17:27

Wątróbka w wiśniowym sosie

Już od dłuższego czasu w miarę cyklicznie pojawiają się u mnie dania z wątróbką w roli głównej.
To danie powstało z kilku powodów:)
1. Lubię wątróbkę (w dzieciństwie jadałam ja nawet surową), moja rodzina lubi wątróbkę.
2. Wątróbka bywa niedoceniana w żywieniu. Wiele osób nie je jej "z zasady" - ale właściwie to często nie wiadomo z jakiego powodu - staram się więc żywieniowych sceptyków zachęcić do jej spróbowania.
3. Warto jeść wątróbkę ze względu na zawartość witamin (głównie A).
4. Jest sezon na wiśnie, a już od dawna chodziło mi po głowie połączenie wątróbki z owocami. 
5. Mój mąż uwielbia wiśnie, a ja jestem przykładną:) żoną.
6. Lubię eksperymentować i można powiedzieć, że cechuje mnie kulinarna odwaga. 
7. Postanowiłam wziąć udział w konkursie u Lekkiej.


Nawiązując do tematu konkursu - czyli tego co mnie w kuchni kręci:
 - sprawianie radości i przyjemności poprzez gotowanie sobie i innym
 - zapewnianie wyżej wymienionym w miarę zdrowego odżywiania (oczywiście bywają odstępstwa od reguły, ale domowy hamburger, nawet jeśli polany majonezem, zawsze będzie zdrowszy od tego fastfoodowego)
 - w kuchni wbrew pozorom odpoczywam
 - chłonę kuchnię wszelkimi zmysłami, uwielbiam zapachy, kolory, smaki - często czuję się jak malarz malujący obraz
 - poprzez kuchnię mogę edukować (uczę mojego syna wielu przydatnych rzeczy - może kiedyś jakaś synowa doceni...:))
 - kręci mnie w kuchni jeszcze jedna rzecz - mój mąż mnie kręci jak się po kuchni kręci. Lubię jak coś ugotuje albo jak ugotujemy coś razem. I nie nosi żadnego seksownego fartuszka. Wystarczy, że jego duże dłonie lepią czasem małe, pyszne pierożki  - to jest bardzo kręcące:)

Składniki:

  • 500 g wiśni
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • chili
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • mąka do oprószenia wątróbki

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wiśnie wydrylować i poddusić z cebulą na małej ilości masła. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Dusić około 15 minut a pod koniec wlać wino i jeszcze kilka minut poddusić. 

Wątróbkę oprószyć mąką i smażyć na maśle. Usmażoną posolić. 
 Podawać polaną sosem wiśniowym. 


14 komentarzy:

  1. Widać, że lubisz wątróbkę :) Jadłam ją już na słodko, ale nigdy z wiśniami. U nas te owoce raczej niespotykane...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super odpowiedź!:)
    I ekstra odlotowe zestawienie!:)
    Jestem pod ogromnym wrażeniem pomysłu i na potrawę i na konkurs - dodatek męża w kuchni faktycznie może nieźle podkręcać atmosferę.:)
    Dziękuję - jesteś niezawodna!:)
    Kusisz i kusisz tą wątróbką niemożebnie, Kobieto. Normalnie nie sposób Ci się oprzeć.
    W następnym tygodniu wątróbka.
    Postanowione.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lashqueen - ja w tym roku jakoś tak mam pociąg do owoców, które jadałam dotąd sporadycznie:)
    Lekka - dziękuję bardzo i cieszę się, że się spodobało. A już dziś życzę smacznej wątróbki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne połączenie! Nie jem mięsa, ale podoba mi się Twój pomysł na wiśnie Aniu :)
    buziaki! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale połączenie. Ja kiedyś wątróbkę jadałam, ale jakoś mi przeszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudne połączenie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. kochana to ja trzymam za Ciebie kciuki, a wątróbkę to i ja bardzo lubię ....chocw życiu nie jadłam jej w połaczeniu z owocami:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  8. u la la- jakie dobroci u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bożena-1968 - wątróbka bardzo lubi owoce, a ja to połączenie:)
    Kuchareczka - :) to się nazywa tolerancja:)
    Kabamaiga - może powróci:)
    Maugustyna - dziękuję:)
    Kulinarna-smaki - hihi:)
    Jola - bardzo dziękuję:)
    Panna Malwinna - :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię wątróbkę! A w takim zestawie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z wiśniami.. ciekawe połączenie. Ryzykuję i zjadam ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Wątróbka ze słodko-kwaśnym dodatkiem jest rewelacyjna! Z wiśniami jeszcze nie jadłam. Z malinami - tak i była pyszna!

    OdpowiedzUsuń