wtorek, 12 lipca 2011

Wątróbka w śmietanowo-bazyliowym sosie z mozzarellą

Ciekawe czy posmakowałaby Włochom?:). 
Nam smakowało, wszystkim bez wyjątku, ale żadne z nas Włochem nie jest:).
Wątróbkowe dania zyskały w naszym menu stałą pozycję. Może nawet dojdzie do tego, że będą potrawą cykliczną np. czwartek z wątróbką:). 
A póki co przedstawiam Wam wątróbkę w aromatycznym bazyliowym sosie z mozzarellą, która pod wpływem ciepła sosu cudownie się ciągnęła:). W towarzystwie gniazdka rukoli wypełnionego sałatką ze świeżego ogórka, cebuli i konserwowej grillowanej czerwonej papryki. 


Składniki sosu:

  • 500 g wątróbki z kurcząt
  • 3-4 łyżki masła
  • mąka pszenna do obtoczenia wątróbki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • opcjonalnie szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 12%
  • 250 g mozzarelli (u mnie wystąpiła wersja z bazylią)
Wątróbkę opłukać i pokroić na małe kawałki. Oprószyć mąką i poddusić na maśle. Pod koniec duszenia dodać bazylię, sól i pieprz oraz dla lekkiego zażółcenia sosu kurkumę. Podlać wodą i dodać śmietanę. 




Ser pokroić w plastry i ułożyć na każdym talerzu. 
Przygotować sałatkę na gniazdkach rukoli i umieścić obok sera. 
Ser polewać gorącym sosem. Ja podałam z ziemniakami, ale pewnie równie dobrze smakować będzie z makaronem. 

12 komentarzy:

  1. Ojej, ile postów naraz - nie nadążam z komentowaniem!:)
    Ale tej potrawy nie mogłam przeoczyć - superasty zestaw - ciągle tylko obiecuję, że zrobię coś wątróbkowego i teraz chyba klamka zapadła.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa wersja wątróbkowa...

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja do wątróbki jakoś nie potrafię się przekonać :( a szkoda bo wygląda całkiem smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa opcja - ja mam tendencję do łączenia wątróbki z owocami, ale coś czuję, że w takim wydaniu by mi posmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekka - nawet nie wiesz jak mi miło, że czytasz je wszystkie:). A co do wątróbki mam już nowy pomysł i nawet dzisiaj zakupiłam niezbędne produkty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Elżunia - dziękuję:)
    Kulinarne-smaki - może kiedyś...:)
    Kasia - moja następna propozycja właśnie będzie taka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego zestawienia jeszcze nie znam.. zaryzykowałabym ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, jakie Ty masz ciekawe pomysły na połączenia smaków :)
    A sesja zdjęciowa przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Biedr_ona - a mnie ostatnio eksperymenty wyjątkowo pociągają:)
    Ola - bardzo dziękuję za te miłe komplementy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj mniam. Jak dawno nie jadłam wątróbki :O

    OdpowiedzUsuń
  11. JA za wątróbką nie przepadam, ale w takiej wersji chętnie bym spróbowała! Miłego wieczoru ;)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.