15:14

Żółtko w diecie niemowląt

Dziś trochę o menu Ewy:). Wraz z ukończeniem 7 m-ca życia do menu niemowlęcia dołączamy żółtko.
Dlaczego?
Bo żółtko zawiera witaminy: A, D, E, PP oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), żelazo, wapń, cynk, potas, fosfor, magnez, sód, a przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. 
Białko podajemy dopiero po ukończeniu 1-go roku życia (ze względu na to, że jest silnym alergenem).
Wzbogacenie diety o ten składnik rozpoczynamy od dodania połowy ugotowanego i rozdrobnionego żółtka do np. zupki warzywnej. Początkowo zalecane jest pół żółtka co drugi dzień, a od 9 m-ca całe żółtko co drugi dzień. 
Swoje pierwsze żółtko Ewa spożyła z puree marchewkowym Humana
Umyte jajko ugotowałam na twardo i połowę żółtka rozgniotłam przy pomocy łyżeczki. 
Do miseczki przełożyłam pół słoiczka marchewkowego puree i całość podgrzałam. 
Pyszne słodziutkie danie wzbogacone pożywnym żółtkiem bardzo smakowało:).

6 komentarzy:

  1. Jaka pogodna Pysiulka. Smacznego Maluchu!:)Ryb.

    OdpowiedzUsuń
  2. cóż za śliczny uśmiech i miseczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wesolutki Maluszek ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń