sobota, 2 lipca 2011

Gofry II - maślane

Wiedziałam, że tak będzie..., ale gofry uwielbiam:).
Powstały właściwie z tak zwanego "przymusu", bo w domu nie było ani kawałka pieczywa a deszcz lał niemiłosiernie.
Z Olkiem przeprowadziliśmy burzę mózgów i jednomyślnie wyłoniliśmy gofry jako śniadaniowego zwycięzcę.
Przy okazji zmodyfikowałam nieco mój podstawowy przepis zamieniając olej na masło.
Moim zdaniem zdecydowanie korzystna zmiana.
Poza maślanym posmakiem, który uwielbiam - wyszły bardziej chrupiące.
Gorąco polecam:).


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować ze sobą i na koniec (przy pomocy łyżki) połączyć z białkami.
Tym razem zjedliśmy w mojej ulubionej wersji, czyli z cukrem pudrem.
Przy okazji dowiedziałam się o istnieniu w naszym domu tajemniczego kuchennego stworka, gdy się obracałam on podjadał gofra:). 
Dziwne, bo odcisk pozostawiony na gofrze przypominał mi stan uzębienia pewnego 7 latka:).
Tak więc pyszne i wesołe śniadanko nam wyszło:). 


15 komentarzy:

  1. Litosci Aniu!!! Moj potwor-gofrownica tylko na mnie zerka zalotnie za kazdym razem, jak otwieram szafke...

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam po prostu gofry, a Twoje zjadłabym w mgnieniu oka ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lejdi-of-the-house - :), to jeszcze nie koniec. Gofrownica chce się przewietrzyć (jesteśmy w zmowie:))
    Dag - miło mi to słyszeć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, chrupiace powiadasz:) to coś dla nas:) a Olek to Mistrzu doskonałych śniadaniowych pomysłów:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne goferki:) Fajne śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne muszą być takie maślane gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Fajnie jak czasem nie ma nic innego na śniadanie i musisz, ale to absolutnie musisz zrobić gofry ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba sobie w końcu kupie gofrownicę, bo kusisz bezlitośnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musiał być jakiś zbieg okoliczności - ktoś się podszywał pod innego, bardzo charakterystycznego kogoś. Ja bym szukała winowajcy-podjadacza pośród tych, których nikt nie podejrzewa. Taaak - to na pewno był on.;)
    Serca nie masz z tymi goframi, normalnie.
    A przecież ja tu siedzę i patrzę.
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, mniam... Może też zaszaleję i... namówię Roberta, by zrobił gofry. On jest u nas specem od tych pyszności :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jola - zdecydowanie bardziej chrupią na ciepło (na zimno jeszcze nie próbowaliśmy ani jednych ani drugich:)
    Majana - od czasu do czasu można sobie pozwolić:)
    burczymiwbrzuchu - o tak:)
    tu-tusia - tak, taki "przymus" jest całkiem na miejscu:)
    basiaP - kup:), ale żeby potem nie było na mnie:)
    Lekka - a wiesz, że to mogła być Ewa...:)
    Aneta - podrzuć mu tą recepturę i czekaj:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj ja też gofry uwielbiam! :) Nie jem ich często, ale ostatnio mam na nie wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię gofry ..właśnie takie chrupiące...

    OdpowiedzUsuń
  14. ja też uwielbiam gofry, ale wstyd się przyznać - sama jeszcze nie robiłam. Ale zrobię zrobię :)

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  15. Mhmh.. jaka szkoda, że nie posiadam gofrownicy ;-( Będę musiała się zaopatrzyć ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.