wtorek, 28 czerwca 2011

Knish z kaszą gryczaną

Knishe są różne, z różnymi nadzieniami, ale te w wykonaniu A.Kręglickiej z ostatnich WO urzekły nas swoim nadzieniem. 
W sumie o pierogach z nadzieniem z kaszy gryczanej słyszałam, ale kojarzyły mi się raczej z wersją gotowaną a nie pieczoną. 
Potrawę od A do Z przygotował mąż - lekko zmieniając pierwotny przepis. Jestem z niego bardzo dumna:). 
Bardzo nam smakowały. Zastanawiamy się z jakim jeszcze nadzieniem kiedyś je zrobić. Mamy już kilka smaków na myśli:).


Składniki ciasta:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g śmietany (tłustej i kwaśnej)
  • 2 jaja
  • sól
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. 
Uformować wałek i podzielić na 10 równych części. 
Każdą rozwałkować na okrągły placek. 









Składniki nadzienia:
  • 100 g palonej kaszy gryczanej
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 150 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • jajko 
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Pieczarki i cebulę podsmażyć na oliwie. Kaszę ugotować. Powyższe składniki wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Łyżką nakładać nadzienie na placuszek (można też uformować kule z nadzienia, które jest dość kleiste) i brzegi ciasta zawijać do góry, tak by wierzch nadzienia pozostał odsłonięty.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temp. 180 stopni około 35 minut.
Knishe zjedliśmy bez dodatków i bardzo nam smakowały, ale myślę, że świetnie by się też skomponowały np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Są bardzo syte a jednocześnie lekkie:).
Z pewnością będziemy do nich wracać:).

17 komentarzy:

  1. zdolniacha z Twojego mężczyzny;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają, nigdy nie jadłam czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Panna Malwinna - pociągają go zwłaszcza małe zapiekane formy:)
    Zauberi - polecam, są naprawdę przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja - jestem pod OGROMNYM wrażeniem - ależ bym skosztowała takiego knisha. Ślinka mi cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  5. ja z bardzo podobnym nadzieniem robię pierogi gotowane:)

    Wasze, upieczone, wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  6. pierogi i tym podobne cuda to to co tygryski (pfu pfu owieczki ;) ) lubia najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne wyglądają..ja też jeszcze jadłam..

    OdpowiedzUsuń
  8. Małe cudeńka, niesamowicie atrakcyjnie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, jakie to ładne i apetyczne ! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu, witaj w gronie wielbicieli WO.
    Knysze na wschodzie Polski to pierogi.W oryginale to takie,jak pokazała A.K.
    Twoje pysznie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  11. pieczone pierogi są pyszne! ja takich z kaszą gryczaną jeszcze nie próbowałam, ale ponieważ kaszę uwielbiam, to myślę że bardzo by mi smakowały.
    Wyglądają bajecznie!!!
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię kaszę gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. też mnie urzekły i planuję je upiec.
    Wam wyszły popisowo!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wielką chęcią zjadłabym te cudeńka, z dodatkiem sosu czosnkowego ;-))


    wwww.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.