08:14

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Można powiedzieć, że to ciasto zaspokaja potrzeby, ponieważ miałam przeogromną potrzebę zjedzenia czegoś: czekoladowego, z wiśniami, z polewą, wilgotnego, słodkiego, ale nie za słodkiego.
A ono takie właśnie wyszło i poczułam się zaspokojona:).










Składniki:
  •  500 g wydrylowanych wiśni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao (u mnie ekstra ciemne)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
Masło roztopić. Dodać cukier oraz wodę, kakao i kawę i gotować do rozpuszczenia się cukru. Masę ostudzić i pół szklanki odlać na polewę. 








Białka ubić na sztywno przy pomocy miksera, a potem mieszać przy pomocy łyżki: dodać żółtka i proszek do pieczenia oraz mąkę i czekoladową masę. Na koniec do ciasta wrzucić wiśnie. Zamieszać i wylać na blaszkę (u mnie tortownica 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia).






Piec w 180 stopniach około godziny. Na wystudzone ciasto wylać polewę.
Moja polewa dość długo zastygała i większość ciasta została przez nas pochłonięta jeszcze z na wpół zastygniętą, ale dało to bardzo pozytywny efekt. 
A w ogóle to ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień:). 




38 komentarzy:

  1. Lubię takie ciasta:)
    Udanych wakacji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ciężkie, czekoladowe ciasta, a jak są z wiśniami.... mogłabym zjeść całą blachę! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale sloneczne sloneczniki! :) A ciasto sliczne - chyba podkradne przepis... Cos czuje, ze wisni to ja nie znajde, ale moze czeresnie? Albo zurawiny? :)
    Buziaki!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, Aniu podaj jeszcze ile tego kakao, bo nie ma w skladnikach...
    xxx

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Slinka leci na mysl tego ciasta!
    Aniu, chcialam zaprosic Cie do zabawy:
    http://aleksandraseghi.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award-czyli-7-rzeczy-o.html

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile kakao? Bo chyba pominęłas w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiosenka27 - dziękuję:)
    Domi z kuchni - mam podobnie:)
    Lejdi-of-the-house - już dopisałam kakao:)
    Aleksandra - dzięi:)
    Kasiaaa24 - już jest:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No to życzę udanych wakacji! a ciacho fantastyczne, czekoladowe z wisienkami...idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie wiśni i czekolady to jedno z moich ulubionych! Ciasto musiało być przepyszne ;) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  10. pyyyysznie wygląda, szkoda, że nie mam pod ręką kawałka tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super! czekolada i wiśnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto zaspokajające potrzeby:) Świetne! Lubię połączenie wiśni i czekolady:)
    Pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu, jesteś wyróżniona:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A gdzie cukier w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakiś chochlik mi tu dzisiaj po tym przepisie skakał:) Teraz już powinno być wszystko.

    OdpowiedzUsuń
  16. takie wiśnie zatopione w cieście czekoladowym to jedna z tych rzeczy, którym nie mogę się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale ostatnio u Ciebie słodko i radośnie

    OdpowiedzUsuń
  18. Czekolada i wisnie to naprawde pyszne polaczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Megaczekoladowe, megaowocowe...wszystko co najlepsze w małym kawałku ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ideał. Wypoczywaj Aniu i zdjęć porób duuużżżo.

    OdpowiedzUsuń
  21. Boska czekolada i do tego wiśnie...ojejku, jejku!ja chcę być Twoją sąsiadką! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale cudowne połączenie-czekolada i wiśnie-mniam! Kradnę kawałeczek!:)

    OdpowiedzUsuń
  23. czekolada i wisnie, polaczenie bombowe :) uwielbiam takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam takie połączenia ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  25. przełykam nerwowo ślinkę! to MUSI być pyszne!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  26. Aniu, jakie smakowite połączenie! A wiesz, że na ciasta czekoladowe nie trzeba mnie namawiać...

    OdpowiedzUsuń
  27. a kiedy dodać wiśnie?

    OdpowiedzUsuń
  28. Czekoladowe? Tak, najbardziej ;-) a do tego wiśnie jako dodatek! Wspaniałe połączenie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. jejku jakie pyszne!!właśnie zjadłam kawałek jeszcze nie do końca ostudzony bo nie mogłam się powstrzymać..Pozdrawiam i Dziękuję Sabina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sabina - bardzo się cieszę:) i życzę miłego zajadania:)

      Usuń
  30. a mi niestety wyszedł zakalec :-) z tego co zauważyłam to było za rzadkie ciasto, nie wiem może macie dla mnie jakieś rady, może powinnam dodać więcej mąki, sama nie wiem, szkoda, ale smaczny zakalec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapomniałam dopisać moje imię to Monika

      Usuń
  31. Podejrzewam, że faktycznie trzeba było dodać troszkę mąki. Na rzadkość ciasta mogło też wpłynąć nie ubicie piany na dość sztywną. Ale sam zakalec mógł też powstać z powodu piekarnika (za niska temperatura) - chociaż to ciasto piecze się dość długo... Mam nadzieję,że następnym razem będzie lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wczoraj upieklam to pyszne ciasto ,wyszlo wspaniale, soczyste .Do tego przepisu dodalam tylko odrobine rumu ,wszyscy byli zachwyceni ..... Serdecznie pozdrawiam i dziekuje za przepis Krystyna :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Krystyna - bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu. Dodatek rumu to świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam, czy po dodaniu zoltek i maki do ubitych bialek , nadal miksujemy mikserem I mieszamy lyzka? Wiem moze i smieszne pytanie ale dla takiego amatora w pieczeniu jak ja instotne.Dziekuje i pozdrawiam - Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga- mikserem tylko białka. Resztę mieszamy łyżka.

      Usuń
  35. Ciasto przepyszne, wilgotne, idealne!!! robiłam wiele razy i zawsze wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń