piątek, 24 czerwca 2011

Cukinia faszerowana wątróbką

Wątróbkowych propozycji chyba nigdy nie zabraknie w mojej kuchni:). Co prawda ryzykuję w ten sposób przydomek "wątróbkowa", czy "ta od wątróbki", ale co tam. Lubię, smakuje mi (i rodzince też), więc polecam innym.
Muszę tylko popróbować z innymi rodzajami, bo jak na razie wyłącznie spożywamy wątróbkę z kurcząt:).
A cukinia faszerowana wątróbką okazała się wyjątkowo lekkim daniem.
I pierwszy raz wątróbkę połączyłam ze smakiem bazylii - to bardzo udane połączenie:).
Wątróbkę zapiekłam na żółtym ryżu z dodatkiem papryki i zielonego szczypiorku, co nadało potrawie ciekawego kolorytu.


Składniki:
  • około 400 g wątróbki z kurcząt
  • 2 małe cebule
  • oliwa
  • bazylia (suszona)
  • 3 średniej wielkości cukinie
  • sól
  • pieprz
  • ryż (około 300g)
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • pół łyżeczki kurkumy
Ryż ugotować w osolonej wodzie, dodać kurkumę i paprykę (surową) pokrojoną w kostkę oraz posiekany szczypiorek. Całość wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
Cukinie przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć część nasienną. Powstałe w ten sposób cukiniowe foremki położyć na ryżu. 
Wątróbkę ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 5 minut). Pokroić na kawałki i wymieszać z podsmażoną na oliwie cebulką oraz pieprzem i bazylią. 
Powstałym w ten sposób farszem nadziewać cukinię.
Całość zapiekać w temp 200 stopni około 30-35 minut (w połowie pieczenia najlepiej przykryć od góry folią).




14 komentarzy:

  1. To już wiem co wrzucę na grilla;)wygląda wielce smakowicie,u nas dzisiaj też będzie wątróbka..ale bez szaleństw...tylko uduszona w sosie sojowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sajgonka - w sosie sojowym powiadasz...dobra myśl:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no kurka wodna, nigdy niczego nie faszerowałam wątróbką, ale nabrałam ochoty! cukinię mam, to teraz tylko wątróbkę zakupię i ją wypcham. :D

    Pani od wątróbki jak dla mnie brzmi pysznie :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnemonique - a ja ostatnio głównie faszeruję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wątróbka z cukinią na pewno jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu,ja też przepadam za wątróbką.Twoja propozycja jest bardzo ciekawa.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu kiedy zaczniesz prowadzić kuchnie na dowóz?bo przeprowadziła bym się w Twoje okolice i przybrała wiele kilogramów na tych pysznościach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. BasiaP - faktycznie jest:)
    Amber - dzięki i również pozdrawiam:)
    Pucinka21 - czekam aż się do mnie przeprowadzisz:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się podoba, zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wątróbka, oczywiście drobiowa, nie jest mi obojętna. Uwielbiam ją, a Twoja propozycja brzmi i wygląda ciekawie ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. taką wersję zjadłabym ze smakiem choć za wątróbką nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi się tam podoba ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też lubę watróbkę, podsypuje ją majerankiem i oregano lub bazylią, a mimo tego jej spożycie zawsze kończy się dla mnie problemami gastrycznymi, że tak powiem ,więc w moim odczuciu nie jest to zbyt zdrowe jedzenie skoro zawsze szkodzi.Co ty o tym sądzisz???Rybitek

    OdpowiedzUsuń
  14. Grażyna - już teraz życzę smacznego.
    Zjedz_mnie - bardzo się cieszę:)
    Kulinarne-smaki - no proszę, jeszcze trochę i Cię namówię:)
    Biedr_ona - super:)
    Rybitek - Wątróbka drobiowa zawiera dużo witaminy A, regularne spożywanie wątróbki drobiowej zapobiega zaburzeniom układu odpornościowego, poprawia wygląd cery oraz przyspiesza przemianę materii. Coś tak zdrowego nie może szkodzić:). Może w Twoim przypadku to kwestia rezygnacji ze smażenia lub łączenia wątróbki z cebulą. Proponuję ugotować. A może Ty po prostu za dużo jej zjadasz?:):):)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.