Zapraszam Was do obejrzenia filmu o tym jak szybko i łatwo można wyczarować przy pomocy wcześniej upieczonego biszkoptu (przepis klik) torcik śmietanowy. Kiedyś myślałam, że przygotowanie tortu wymaga dużo czasu i absolutnej nieobecności "przeszkadzaczy" w promieniu kilku metrów. Teraz wiem, że nie jest to tak skomplikowane. Zresztą sami zobaczcie:)
Składniki masy śmietanowej (do przełożenia i wysmarowania biszkoptu o średnicy 26cm):
- 400 g śmietanki 30%
- cukier puder do smaku (około 3 łyżek)
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w około 1/5 szklanki wrzątku
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i na koniec dodać ostudzoną żelatynę.
Składniki ponczu:
- 100 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Składnik ponczu wymieszać i nasączać nim obficie blaty biszkoptu.
Do ozdobienia i przełożenia tortu:
- truskawki (około 400 g)
Biszkopt przeciąć na pół. Nasączyć blat ponczem. Wyłożyć mniej niż połowę masy śmietanowej. Na masie ułożyć truskawki. Przykryć drugą częścią biszkoptu, którą również nasączyć ponczem. Wierzch i boki biszkoptu wysmarować pozostałą masą śmietanową. Tort ozdobić owocami. Schłodzić około 2 godzin w lodówce.
Podobny torcik znajdziecie też tutaj (klik) lub tutaj (klik), a może skusicie się na taki (klik) albo serowy (klik).
To jest naprawdę proste!:)
Piękny torcik, jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńSamantha - dziękuję bardzo:) smak też ma bajeczny:)
OdpowiedzUsuńO jaki piekny,mój się własnie chłodzi w lodówce:)
OdpowiedzUsuńSajgonka - super! smacznego:)
UsuńDa sie z dzieciaczkami piec i gotować, oj się da:) Ja to bardzo lubię:) a taki torcik z truskawkami jest, jakby to mój Synko powiedzuał, pysznościowe:) buiaczki dla całej piekącej czwórki:)
OdpowiedzUsuńJola - Olek się zna:)Dziękujemy za buziaki:)
UsuńNo nie?! ludziska z pasją. Ekstra teraz wszędzie truskawki w cieście na cieście itd - przepraszam że zapytam :) jakim sprzętem nagrywacie takie fajne filmy???
OdpowiedzUsuńKonkursowy - z wielką pasją:):):), nagrywamy na dwa aparaty (najlepsze Canony:):):)
UsuńPyszny tort!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje.
Truskawki są bardzo fotogeniczne.
Amber - tez tak uważam. I ogólnie są przepiękne, zarówno ta na krzaczku jak i w koszyku lub miseczce:)
UsuńO mamo! Tak bez przygotowania, na glodniaka, z samego rana tu wlazlam! ZAWSZE zly pomysl! Teraz ten tort bedzie za mna chodzil caly dzien! :(
OdpowiedzUsuńKasia1977 - nie pozwól aby ten tort chodził za Tobą przez cały dzień:) Po prostu zrób go!:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są torty z nadzieniem śmietanowym. Twój wygląda przepięnie, z chęcią zjadłabym kawałek! :)
OdpowiedzUsuńBeatrice - są najlżejsze:) My lubimy też takie z masą serową:)
UsuńTort wygląda bajecznie :-D
OdpowiedzUsuńJoanna - cieszę się, że się podoba:)
UsuńUwielbiamy takie słodkości ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl