poniedziałek, 13 czerwca 2011

Migdałowe ciasteczka i kawa z migdałowym mleczkiem

Po zrobieniu migdałowego mleczka pozostała mi miseczka (około 2 szklanek) migdałowych odpadków:).
Długo się nie zastanawiałam nad ich spożytkowaniem. Od razu zaświtała mi w głowie ciasteczkowa myśl.
Ciasteczka wyszły całkiem, całkiem - za mało w nich migdałowego aromatu jak dla mnie (większość jednak została wyciśnięta do mleczka), ale Olek tak się nimi zajadał, że stwierdziłam, że jednak zaliczam je do kategorii udanych:). Bo jak już Olek się czymś zajada, to nie może być to złe:) i jeszcze chwalił:) - balsam na me matczyno-kucharskie serce:).


Składniki:
  • około 2 szklanek migdałowych wiórków (odpadów po produkcji mleczka)
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki mąki (ilość w trakcie zagniatania ciast odrobinę zwiększyłam)
  • niepełna szklanka cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze by było schłodzić je w lodówce, ale mi się spieszyło i nie schłodziłam:). 
Uformować wałek o średnicy 3-4 cm i pokroić go na plastry ok 7-8 mm. 
Plasterki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka początkowo są bardzo miękkie, należy dać im chwilę na stężenie i od razu nie ściągać z blaszki. 
A migdałowe ciasteczko najlepiej spożyć w towarzystwie migdałowej kawy ( w wersji dla dorosłych można dodać trochę likieru amaretto). 
Przygotować ulubioną kawę (najlepiej z rodzaju kaw z dużą ilością mleka) i krowie mleko zastąpić migdałowym (spieniałam mleczko przy pomocy ręcznego spieniacza i spieniło się równie dobrze jak krowie:)).
Przyznam, że migdałowy aromat dla mnie był najbardziej wyczuwalny właśnie w kawie:)

15 komentarzy:

  1. Ciasteczka naturalnie też, ale taką kawę to ja najchętniej i zawsze.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby nie dzieląca nas odległość wprosiłabym się dziś na te pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na wykorzystanie pozostałości po mleczku...

    OdpowiedzUsuń
  4. na takie ciasteczka skusiłabym się o każdej porze dnia i nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekka - to masz tak jak ja:), ale z ciasteczkiem jeszcze przyjemniej:)
    Sajgonka - już Cię widzę jak wcinasz ciasteczka:)
    Bożena - 1968 - no wyjątkowo przyjemne zastosowanie:)
    Paula - rozumiem to doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Żenia - bo jeszcze kawy nie pije:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasteczka i pyszna kawusia:) Czego chcieć więcej?
    ;)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I na ciasteczka i na taką kawę mam dużą ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. chetnie bym sobie te pyszniutie ciatseczka schrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dam się pokroić za migdałowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam kiedyś takie ciasteczka - niesamowite. I muszą smakować niezwykle wytwornie w połączeniu z tą kawą :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mhmh.. czas na rozpustę i chwilę zapomnienia ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. że też mnie nie zaprosiłaś! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj jak dzieci pochwalą to naprawdę serce rosnie:)a coasteczka wygladaja bardzo smakowicie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.