piątek, 8 czerwca 2012

Tort śmietanowy z truskawkami (Bajeczne smaki)


Zapraszam Was do obejrzenia filmu o tym jak szybko i łatwo można wyczarować przy pomocy wcześniej upieczonego biszkoptu (przepis klik) torcik śmietanowy. Kiedyś myślałam, że przygotowanie tortu wymaga dużo czasu i absolutnej nieobecności "przeszkadzaczy" w promieniu kilku metrów. Teraz wiem, że nie jest to tak skomplikowane. Zresztą sami zobaczcie:)



Składniki masy śmietanowej (do przełożenia i wysmarowania biszkoptu o średnicy 26cm):
  • 400 g śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku (około 3 łyżek)
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w około 1/5 szklanki wrzątku
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i na koniec dodać ostudzoną żelatynę.

Składniki ponczu:
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
Składnik ponczu wymieszać i nasączać nim obficie blaty biszkoptu. 

Do ozdobienia i przełożenia tortu:
  • truskawki (około 400 g)
Biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć blat ponczem. Wyłożyć mniej niż połowę masy śmietanowej. Na masie ułożyć truskawki. Przykryć drugą częścią biszkoptu, którą również nasączyć ponczem. Wierzch i boki biszkoptu wysmarować pozostałą masą śmietanową. Tort ozdobić owocami. Schłodzić około 2 godzin w lodówce. 

Podobny torcik znajdziecie też tutaj (klik) lub tutaj (klik), a może skusicie się na taki (klik) albo serowy (klik).
To jest naprawdę proste!:)

17 komentarzy:

  1. Piękny torcik, jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samantha - dziękuję bardzo:) smak też ma bajeczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaki piekny,mój się własnie chłodzi w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Da sie z dzieciaczkami piec i gotować, oj się da:) Ja to bardzo lubię:) a taki torcik z truskawkami jest, jakby to mój Synko powiedzuał, pysznościowe:) buiaczki dla całej piekącej czwórki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - Olek się zna:)Dziękujemy za buziaki:)

      Usuń
  5. No nie?! ludziska z pasją. Ekstra teraz wszędzie truskawki w cieście na cieście itd - przepraszam że zapytam :) jakim sprzętem nagrywacie takie fajne filmy???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkursowy - z wielką pasją:):):), nagrywamy na dwa aparaty (najlepsze Canony:):):)

      Usuń
  6. Pyszny tort!
    Pięknie się prezentuje.
    Truskawki są bardzo fotogeniczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - tez tak uważam. I ogólnie są przepiękne, zarówno ta na krzaczku jak i w koszyku lub miseczce:)

      Usuń
  7. O mamo! Tak bez przygotowania, na glodniaka, z samego rana tu wlazlam! ZAWSZE zly pomysl! Teraz ten tort bedzie za mna chodzil caly dzien! :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Kasia1977 - nie pozwól aby ten tort chodził za Tobą przez cały dzień:) Po prostu zrób go!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze są torty z nadzieniem śmietanowym. Twój wygląda przepięnie, z chęcią zjadłabym kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatrice - są najlżejsze:) My lubimy też takie z masą serową:)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Joanna - cieszę się, że się podoba:)

      Usuń
  11. Uwielbiamy takie słodkości ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.