piątek, 17 czerwca 2011

Bób z makaronem soba

Po raz pierwszy zdarzyło mi się przygotować potrawę z bobem (do tej pory gotowałam i jedliśmy jako przekąskę po prostu wyłuskując ziarna z łupin). Kojarzę też z dzieciństwa bób z bułką tartą i cukrem - ale trochę mgliste to wspomnienie:).
Niedawno gdzieś mignął mi przepis na bób z makaronem i winem, ale nie mogłam potem odnaleźć przepisu, więc ten powstał jak zwykle jako mój eksperyment. Zwieńczony pełnym sukcesem. Zdecydowanie do polecenia i do powtórzenia. 


Składniki:

  • 1 kg bobu w łupinach
  • 2 małe cebule
  • 4 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • śmietana 12%
  • sok z 1/4 cytryny
  • makaron (u mnie gryczany - soba)
  • kilka łyżek oliwy
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Poddusić na oliwie. 
Bób ugotować w osolonej wodzie (około 30 minut). Ostudzić i obrać z łupinek. Podczas obierania bób był bardzo miękki i martwiłam się, że mi się rozpadnie w sosie, ale gdy troszkę poleży na powrót robi się bardziej twardy.
Do podduszonych z cebulą pomidorów dodać bób, sok z cytryny oraz pieprz i oregano. Ewentualnie dosolić do smaku. 
Na sam koniec dodać śmietanę.
Zastanawiałam się z jakim makaronem podać to danie i wybór padł na gryczany - soba. 
Bardzo mi ten makaron smakuje. Jest taki delikatny, idealny do warzywnych dań.
Sok z cytryny nadał całej potrawie ciekawego aromatu - następnym razem spróbuję z białym winem:)

13 komentarzy:

  1. Ooooo! Akurat dostalam wielki worek pomidorow i tak nie bardzo mam na nie pomysl! A ten bardzo mi sie podoba:)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Lejdi-of-the-house - bardzo się cieszę, że Ci podpasował:)A ilość pomidorów można jeszcze zwiększyć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I znów makaron soba i bób... wygląda ciekawie...

    OdpowiedzUsuń
  4. sobę uwielbiam, a bób za mna chodzi, zwłaszcza jak wysiadam na metrze i tam babeczki sprzedaja, dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ smakowicie:) Szybko zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejciusz, świetne danie! Jak już odchowasz dzieci to załóż restaurację i ja tam będę bywać na wątróbce i bobie.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bożena - 1968 - nie wiedziałam, że to takie popularne połączenie:)
    Aga-aa - bób zdobył mąż, wyobraź sobie, że też przy metrze:)
    Żenia - będzie mi miło jak ugotujesz:)
    Lekka - o to do tego czasu wyspecjalizuję się jeszcze w deserach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi świetnie smakować!
    Ja używam bób również do sałatek i robię też pyszne puree.
    Miłego weekendu Aniu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne danie, proste i smaczne. U mnie bób znika bardzo szybko, więc danie w sam raz dla mojej rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się to zestawienie,mam chęć wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj do bobu to a mam opd dzieciństwa wstręt ...i choc być moze gdybym go teraz spróbowała to by mi posmakował ..ale nie mogę sie przemóc:) ....a dla bobożercó to bardzo smakowicie wygl;adajaca potrawa:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, polecam Ci zupę z bobu w następnej kolejności. Jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mhmh.. oj dawno bobu nie jadłam, oj bardzo dawno. Dziękuję Ci za przypomnienie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.