poniedziałek, 4 lipca 2011

Z menu niemowlaka:)

Ewa skończyła 1-go lipca 8 m-cy:).
Umie już chodzić przy meblach i wszędzie jej pełno. Otwiera szafki, szuflady i wszystko wymiata:). Jest bardzo aktywna i pogodna. 
Męczą ją jednak kolejne wychodzące ząbki (górne jedynki) i z apetytem nieco gorzej, tzn. przerwy między "wymiataniem" spędzałaby głównie przy piersi, a przecież jak wiadomo nie samą piersią człowiek żyje. 
Ostatnio wypróbowałam kilka własnoręcznie przyrządzonych zupek. Ewa pluła nimi niesamowicie, a już rekord pobiła w zbojkotowaniu buraczkowej - wszystko dookoła było czerwone. Cóż... myślę, że kiedyś zmieni zdanie:). I nawet ulubione słoiczkowe danie z królikiem nie spotkało się tego dnia z aprobatą - i wtedy mój mąż wyjął słoiczek "Obiadku Humana BIO Marchewka z Ziemniakami" i stwierdził, że z pewnością to Ewa zje. Mimo jego przezabawnego, że Ewcia uwielbia "Karotten mit Kartoffeln" z odpowiednim zaakcentowaniem:) nie przekonał mnie i moja odpowiedź ziała sceptycyzmem, no bo skoro nic nie chce jeść to czemu miałaby akurat przy tym daniu zmienić zdanie... Ale mąż się nie poddał. Poza tym stwierdził, żeby nie podgrzewać tylko podać zimne i to był strzał w dziesiątkę! Zawartość słoiczka została pochłonięta błyskawicznie, wręcz pożarta:).
Następnego dnia przypadał dzień "z połową żółtka" więc już bez zastanowienia sięgnęłam po marchewkowo-ziemniaczane danie jako dodatek do pszenno-jajecznych kluseczek. I zadziałało:). 


Składniki:
Żółtko wymieszać z mąką na gładką masę. Norma dla Ewy to pół żółtka co drugi dzień (zjadła mniej więcej połowę kluseczek). 
W małym garnku zagotować wodę i łyżką wrzucać małe kluseczki. 
Gotować przez około 5 minut. Odcedzić i przełożyć do miseczki.
Kluseczki są bardzo delikatne i można je rozdrabniać po prostu rozgniatając łyżeczką.
Ciepłe kluseczki wymieszać z połową zawartości słoiczka (lub całym, w zależności od apatytu malucha). Wcześniej można lekko podgrzać warzywa, ale nie jest to konieczne. 
Po upewnieniu się, że kluseczki wystarczająco ostygły nakarmić dziecko:). 

8 komentarzy:

  1. Ewa to ma dobrze i pysznie w miseczce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój synek miała dokładnie tak samo. Obiadek musiał być minimalnie ciepły, albo prawie zimny. Innego nie ruszał :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kidy.pl - no, żeby mi ktoś taką miseczkę podsunął:)
    Wariatka327 - znam dzieci, które jadły wszystkie dania ze słoiczków na zimno, mama robiła wywiad u pediatry i z punktu widzenia lekarza nie ma to znaczenia czy ciepłe czy zimne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z zupkami tak bywa, że dzieciom trudno się przyzwyczaić. Ja dziecio na poczatku zabielałam zupy mlekiem i zaczynałam od marchewki z pietruszką , bo to łagodne smaki.
    A z kluseczkami to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności córci gotujesz Aneczko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. to ja jutro takie kluseczki mojej przygotuje:), a Ewcia zimne jadla, bo to jej pewnie lepiej na zabki robilo, pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  7. Grażyna - a moja Ewa (i zresztą z tego co słyszałam wiele dzieci) preferuje smaki ze słoiczków. Po czasie mam nadzieję jej się to zmieni:) i rozszerzy menu.
    BasiaP - dokładnie, dlatego już jej ciepłym jedzeniem nie atakuję (przynajmniej przez kilka dni, bo dziąsła wyjątkowo ma nabrzmiałe)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem Ci, że takie kluseczki z wielką chęcią sama bym zjadła ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.