poniedziałek, 11 lipca 2011

Ciasto ananasowe z agrestową nutą

Lekkie ciasto, w sam raz na letnie popołudnie. Z tego powodu, że akurat nastała w Polsce pora dżdżu, ciasto zrobiłam z ananasem z puszki:). Agrestowa nuta zaś pochodziła z agrestowej galaretki. 
Można jednak zrobić je z sezonowymi owocami i wtedy będzie już w 100% letnim ciastem;). 




Składniki (porcja na dużą blaszkę):

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 śmietany 30%
  • 3 galaretki agrestowe
  • puszka ananasa (w kawałkach)
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka i mąki (wymieszać łyżką) i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 200 stopni. Żeby biszkopt nie opadł opuścić blaszkę z wysokości ok. pół metra w dół (pęcherzyki powietrza wydostaną się na zewnątrz).
Ostudzić i przekroić na pół. 
2 galaretki rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu i wstawić do lodówki żeby zaczęły tężeć. 
Trzecią galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. 
Śmietany ubić na wysokich obrotach i dodać galaretkę. Wymieszać i jeśli nie od razu zacznie tężeć to wstawić na chwilę do lodówki. 
Spód biszkoptu nasączyć sokiem z puszki z ananasem. Następnie wyłożyć 2/3 masy śmietanowej i przykryć wierzchem biszkoptu, który również nasączyć sokiem. Wyłożyć pozostałą masę. Na niej poukładać kawałki ananasów. Całość zalać tężejącą galaretką. 
Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. 

13 komentarzy:

  1. Ananasa zamieniłabym na jakiś inny owoc, ze względu.. że zbytnio nie przepadam ;-S Mhmj.. ale ciacho Twoje zapowiada się apetycznie, szczególnie dla zwolenników ananasu ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Biedr_ona - a ja takiego z puszki to i owszem, surowego za bardzo jeść nie mogę:)
    Bożena - 1968 - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi fantastycznie pewnie trzeba będzie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda :) Do twarzy mu w zieleni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! A ja znam to ciasto osobiście :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kulinarne-smaki - będzie mi miło:)
    Majana - mi też się ta zieloność spodobała:)
    Kuchareczka - :)jeszcze raz dzięki za przemiłe spotkanie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie! i nawet mam ananasa, z którym nie wiedziałam co zrobić;) he he pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Maugustyna - u mnie z reguły stoi dyżurna puszka na "czarną godzinę"

    OdpowiedzUsuń
  9. o rajutku, to ciasto wygląda jak chmurka :) uwielbiam agrest, więc i to ciasto na pewno przypadłoby mi do gustu.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam - agrest, ananasa, ciasto, Twojego bloga i Ciebie - pomysł wart grzechu!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam agrest, ciasto wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  12. Acitinko a wiesz, że nie jadłam agrestu dobrych kilka lat? O cieście nawet nie wspomnę.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.