Dlaczego?
Bo żółtko zawiera witaminy: A, D, E, PP oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), żelazo, wapń, cynk, potas, fosfor, magnez, sód, a przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Białko podajemy dopiero po ukończeniu 1-go roku życia (ze względu na to, że jest silnym alergenem).
Wzbogacenie diety o ten składnik rozpoczynamy od dodania połowy ugotowanego i rozdrobnionego żółtka do np. zupki warzywnej. Początkowo zalecane jest pół żółtka co drugi dzień, a od 9 m-ca całe żółtko co drugi dzień.
Swoje pierwsze żółtko Ewa spożyła z puree marchewkowym Humana.
Umyte jajko ugotowałam na twardo i połowę żółtka rozgniotłam przy pomocy łyżeczki.
Do miseczki przełożyłam pół słoiczka marchewkowego puree i całość podgrzałam.
Pyszne słodziutkie danie wzbogacone pożywnym żółtkiem bardzo smakowało:).
Jaka pogodna Pysiulka. Smacznego Maluchu!:)Ryb.
OdpowiedzUsuńRyb. - dziękujemy:)
OdpowiedzUsuńcóż za śliczny uśmiech i miseczka :)
OdpowiedzUsuńJaki wesolutki Maluszek ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
super
OdpowiedzUsuńdoskonałe przepisy
OdpowiedzUsuń