08:35

Tort śmietanowy w kształcie węża

Muszę przyznać, że przygotowywanie tortów o niekonwencjonalnych kształtach bardzo mnie pociąga:) Oczywiście technika zdobienia pozostawia jeszcze sporo do życzenia, ale grunt, że smak jest dobry:)
Na kształt tegorocznego tortu Olek nie mógł się zdecydować i pozostawił mi dowolność zaznaczając jedynie, że tort ma być śmietanowy. Lekko się co prawda zaniepokoił kiedy zobaczył kształt biszkoptu (przypominający nieco kwiatek), ale z efektu finalnego był bardzo zadowolony a to najważniejsze:)
Polecam zrobienie takiego tortu-węża, bo to naprawdę proste:)
Inne moje przepisy na torty znajdziecie tu (klik).



Składniki biszkoptu (tortownica o średnicy 26 cm, z kominkiem):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Przepis na wykonanie biszkoptu, który nie opadnie znajdziecie TU (klik)

Upieczony i ostudzony biszkopt wyjąć z formy (foremkę z kominkiem przed pieczeniem wysmarowałam oliwą) i przeciąć na pół. Każdą z połówek przeciąć również na połowę w poprzek i uformować z dolnych części kształt węża. Nasączyć ją ponczem.

Składniki ponczu:
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotować białą masę śmietanową i wyłożyć ją na spód węża (opcjonalnie można dodać owoce - np. tak jak u mnie do części tortu jeżeli wiemy, że nie wszyscy konsumenci lubią).

Składniki masy śmietanowej:
  • 400 g śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku (około 3 łyżek)
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki wrzątku
  • barwnik (dodajemy do masy na wierzch tortu, u mnie 3 krople niebieskiego barwnika w żelu)
Śmietankę ubić na sztywno i dodać cukier puder, a następnie ostudzoną żelatynę. 

Na masie śmietanowej ułożyć wierzch biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. W tym momencie można ściąć ukośnie jeden z końców węża (formując przyszłą głowę). Ciasto schłodzić w lodówce do momentu stężenia masy śmietanowej (około 10 minut). 
W tym czasie przygotować masę śmietanową na wierzch postępując dokładnie jak z masą do środka tortu i dodając barwnik. Masą wysmarować biszkopt z zewnątrz. 
Węża ozdobić według uznania:) U mnie: język z wafelka i zygzak z czekoladowych drażetek (uwaga polewa cukrowa z drażetek lekko się rozpuściła podczas schładzania tortu).
Tort schłodzić w lodówce:) najlepiej 2-3 godziny. 
Smacznego:)!

31 komentarzy:

  1. Aniu,
    jaki imponujący wąż!
    I niebieski.Lubię niekonwencjonalne pomysły.
    A Olek to ,cała' mama.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - ja też:) a przy okazji wymyśliłam torcik na drugie urodziny Ewy:)

      Usuń
  2. Musiał być bardzo uradowany takim tortem. Wszystkiego najlepszego Olek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczny. zapraszam do wystawienie go w konkursie słodkości, który właśnie trwa na moim blogu. Na zwycięzcę czeka wspaniała nagroda. Zapraszam:)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/06/sodki-konkurs-pometek.html

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę do Ciebie przyjść na szkolenie z robienia biszkoptów, w tym roku czeka mnie pieczenie ogromnego tortu... ://// na szczęście w tradycyjnym kształcie ;)

    a przyjść z makaronem przyjdę, na dniach się zgadamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga-aa - zachęcam Cię do obejrzenia naszego filmiku instruktażowego na ten temat:), ale oczywiście osobiście też chętnie udzielę wskazówek:)

      Usuń
  5. ALe super tort wymyslilas!:) Rewelacyjny waz:) Sto lat dla Olka!!! I jest faktycznie bardzo do Ciebie podobny:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - bardzo dziękuję:), a podobieństwo faktycznie duże:)

      Usuń
  6. Cudowny tort! Wspanialy pomysł :)
    Wszystkiego najlepszego dla Synka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniały i pomysłowy ! jeszcze raz wszystkiego najlepszego dla Olka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny tort:) ....muszę pokazać mojemu Olkowi:) ...a dla Twojego Synka wszystkiego naj raz jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ciekawa jestem czy Twojemu Olkowi się spodoba:)

      Usuń
  9. Fajny, prosty patent na węża, smakowite nadzienie i piękne wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evita - prosty przede wszystkim i oczywiście duuużo lepszy niż z cukierni:)

      Usuń
  10. Aniu! Gratuluję pomysłu! Tort wspaniały!!!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna-Maria - dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Świetna sprawa, mam taką foremkę więc do dzieła z pieczeniem przy najbliższej okazji, super sprawa!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biedr_ona - a przy okazji duża frajda z przygotowania nietypowego tortu:)

      Usuń
  12. Jakie to proste, tylko trzeba mieć pomysł. Wąż wyszedł super!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, wielka rzecz! A konkretnie, wielki wąż! I do tego niebieski. Ale musiała być frajda. Ciekawe co będzie następnym razem, bo przebić węża nie będzie łatwo :))

    OdpowiedzUsuń