środa, 15 czerwca 2011

Pierogi z mięsem i pierożki dla maluszka

Jeszcze trochę i trzeba będzie wezwać pierogowego egzorcystę, bo mnie pierogi opętały:). A mam jeszcze kilka rodzajów w planie, ale dam Wam kilka dni odetchnąć - przy czym rodzinie częsta obecność pierogów w menu w niczym nie przeszkadza:).
Właściwie to na obiad miał być kurczak, ale Olek ostatnio narzekał na nadmiar kurczaka, więc postanowiłam podać go tak, że nawet kulinarny maruda chętnie zje. 
I udało się! A przy okazji zrobiłam pierożki z myślą o maluszkach (już niedługo Ewa dołączy do pierogożerców). Przy okazji odkryłam, że pierogi lepione w ten sposób powstają niezwykle szybko i bardzo go polecam wszystkim, którzy z "pierogowania" rezygnują, bo twierdzą, że nie potrafią ich lepić. Spróbujcie - to naprawdę dziecinnie proste.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko (w wersji dla maluchów jajko można pominąć)
  • wrzątek (około 1 szklanki)
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uwaga na wrzątek! Ja najpierw wyrabiam mikserem, a potem jak już nieco ostygnie ręką. To zaparzane ciasto jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. 

Składniki farszu:
  • 3 nóżki z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • oliwa
  • majeranek
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Nogi z kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Ugotowane i ostudzone mięso oddzielić od kości i zmielić (ja lekko zmiksowałam przy pomocy blendera (tak nie do końca na papkę)). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, a następnie dodać do mięsa. Całość przyprawić majerankiem, pieprzem i solą. 


Ciasto rozwałkować i układać na nim kupki farszu. 
Na zdjęciu wersja dla maluszków, w której w roli farszu wystąpił Deserek Humana BIO Jabłuszko i Czarne Jagody
Pierożki składnikowo są odpowiednie dla dzieci od 6 m-ca (jeśli nie dodamy jajka do ciasta), ale strukturą dopiero dla maluchów, które już potrafią same pokarm pogryźć. 
W każdym razie są świetną alternatywą dla małych niejadków nie lubiących całych owoców w pierogach (a znam takich sporo:).Farsz nakryć ciastem i przy pomocy noża wycinać kwadraty w ten sposób, że farsz wypada w środku pieroga (nie jest to trudne, bo widać wypukłość). 
Przy pomocy widelca lub łyżki (częścią, za którą chwytamy) skleić brzegi pierogów.
Pierogi gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pierożki z deserkiem jagodowo-jabłkowym posmakowałyby z pewnością nie jednemu dorosłemu:).
Mi w każdym razie bardzo smakowały:). Są bardzo delikatne.
Pierogi z mięsem polecam podać okraszone podsmażoną cebulką. Świetnie też smakowały podsmażone na złoto (takie chyba lubię najbardziej).
Jest to idealna propozycja na zagospodarowanie np. mięsa z rosołu:).

17 komentarzy:

  1. Pierogi z mięsem czasem robię, wykorzystując mieso z rosołu. Za to wersja dla maluszków mnie zainteresowała, gdyż nie trzeba wykorzytywać Humany tylko samemu zrobić farsz jabłkowo - jagodowy i będzie wersja dla dorosłych. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie naszło lepienie pierogów zimą. To dla mnie też niezły sposób na odstresowanie. Moje dzieci uwielbiają takie z mięsem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Avelina - można, ja ogólnie uwielbiam z samymi jagodami:), a użycie deserku dla zabieganych mam idealne:)
    wariatka327 - mój Olek to jest w ruskich zakochany:)
    Asieja - o tak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mhmh.. jestem Smakoszem wszelkich pierożków ;-) Szkoda, że u Ciebie widzę je jedynie na fotografii, wolałabym widzieć.. je na swoim talerzu ;=D

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierogi się nigdy nie nudzą. Ja do tego uwielbiam je lepić, tylko z gotowaniem nie bardzo! Pierogów mamy już w domu cały zamrażalnik więc niestety muszę się wstrzymać chociaż na jakiś czas :) Twoje- rewelacujne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Biedr_ona - no jakbym mogła to bym Cię chętnie poczęstowała:)
    Agnieszka - to fakt. Chyba nigdy się nie nudzą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  8. Też zawsze robię zaparzane ciasto - jest przyjemne w obróbce :)
    A mięsnego farszu na pierogi mam 4 woreczki w zamrażarce po ostatnim robieniu wołowych kostek rosołowych ;)
    Jak tylko skończy się sesja przystąpię do lepienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. BasiaP - dzięki:)
    Tu-tusia - to fakt, miło wygrzewa dłonie:)
    Paula - :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aniu, jak pysznie,pierogowo! Ja bym obie wersje z apetytem zjadła.Uwielbiam pierogi.
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  11. ja też maluszek :) poproszę kilka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne te pierozki, tak słodko sfotografowane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, mniam, co za smakowitości Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. u mnie w domu na pierogi też sie nikt nie skarży ...a ja sama jadłabym je na snioadanie, obioad i kolację:) ....a takie z mięsem - poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Amber - taką mam jakąś fazę na pierogi:)
    Aga-aa 0 te z musem były naprawdę rozkoszne:)
    Majana - dziękuję:)
    Grażyna - miło mi:)
    Jola - z mięskiem bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.