poniedziałek, 11 lipca 2011

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i bananami

Wczoraj był dzień wielkiej laby. Wybraliśmy się rodzinnie na basen - to był pierwszy raz Ewy w takim miejscu. Co robi 8 miesięczne niemowlę na basenie? Najpierw się bardzo dziwi a potem pluska, ale nie Ewa. Malutka zasiadła w swoim kółeczku do pływania i ... zasnęła. Nie przeszkadzało jej dryfowanie i hałas ludzi dookoła, nie przeszkadzało jej, że wzięła ze mną prysznic po basenie, nie przeszkadzało przebieranie...obudziła się dopiero jak wychodziliśmy:).
A w domu czekał na nas mój brat z nietypowym, ale przepysznym daniem - jego autorstwa.
Wymieszał smak szpinaku, czosnku, sosu pomidorowego, oliwek i żółtego sera z bananami i stwierdziliśmy, że pomysł naprawdę rewelacyjny.


Składniki na naleśniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 500 ml mleka+woda
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki oleju+odrobina do smarowania patelni
Z podanych składników sporządzić rzadkie ciasto. Wodę dolać w celu ewentualnego rozrzedzenia ciasta. Smażyć cienkie placki. 

Składniki nadzienia:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Czosnek posiekać i poddusić ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki smarować szpinakiem i zwijać w ruloniki. 
Ruloniki przekroić na 2 połowy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 










Składniki sosu:

  • 2 szklanki dobrego przecieru pomidorowego (ja używam z kartonika)
  • pół słoika czarnych oliwek (około 60 g) pokrojonych w plasterki
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • sól 
  • pieprz
Składniki sosu połączyć ze sobą (czosnek przecisnąć przez praskę). Zamiast sosu można też użyć gotowego soku przecierowego (np. śródziemnomorskiego).
Sosem zalać naleśniki. 









Na wierzch:
  • 2-3 banany
  • żółty ser starty na dużych oczkach (około 150 g)
Plastry bananów (krojone wzdłuż owocu) układać na polanych sosem naleśnikach i posypywać żółtym serem. 
Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. 


16 komentarzy:

  1. Tego to bym nie wymyśliła!
    Chylę głowę przed nowym Mistrzem Patelni Wielkim Kulinarnym Kreatorem:) i już piszę się na następne wirtualne warsztaty.:)
    A z Ewy niezły numerek, hahaha.:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka - co ja bym bez Ciebie zrobiła:). Twoje komentarze niezmiennie wprowadzają mnie w dobry nastrój. A Wielkiemu Kreatorowi przekażę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie się prezentują, a na dodatek moje dziecko uwielbia szpinak więc trafiony zatopiony, koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to ciekawe ! Bardzo :))
    Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego połączenia bym sama nie wymyśliła. Jestem ciekawa ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotaaaaaaaaaaaaaa! I co tu więcej dodać? ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, za Lekką przekaż Kreatorowi wyrazy uznania! Szpinak, czosnek i banan toż to towarzystwo conajmniej dziwaczne, ale jestem skłonna uwierzyć, że może smakować... i to jak!

    A Ewa jest boska :D Widocznie jej materac bardzo wygodny był... ;P ale że nie obudziła się podczas prysznica to jestem pełna podziwu!

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, ale połączenie! Jak na to wpadłaś? Czy to naprawdę smakuje dobrze i się ze sobą nie gryzie? Zawsze myślałam, że jeśli szpinak, to tlyko czosnek, a tu masz! banany.

    OdpowiedzUsuń
  9. Magda K. - jak lubi szpinak to trzeba robić:)
    Dorota20w - :)
    Amber - :)
    Majana - :)
    Kulinarne-smaki - a ja banana wrzucam czasem do zupy:)
    Biedr_ona - oj chyba już nic nie dodawać:)
    Eve - Ewa faktycznie jest oryginalna:)
    Kubełek-Smakowy - właśnie nie wpadłam:), brat opracował i wykonał:), ja dokonałam konsumpcji i opisu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu, jestem w szoku kulinarnym ;) Szpinak z bananami? Padłam. A teraz muszę tego spróbować, skoro mówisz, że smaczne :) A weszłam tu z myślą, że pewnie zrobiliście dwa rodzaje naleśników: jedne ze szpinakiem, drugie z bananami...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajnie się zapowiada-myślę, że w najbliższym czasie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinak i banan? No proszę, brat to ma pomysły. A śpiące dziecko na basenie? O tym jeszcze nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ponad tydzień temu już robiłam te naleśniki i dzisiaj chciałabym napisać, że są bardzo pyszne i POLECAM! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nikol - bardzo miło mi to czytać:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.