Nie mając za dużo czasu, dosłownie z Ewą na ręku i w przerwach pomiędzy pomocą w mieszaniu eliksirów (Olkowi w grze:)) , robiłam ten tort a jednak wyszedł, a nawet przez męża został okrzyknięty najsmaczniejszym z moich dotychczasowych tortów:). Czyli jest idealny dla zabieganych Pań Domu:).
Jak już wspominałam w poprzednim wpisie tort ten powstał z okazji naszej rocznicy ślubu. Stąd czekoladowa 10-tka.
Jest lekki, wilgotny i mało słodki. Taki w sam raz:).
Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):
Jak już wspominałam w poprzednim wpisie tort ten powstał z okazji naszej rocznicy ślubu. Stąd czekoladowa 10-tka.
Jest lekki, wilgotny i mało słodki. Taki w sam raz:).
Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na wysokich obrotach, dodać żółtka, a na koniec łyżką połączyć z mąkami. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu rzucić biszkoptem pionowo w dół (z wysokości ok. 50 cm), żeby uwolniły się pęcherzyki powietrza a ciasto nie opadło.
Składniki masy śmietanowej:
- 300 ml śmietany 30%
- galaretka wiśniowa
- 1/3 szklanki wrzątku
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i ostudzić.
Śmietanę ubić na wysokich obrotach i dodać galaretkę. Odczekać chwilę. Masa dość szybko tężeje (w upalny dzień włożyć na chwilę do lodówki).
Składniki polewy wiśniowej:
- 500 g wydrylowanych wiśni
- około 1/2 szklanki cukru
Wiśnie poddusić z cukrem (w miarę potrzeby ilość cukru zwiększyć). Ostudzić.
Na wierzch:
- 1/2 galaretki wiśniowej
- opcjonalnie gorzka czekolada (około 4 kostek)
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i przelać do silikonowej foremki do lodu (u mnie w kształcie kwiatków). Spieszyłam się i włożyłam foremkę na chwilę do zamrażalnika i oczywiście za późno sobie o niej przypomniałam - dlatego moje kwiatki wyszły trochę mało klarowne (w wyniku zamarznięcia).
Ostudzony biszkopt przeciąć na pół. Na spód biszkoptu wyłożyć połowę polewy wiśniowej (wygląda to trochę "krwiście", ale daje fajny efekt). Następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej. Przykryć wierzchem biszkoptu i znowu wyłożyć wiśnie a na to masę śmietanową.
Wierzch tortu ozdobić galaretkami (wyciąganie z silikonowej foremki zdecydowanie ułatwia polanie jej gorącą wodą) i opcjonalnie startą na drobnych oczkach czekoladą.
Wierzch tortu ozdobić galaretkami (wyciąganie z silikonowej foremki zdecydowanie ułatwia polanie jej gorącą wodą) i opcjonalnie startą na drobnych oczkach czekoladą.
I jeszcze jedna przyjemna rzecz:)
Spotkało mnie bardzo miłe wyróżnienie od Tami.
Sama nie dam rady kontynuować tego łańcuszka (nie wiem czy zdołałabym wybrać najbardziej inspirujące mnie blogi - jest tyle wspaniałych), ale bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za tą nagrodę:).
Takie chwile utwierdzają mnie w przekonaniu, że to co robię ma sens:).
Aniu gratulacje wyróżnienia. No i podziwiam, że w biegu dałaś radę zrobić takie cudo.
OdpowiedzUsuńŻyczę Tobie wszystkiego najlepszego z okazji 10-ej rocznicy ślubu, gratuluję też wyróżnienia :) A torcik wygląda bardzo efektownie :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńKabamaiga - bardzo dziękuję. Jak to mawiają - matka Polka potrafi;)
OdpowiedzUsuńUrtica1 - dziękuję za miłe słowa:)
wszystkiego dobrego z okazji rocznicy i gratuluje wyrozniena:)
OdpowiedzUsuńtorcik zapowiada sie naprawde pysznie:)
Aga - dzięki:)
OdpowiedzUsuńTorcik musiał smakować wyśmienicie!:)
OdpowiedzUsuńto takie miłe z tą nagrodą. należy ci się ;) gratuluję :)
OdpowiedzUsuńKurcze, napisałam długi komentarz i nie udało się go opublikować. Generalnie pisałam, że warstwy tego tortu przemawiają do mojej wyobraźni. A galaretkowe kwiatki są super!
OdpowiedzUsuńpodobają mi się te kwiatki :)
OdpowiedzUsuńAniu gratuluję wyróżnienia i jeszcze raz wszystkiego cudownego z okazji okrągłęj rocznicy ślubu:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńsciskam z okazji tak milego wyroznienia :)))))
OdpowiedzUsuńa taki torcik, to bym normalnie... nosem wciagnela :)
Galaretkowe kwiatki wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuńAciri z okazji tak uroczej rocznicy zycze wam wytrwania kilku takich rocznic,w milosci i wiernosci:)Torcik super!!!
OdpowiedzUsuńPiękny torcik...
OdpowiedzUsuńAle się u Ciebie tortowo zrobiło ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
dzięki za świetny przepis na biszkopt w końcu mi wyszedł:)
OdpowiedzUsuńsuper stronka będę często zaglądać !!!!!
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę i zapraszam po inne przepisy:)
UsuńTen torcik takze wyprobowalam. Pyszny, wszystkim smakowal. Polecam. Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - jesteś niesamowita! Cieszę się, że torcik smakował.
Usuń