piątek, 22 lipca 2011

Tort wiśniowy i miłe wyróżnienie

Nie mając za dużo czasu, dosłownie z Ewą na ręku i w przerwach pomiędzy pomocą w mieszaniu eliksirów (Olkowi w grze:)) , robiłam ten tort a jednak wyszedł, a nawet przez męża został okrzyknięty najsmaczniejszym z moich dotychczasowych tortów:). Czyli jest idealny dla zabieganych Pań Domu:).
Jak już wspominałam w poprzednim wpisie tort ten powstał z okazji naszej rocznicy ślubu. Stąd czekoladowa 10-tka.
Jest lekki, wilgotny i mało słodki. Taki w sam raz:).


Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na wysokich obrotach, dodać żółtka, a na koniec łyżką połączyć z mąkami. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu rzucić biszkoptem pionowo w dół (z wysokości ok. 50 cm), żeby uwolniły się pęcherzyki powietrza a ciasto nie opadło. 

Składniki masy śmietanowej:
  • 300 ml śmietany 30%
  • galaretka wiśniowa
  • 1/3 szklanki wrzątku
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i ostudzić. 
Śmietanę ubić na wysokich obrotach i dodać galaretkę. Odczekać chwilę. Masa dość szybko tężeje (w upalny dzień włożyć na chwilę do lodówki).

Składniki polewy wiśniowej:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • około 1/2 szklanki cukru
Wiśnie poddusić z cukrem (w miarę potrzeby ilość cukru zwiększyć). Ostudzić. 

Na wierzch:
  • 1/2 galaretki wiśniowej
  • opcjonalnie gorzka czekolada (około 4 kostek)
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i przelać do silikonowej foremki do lodu (u mnie w kształcie kwiatków). Spieszyłam się i włożyłam foremkę na chwilę do zamrażalnika i oczywiście za późno sobie o niej przypomniałam - dlatego moje kwiatki wyszły trochę mało klarowne (w wyniku zamarznięcia).

Ostudzony biszkopt przeciąć na pół. Na spód biszkoptu wyłożyć połowę  polewy wiśniowej (wygląda to trochę "krwiście", ale daje fajny efekt). Następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej. Przykryć wierzchem biszkoptu i znowu wyłożyć wiśnie a na to masę śmietanową. 
Wierzch tortu ozdobić galaretkami (wyciąganie z silikonowej foremki zdecydowanie ułatwia polanie jej gorącą wodą) i opcjonalnie startą na drobnych oczkach czekoladą. 




I jeszcze jedna przyjemna rzecz:)
Spotkało mnie bardzo miłe wyróżnienie od Tami
Sama nie dam rady kontynuować tego łańcuszka (nie wiem czy zdołałabym wybrać najbardziej inspirujące mnie blogi - jest tyle wspaniałych), ale bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za tą nagrodę:).
Takie chwile utwierdzają mnie w przekonaniu, że to co robię ma sens:).

19 komentarzy:

  1. Aniu gratulacje wyróżnienia. No i podziwiam, że w biegu dałaś radę zrobić takie cudo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę Tobie wszystkiego najlepszego z okazji 10-ej rocznicy ślubu, gratuluję też wyróżnienia :) A torcik wygląda bardzo efektownie :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kabamaiga - bardzo dziękuję. Jak to mawiają - matka Polka potrafi;)
    Urtica1 - dziękuję za miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkiego dobrego z okazji rocznicy i gratuluje wyrozniena:)
    torcik zapowiada sie naprawde pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Torcik musiał smakować wyśmienicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to takie miłe z tą nagrodą. należy ci się ;) gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze, napisałam długi komentarz i nie udało się go opublikować. Generalnie pisałam, że warstwy tego tortu przemawiają do mojej wyobraźni. A galaretkowe kwiatki są super!

    OdpowiedzUsuń
  8. podobają mi się te kwiatki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu gratuluję wyróżnienia i jeszcze raz wszystkiego cudownego z okazji okrągłęj rocznicy ślubu:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. sciskam z okazji tak milego wyroznienia :)))))
    a taki torcik, to bym normalnie... nosem wciagnela :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Galaretkowe kwiatki wyglądają uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aciri z okazji tak uroczej rocznicy zycze wam wytrwania kilku takich rocznic,w milosci i wiernosci:)Torcik super!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale się u Ciebie tortowo zrobiło ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. dzięki za świetny przepis na biszkopt w końcu mi wyszedł:)
    super stronka będę często zaglądać !!!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zapraszam po inne przepisy:)

      Usuń
  15. Ten torcik takze wyprobowalam. Pyszny, wszystkim smakowal. Polecam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - jesteś niesamowita! Cieszę się, że torcik smakował.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.