piątek, 24 czerwca 2011

Gryczane placuszki i Telegrzanki

Od jakiegoś czasu żeby spokojnie nakarmić Ewę kaszką lub obiadkiem uciekam się do odwrócenia jej uwagi jakąś piosenką lub krótkim filmikiem. 
Oczywiście przy tej okazji przypomniały nam się osławione Teletubisie, które osobiście uważam, że są świetną bajką dla maluchów. 
Nawet Olek sobie o nich przypomniał i znowu z przyjemnością ogląda:).
Ci którzy znają tą bajkę doskonale wiedzą, że Teletubisie żywią się dwiema rzeczami: dziwnym różowym kremem (tak podejrzewamy, że ma malinowy smak:)) oraz Telegrzankami.
I takie Telegrzanki zjadł dziś Olek na śniadanie. 
A ja korzystając z okazji...poczułam, że najbardziej będą mi smakować z bitą śmietaną.

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • szklanka ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka stopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • dodatki: wersja dla dzieci: deserek mleczny Humana - waniliowy, wersja dla starszych: bita śmietana
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko i dodać rozczyn, cukier, sól oraz roztopione masło. Wszystkie składniki połączyć ze sobą (ja zrobiłam to przy pomocy miksera - ciasto miało konsystencję gęstej śmietany).
Odstawić w ciepłe miejsce żeby podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto nakładać łyżką na patelnię, formować okrągłe placuszki i smażyć z obu stron. 
Przy pomocy waniliowego deserku malować na placuszkach oczy i uśmiechnięte buźki tworząc w ten sposób Telegrzanki. 
Chyba każdy mały łasuch się skusi:).
A większym łasuchom polecam wersję z bitą śmietaną. 
Można też wytrawnie. Jak kto lubi:)
A to placuszek sporządzony przez Olka specjalnie dla mamy, która uwielbia bitą śmietanę:).
Z paluszkiem twórcy:).

18 komentarzy:

  1. Gdybym tylko nie była takim leniuchem/śpiochem to na pewno bym sobie zrobiła bo wyglądaja cudownie-ze śmietanką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pucinko21 - gdybyś była bliżej to bym Ci zrobiła na śniadanko (ale wiem też kto może Ci zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  3. ale u Was smakowicie ( z resztą jak zawsze). szkoda, że nie mieszkami blisko bo bym wpadła;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelakie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Panna Malwinna - serdecznie zapraszamy:)
    Bożena-1968 - dziękuję:)
    Papaya - :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale by mi smakowaly, pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, zaintrygowałaś mnie. Mąka gryczana i drożdże... jestem bardzo ciekawa tego smaku. I do tego jeszcze bita śmietana. Chyba by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobilas mi ochoty! A tak sie wlasnie zastanawialam nad jakims pomyslem na kolacje dla mlodziezy...:)
    Pozdrawiam serdecznie - milego weekendu!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. ładnie wyrośnięte. z bitą śmietaną i ja zjadłabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z Teletubisiów tak jakby wyrosłam, ale na telegrzanki jestem w sam raz i na wysokość i na szerokość, a już zwłaszcza na apetyt.:)
    Jeśli by więc kiedykolwiek trapił Cię problem z nadwyżką telegrzanek, to tylko sygnał i zjawiam się ja - Twój łakomy telegrzankowy wybawca.:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też uwielbiam bitą śmietanę, szkoda.. że ma ona tyle kalorii ;-PP



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Ho Ho, i to nam przypomniało, że dawno nie jedlismy żadnych takich placuszków, chyba czas poszukać odpowiedniej patelni na naleśniki albo coś takiego jak zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aga - super:)
    Ola - znając Ciebie to tak:)
    Lejdi-of-the-house - pewnie młodzież się ucieszyła z kolacji:)
    Kaś - widzę, że i Ciebie bita śmietana kusi:)
    Lekka - wiedziałam, że na Ciebie to zawsze można liczyć:)
    Biedr_ona - a tam:), czasem można o nich nie pamiętać:)
    Ekipa - co fakt to fakt - grunt to dobra patelnia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie telegrzanki u nas też często bywają, chociaż już teletubisie poszły w zapomnienie :) pięknie Wam wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Magda K. - a ja stara baba dalej je oglądam:) tłumacząc się, że dla towarzystwa:)

    OdpowiedzUsuń
  16. a co trzeba zrobić żeby taką telegrzankę dostać? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kidy.pl - wystarczy być grzecznym:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.