjonalne pomysły.
A Olek to ,cała' mama.
Pozdrowienia!
Amber - ja też:) a przy okazji wymyśliłam torcik na drugie urodziny Ewy:)
UsuńMusiał być bardzo uradowany takim tortem. Wszystkiego najlepszego Olek :)
OdpowiedzUsuńKulinarne-smaki - dziękuję w imieniu Olka:)
Usuńśliczny. zapraszam do wystawienie go w konkursie słodkości, który właśnie trwa na moim blogu. Na zwycięzcę czeka wspaniała nagroda. Zapraszam:)
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html
Agabi - dziękuję za zaproszenie:)
Usuńmuszę do Ciebie przyjść na szkolenie z robienia biszkoptów, w tym roku czeka mnie pieczenie ogromnego tortu... ://// na szczęście w tradycyjnym kształcie ;)
OdpowiedzUsuńa przyjść z makaronem przyjdę, na dniach się zgadamy :)
Aga-aa - zachęcam Cię do obejrzenia naszego filmiku instruktażowego na ten temat:), ale oczywiście osobiście też chętnie udzielę wskazówek:)
UsuńALe super tort wymyslilas!:) Rewelacyjny waz:) Sto lat dla Olka!!! I jest faktycznie bardzo do Ciebie podobny:))))
OdpowiedzUsuńMarzena - bardzo dziękuję:), a podobieństwo faktycznie duże:)
UsuńRewelacyjny pomysł!!! :)
OdpowiedzUsuńAnia - dziękuję:)
UsuńCudowny tort! Wspanialy pomysł :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla Synka :)
Majana - dziękuję i życzenia przekazuję:)
Usuńwspaniały i pomysłowy ! jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla Olka :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - jeszcze raz bardzo dziękujemy:)
UsuńFantastyczny tort:) ....muszę pokazać mojemu Olkowi:) ...a dla Twojego Synka wszystkiego naj raz jeszcze:)
OdpowiedzUsuńJola - ciekawa jestem czy Twojemu Olkowi się spodoba:)
UsuńFajny, prosty patent na węża, smakowite nadzienie i piękne wykonanie :)
OdpowiedzUsuńEvita - prosty przede wszystkim i oczywiście duuużo lepszy niż z cukierni:)
UsuńAniu! Gratuluję pomysłu! Tort wspaniały!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Anna-Maria - dziękuję i również pozdrawiam:)
UsuńTort rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńMagda K. - dziękuję:)
UsuńŚwietna sprawa, mam taką foremkę więc do dzieła z pieczeniem przy najbliższej okazji, super sprawa!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Biedr_ona - a przy okazji duża frajda z przygotowania nietypowego tortu:)
Usuńfenomenalny pomysł!!!
OdpowiedzUsuńWilczyca-Aga - bardzo mi miło:)
UsuńJakie to proste, tylko trzeba mieć pomysł. Wąż wyszedł super!!!
OdpowiedzUsuńJoanna- bardzo dziękuję za uznanie:)
UsuńWow, wielka rzecz! A konkretnie, wielki wąż! I do tego niebieski. Ale musiała być frajda. Ciekawe co będzie następnym razem, bo przebić węża nie będzie łatwo :))
OdpowiedzUsuń