Ekspresowe danie dla wielbicieli szpinaku i czosnku:). Podpatrzone u Oli.
Zdecydowanie do powtórzenia:).
Pychotka. Jest tylko jeden warunek, danie wyraźnie czosnkowe, więc najlepiej kiedy jedzą wszyscy w rodzinie:).
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży)
- 300 g sera pleśniowego
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- makaron (u mnie około 350-400 g)
Na oliwie lekko poddusić posiekany czosnek. Dodać szpinak i podgrzewać aż się rozpuści a następnie dusić jeszcze przez kilka minut. Dodać ser i mieszać do momentu aż się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Sos wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i zajadać:).
Uwielbiam!! Szpinakowy sos do makaronu to jeden z moich ulubionych! :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i lekkie danie. Super!
OdpowiedzUsuńlubie takie smaki:)
OdpowiedzUsuńMakaron ze szpinakiem zdecydowanie należy do moich ulubionych :). Muszę wypróbować wersję z serem pleśniowym, bo ja zawsze dodaję parmezan. Podejrzewam, że smakuje baaaardzo :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki makaron, a dawno go nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńoch...lubię go:) czasem daję bryndzę lub fetę a czasem lazur...mniam...pychotki u ciebie...teraz będę miała na niego fazę:)
OdpowiedzUsuńAch, zjadłabym z chęcią!:)
OdpowiedzUsuńSzpinak w towarzystwie czosnku i makaronu biorę w ciemno :D Najlepszy letni obiad!
OdpowiedzUsuńZa to za takie danie to bym się dała pokroić
OdpowiedzUsuńTego typu dania bardzo chętnie przyrządzam w swojej kuchni.. uwielbiam szpinak, a o makaronie już nie wspomnę ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl