środa, 6 lipca 2011

Mini-samsy z brokułem i oscypkiem i mini-knishe z soczewicą i pieczarkami

Szukałam pomysłu na przekąskę na "babską imprezę" .
Przypomniały mi się knish'e , które kilka dni temu popełnił mój mąż, a potem rozmarzyłam się na temat samsy z dynią i już wiedziałam, że pójdę tym tropem. 
Szczęśliwym trafem do naszego domu zawitał oscypek i potem to już się potoczyło lawinowo i tak powstały miniaturki wyżej wymienionych dań z nieco innymi, ale równie pysznymi nadzieniami. 
A na imprezie miło przekąsić takiego pierogo-bułeczka lub też taką pierogo-bułeczkę:).


Składniki ciasta (na podane ilości nadzienia robiłam 2 porcje):

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g kwaśnej i tłustej śmietany
  • 2 jajka + 1 jajko do smarowania po wierzchu
  • sól
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić przez minimum godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i szklanką wykrajać kółka. W zależności od rodzaju nadzienia formować knish'e (brzegi ciasta zawijać do góry tworząc tzw. sakiewki) bądź samsy 
(brzegi sklejać tworząc u góry trzy krawędzie).




Składniki nadzienia knish'a:
  • 1 szklanka gotowanej soczewicy (brązowa drobna)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 150 g pieczarek
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • majeranek
Pieczarki i cebulę podsmażyć, dodać ugotowaną soczewicę oraz jajko. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.






Składniki nadzienia samsy:
  • średniej wielkości brokuł
  • 1 średniej wielkości oscypek
  • 1 jajko
  • pieprz
Brokuła zblanszować, ostudzić i rozdrobnić widelcem. Wymieszać z oscypkiem startym na tarce o dużych oczkach. Połączyć z jajkiem i doprawić do smaku pieprzem. 
 Samsy smarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypywać świeżo zmielonym pieprzem. 
Piec około 40 minut w temp. 180 stopni. 

16 komentarzy:

  1. Kurcze! Jakie urocze.. i z pewnością muszę to upichcić ;-) Mój mąż uwielbia takie specjały,a co nie robi się z miłości ;-D

    Dziękuję jeszcze raz!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne to! Ale sie biedaku nakleilas! :) Ucz Olusia, to niedlugo zacznie Ci pomagac ?:):):))))) A pierozie sliczne! Zapraszam sie na jednego, czy dwa...

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jakie one fajne są! :)) Mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Biedr_ona - takie wypieki to właśnie specjalność mojego męża:)
    Lejdi-of-the-house - to jest myśl:), a kleiło się bardzo szybko:), a jeszcze szybciej zjadało:)
    Majana - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! Kuszą mnie te z oscypkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na przekąskę, szukam inspiracji na imprezę, którą będę końcem lipca robić.

    OdpowiedzUsuń
  7. to ja poproszę kilka na jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zauberi - oscypek prostu z Nowego Targu:)
    Avelina - o no to jak znalazł:)
    Kulinarne-smaki - proszę bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł na imprezowe jedzonko, a ten farsz oscypkowo-brokułowy teraz nie da mi spokoju:)

    OdpowiedzUsuń
  10. I ja się częstuję.Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ ekstra pomysł!!!
    I jaki śliczny!
    I praktyczny!
    I na pewno "baby" wszystko zjadły:)
    Oscypyka zapraszaliście, czy tak po prostu wstąpił przechodząc?;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Żenia - :)
    Amber - proszę bardzo:)
    Monica - dziękuję:)
    Lekka - :)Oscypek przyszedł z moim mężem z pracy:)
    Bożena-1968 - miło mi:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu to proszę o cynk jak będziesz robiła kolejną babską imprezkę ...wproszę sie:) takie pyszności to warto sie wprosić:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie ma jak babska impreza :) Super danie Acirinko.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.