15:01

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i bananami

Wczoraj był dzień wielkiej laby. Wybraliśmy się rodzinnie na basen - to był pierwszy raz Ewy w takim miejscu. Co robi 8 miesięczne niemowlę na basenie? Najpierw się bardzo dziwi a potem pluska, ale nie Ewa. Malutka zasiadła w swoim kółeczku do pływania i ... zasnęła. Nie przeszkadzało jej dryfowanie i hałas ludzi dookoła, nie przeszkadzało jej, że wzięła ze mną prysznic po basenie, nie przeszkadzało przebieranie...obudziła się dopiero jak wychodziliśmy:).
A w domu czekał na nas mój brat z nietypowym, ale przepysznym daniem - jego autorstwa.
Wymieszał smak szpinaku, czosnku, sosu pomidorowego, oliwek i żółtego sera z bananami i stwierdziliśmy, że pomysł naprawdę rewelacyjny.


Składniki na naleśniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 500 ml mleka+woda
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki oleju+odrobina do smarowania patelni
Z podanych składników sporządzić rzadkie ciasto. Wodę dolać w celu ewentualnego rozrzedzenia ciasta. Smażyć cienkie placki. 

Składniki nadzienia:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Czosnek posiekać i poddusić ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki smarować szpinakiem i zwijać w ruloniki. 
Ruloniki przekroić na 2 połowy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 










Składniki sosu:

  • 2 szklanki dobrego przecieru pomidorowego (ja używam z kartonika)
  • pół słoika czarnych oliwek (około 60 g) pokrojonych w plasterki
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • sól 
  • pieprz
Składniki sosu połączyć ze sobą (czosnek przecisnąć przez praskę). Zamiast sosu można też użyć gotowego soku przecierowego (np. śródziemnomorskiego).
Sosem zalać naleśniki. 









Na wierzch:
  • 2-3 banany
  • żółty ser starty na dużych oczkach (około 150 g)
Plastry bananów (krojone wzdłuż owocu) układać na polanych sosem naleśnikach i posypywać żółtym serem. 
Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. 


17 komentarzy:

  1. Tego to bym nie wymyśliła!
    Chylę głowę przed nowym Mistrzem Patelni Wielkim Kulinarnym Kreatorem:) i już piszę się na następne wirtualne warsztaty.:)
    A z Ewy niezły numerek, hahaha.:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka - co ja bym bez Ciebie zrobiła:). Twoje komentarze niezmiennie wprowadzają mnie w dobry nastrój. A Wielkiemu Kreatorowi przekażę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie się prezentują, a na dodatek moje dziecko uwielbia szpinak więc trafiony zatopiony, koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to ciekawe ! Bardzo :))
    Chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego połączenia bym sama nie wymyśliła. Jestem ciekawa ich smaku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotaaaaaaaaaaaaaa! I co tu więcej dodać? ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, za Lekką przekaż Kreatorowi wyrazy uznania! Szpinak, czosnek i banan toż to towarzystwo conajmniej dziwaczne, ale jestem skłonna uwierzyć, że może smakować... i to jak!

    A Ewa jest boska :D Widocznie jej materac bardzo wygodny był... ;P ale że nie obudziła się podczas prysznica to jestem pełna podziwu!

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, ale połączenie! Jak na to wpadłaś? Czy to naprawdę smakuje dobrze i się ze sobą nie gryzie? Zawsze myślałam, że jeśli szpinak, to tlyko czosnek, a tu masz! banany.

    OdpowiedzUsuń
  9. Magda K. - jak lubi szpinak to trzeba robić:)
    Dorota20w - :)
    Amber - :)
    Majana - :)
    Kulinarne-smaki - a ja banana wrzucam czasem do zupy:)
    Biedr_ona - oj chyba już nic nie dodawać:)
    Eve - Ewa faktycznie jest oryginalna:)
    Kubełek-Smakowy - właśnie nie wpadłam:), brat opracował i wykonał:), ja dokonałam konsumpcji i opisu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu, jestem w szoku kulinarnym ;) Szpinak z bananami? Padłam. A teraz muszę tego spróbować, skoro mówisz, że smaczne :) A weszłam tu z myślą, że pewnie zrobiliście dwa rodzaje naleśników: jedne ze szpinakiem, drugie z bananami...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajnie się zapowiada-myślę, że w najbliższym czasie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szpinak i banan? No proszę, brat to ma pomysły. A śpiące dziecko na basenie? O tym jeszcze nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ponad tydzień temu już robiłam te naleśniki i dzisiaj chciałabym napisać, że są bardzo pyszne i POLECAM! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nikol - bardzo miło mi to czytać:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń