sobota, 23 czerwca 2012

Tort śmietanowy w kształcie węża

Muszę przyznać, że przygotowywanie tortów o niekonwencjonalnych kształtach bardzo mnie pociąga:) Oczywiście technika zdobienia pozostawia jeszcze sporo do życzenia, ale grunt, że smak jest dobry:)
Na kształt tegorocznego tortu Olek nie mógł się zdecydować i pozostawił mi dowolność zaznaczając jedynie, że tort ma być śmietanowy. Lekko się co prawda zaniepokoił kiedy zobaczył kształt biszkoptu (przypominający nieco kwiatek), ale z efektu finalnego był bardzo zadowolony a to najważniejsze:)
Polecam zrobienie takiego tortu-węża, bo to naprawdę proste:)
Inne moje przepisy na torty znajdziecie tu (klik).



Składniki biszkoptu (tortownica o średnicy 26 cm, z kominkiem):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Przepis na wykonanie biszkoptu, który nie opadnie znajdziecie TU (klik)

Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy (foremkę z kominkiem przed pieczeniem wysmarowałam oliwą) i przeciąć na pół. Każdą z połówek przeciąć również na połowę w poprzek i uformować z dolnych części kształt węża. Nasączyć ją ponczem.

Składniki ponczu:
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotować białą masę śmietanową i wyłożyć ją na spód węża (opcjonalnie można dodać owoce - np. tak jak u mnie do części tortu jeżeli wiemy, że nie wszyscy konsumenci lubią).

Składniki masy śmietanowej:
  • 400 g śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku (około 3 łyżek)
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki wrzątku
  • barwnik (dodajemy do masy na wierzch tortu, u mnie 3 krople niebieskiego barwnika w żelu)
Śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier puder, a następnie ostudzoną żelatynę. 

Na masie śmietanowej ułożyć wierzch biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. W tym momencie można ściąć ukośnie jeden z końców węża (formując przyszłą głowę). Ciasto schłodzić w lodówce do momentu stężenia masy śmietanowej (około 10 minut). 
W tym czasie przygotować masę śmietanową na wierzch postępując dokładnie jak z masą do środka tortu i dodając barwnik. Masą wysmarować biszkopt z zewnątrz. 
Węża ozdobić według uznania:) U mnie: język z wafelka i zygzak z czekoladowych drażetek (uwaga polewa cukrowa z drażetek lekko się rozpuściła podczas schładzania tortu).
Tort schłodzić w lodówce:) najlepiej 2-3 godziny. 
Smacznego:)!

31 komentarzy:

  1. Aniu,
    jaki imponujący wąż!
    I niebieski.Lubię niekonwencjonalne pomysły.
    A Olek to ,cała' mama.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - ja też:) a przy okazji wymyśliłam torcik na drugie urodziny Ewy:)

      Usuń
  2. Musiał być bardzo uradowany takim tortem. Wszystkiego najlepszego Olek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - dziękuję w imieniu Olka:)

      Usuń
  3. śliczny. zapraszam do wystawienie go w konkursie słodkości, który właśnie trwa na moim blogu. Na zwycięzcę czeka wspaniała nagroda. Zapraszam:)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agabi - dziękuję za zaproszenie:)

      Usuń
  4. muszę do Ciebie przyjść na szkolenie z robienia biszkoptów, w tym roku czeka mnie pieczenie ogromnego tortu... ://// na szczęście w tradycyjnym kształcie ;)

    a przyjść z makaronem przyjdę, na dniach się zgadamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga-aa - zachęcam Cię do obejrzenia naszego filmiku instruktażowego na ten temat:), ale oczywiście osobiście też chętnie udzielę wskazówek:)

      Usuń
  5. ALe super tort wymyslilas!:) Rewelacyjny waz:) Sto lat dla Olka!!! I jest faktycznie bardzo do Ciebie podobny:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - bardzo dziękuję:), a podobieństwo faktycznie duże:)

      Usuń
  6. Cudowny tort! Wspanialy pomysł :)
    Wszystkiego najlepszego dla Synka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - dziękuję i życzenia przekazuję:)

      Usuń
  7. wspaniały i pomysłowy ! jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla Olka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - jeszcze raz bardzo dziękujemy:)

      Usuń
  8. Fantastyczny tort:) ....muszę pokazać mojemu Olkowi:) ...a dla Twojego Synka wszystkiego naj raz jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ciekawa jestem czy Twojemu Olkowi się spodoba:)

      Usuń
  9. Fajny, prosty patent na węża, smakowite nadzienie i piękne wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evita - prosty przede wszystkim i oczywiście duuużo lepszy niż z cukierni:)

      Usuń
  10. Aniu! Gratuluję pomysłu! Tort wspaniały!!!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna-Maria - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Świetna sprawa, mam taką foremkę więc do dzieła z pieczeniem przy najbliższej okazji, super sprawa!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - a przy okazji duża frajda z przygotowania nietypowego tortu:)

      Usuń
  12. Jakie to proste, tylko trzeba mieć pomysł. Wąż wyszedł super!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna- bardzo dziękuję za uznanie:)

      Usuń
  13. Wow, wielka rzecz! A konkretnie, wielki wąż! I do tego niebieski. Ale musiała być frajda. Ciekawe co będzie następnym razem, bo przebić węża nie będzie łatwo :))

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.