18:06

Mój tort urodzinowy - beza Pavlova

Lipiec obfituje w mojej rodzinie w uroczystości okolicznościowe:).
Dzisiaj i mi przypadło w udziale osobiście świętować, stąd też kolejna słodka propozycja. 
Ten słodki deser chodził za mną od dawna, postanowiłam więc zamiast tortu zafundować sobie słodkie szaleństwo (uwielbiam bezy i bitą śmietanę). 
Bezowy spód trochę za mocno mi się przypiekł, ale jak na pierwszą bezę to środek wyszedł idealny. 
A i świeczuszka symboliczna się znalazła do zdmuchnięcia - nie wbijałam ilości odzwierciedlającej właściwy wiek, bo krucha beza z pewnością by tego nie wytrzymała:).


Składniki (ten przepis krąży po wielu blogach więc nie podaję źródła):

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 300 ml śmietany 30%
  • owoce

Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną. 
Łyżką połączyć z cukrem pudrem. 
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec najpierw w 180 stopniach przez 5 minut, a następnie około 1,5 godziny w 150 stopniach. 
Moja beza szybko zbrązowiała, ale można ją wcześniej przykryć folią. 
Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. 
Ostudzoną wyłożyć do góry dnem.

Śmietanę ubić na sztywno (bez cukru) i wyłożyć na bezę. 
Na śmietanie ułożyć owoce. 
Zawczasu zaparzyć sobie gorzką herbatkę, bo bardzo się przydaje po takiej rozpuście:).

20 komentarzy:

  1. A tu jak zwykle królują pyszności! pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny tort!
    I wszystkiego najlepszego z oakzji Urodzin!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego dobrego i kolejnych tak wspaniałych tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super! Piekny tort sobie wybralas na urodziny :))
    Wszystkiego dobrego!

    :*

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest przesłodkie. sto lat!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaa to taka pyszna beza,cudnie obsypana jagódkami:)Najlepszego raz jeszcze Kochana Sisko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za miłe słowa i wszystkie życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkiego najlepszego Aniu jeszcze raz!
    Pavlova jest pyszna i ładnie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaprasza do siebie, czeka dla ciebie nagroda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z okazji urodzin wszystkiego najlepszego!!!uwielbiam takie ciasta!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj. Zapraszam po wyróżnienie "One lovely blog award". Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Spóźnione ale gorące życzenia....

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiesz ANiu, że ostatnio chodziła za mną taka beza? Ale piekarnik zniweczył moje marzenia :(

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym... Aniu, ale kusisz wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aniu eszcze raz wszystkiego dobrego życzę ....no, a pwvlova to przysmak nie lada, uwielbiamy ją:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  17. Appppppppppetyczna! Oczywiście.. a do tego te owoce! Palce lizać!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie kawałek zjadłabym. Wygląda pięknie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń