czwartek, 2 czerwca 2011

Gnocchi na szpinaku

Jestem kluskojadem, ale gnocchi jeszcze nigdy nie jadłam (oczywiście jeśli chodzi o kształt, bo w wersji polskich kopytek to i owszem:)).
Ostatnio mało mam czasu na gotowane (bo mi nagle wyskoczył mały zabieg ortopedyczny - dzisiaj mi trochę nóżkę pokroją, ale mam nadzieję, że szybko do kuchni powrócę:) - trzymajcie kciuki za mojego męża (ja leżąca + wszystkie moje obowiązki, w tym Ewa, która jest wszędzie:)), więc chętnie skorzystałam z klusek gotowych z TESCO. 
Tak jak w przypadku poprzednich promowanych produktów - gnocchi możecie nabyć taniej drukując kupon z TEJ STRONY (klik).
A żeby łatwiej było szukać produkt wygląda tak:

Moje gnocchi podałam na liściach szpinaku (zakupionych na ryneczku - cała wielka torba:)), podduszonych na maśle z dużą ilością czosnku. Do tego pomidory, ser camembert i szczypiorek oraz świeżo zmielony pieprz.
Niebo w jamie ustnej:):):)

Składniki:
  • 500 g gnocchi
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 30-40 g masła
  • pęczek szczypiorku
  • ser camembert (u mnie z zielonym pieprzem)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 pomidory średniej wielkości
Szpinak dokładnie opłukać i liście oddzielić od łodyg. Liście poddusić na maśle z dodatkiem czosnku pokrojonego w plasterki oraz soli i pieprzu.
Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. 
Na talerzu układać kolejno (ja układałam w okręgi): szpinak i pomidory, a następnie po środku kluski i na nich ser (fajnie się rozpuszcza tworząc pyszny sos). Całość posypać szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 

16 komentarzy:

  1. U nas gnocchi zdecydowanie rzadziej sie pojawiają, niż np. makaron, czy ryż. Najbardziej je lubię chyba w najprostszy sposób przyrządzone, czyli z sosem pomidorowym. Twoje też wyglądają nieźle, z camembertem i szpinakiem muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. kluskojad hehe :) podpisuję się pod tym!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli o mnie chodzi to danie na "6"! Cudowne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie połączenia smakowe i szybkiego powrotu do zdrowia i kuchni życzę :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Lashqueen - ja kiedyś robiłam nasze kopytka z sosem pomidorowym i faktycznie bardzo nam smakowały:)
    Paula - kluski uwielbiam:)
    Kucharnia, Anna-Maria - dzięki serdeczne:)
    Wariatka327 - bardzo dziękuję, do kuchni postaram się wrócić szybciutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda, ale gnocchi czyli nasze poczciwe kluski śląskie najlepsze z gulaszem, a ze kształt inny....

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak, czosnek i camembert to super zestaw :) Do kopytek, które nie mają wyrazistego smaku w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. danie - duże mniam! Wracaj szybciutko do zdrowia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa propozycja podania :) Zapraszam serdecznie do mojej akcji: "Czas na szpinak": http://durszlak.pl/akcje/czas-na-szpinak

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdrówka życzę Aniu!!! Szybko wracaj do zdrowia (i kuchni:)
    Mocno pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne musiało być! Mówi to kluskojad i szpinakożerca ;)
    Życzę powodzenia w krojeniu nóżki i szybciutkiego powrotu do zdrowia :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. O, u mnie tez byly dzisiaj gnocchi! I tez ze szpinakiem:) Jesli chodzi o prostote i szybkosc wykonania to chyba nic ich nie pobije!:)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Gnocchi to ja tez jeszcze nie jadłam, ale od dłuzszego czasu mam je w planach zrobić...zobaczy,y ak szybko wejdą te plany w życie:) ...życzę wzxybkiego powrotu do zdrowia ..niech się noga nie wygłupia i zdrowieje:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochane:)dziękuję za miłe słowa i życzenia. Siedzę już z nogą w opatrunku i proces gojenia trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Strrrrasznie zgłodniałam ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.