19:00

Wątróbka w śmietanowo-bazyliowym sosie z mozzarellą

Ciekawe czy posmakowałaby Włochom?:). 
Nam smakowało, wszystkim bez wyjątku, ale żadne z nas Włochem nie jest:).
Wątróbkowe dania zyskały w naszym menu stałą pozycję. Może nawet dojdzie do tego, że będą potrawą cykliczną np. czwartek z wątróbką:). 
A póki co przedstawiam Wam wątróbkę w aromatycznym bazyliowym sosie z mozzarellą, która pod wpływem ciepła sosu cudownie się ciągnęła:). W towarzystwie gniazdka rukoli wypełnionego sałatką ze świeżego ogórka, cebuli i konserwowej grillowanej czerwonej papryki. 


Składniki sosu:

  • 500 g wątróbki z kurcząt
  • 3-4 łyżki masła
  • mąka pszenna do obtoczenia wątróbki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • opcjonalnie szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 12%
  • 250 g mozzarelli (u mnie wystąpiła wersja z bazylią)
Wątróbkę opłukać i pokroić na małe kawałki. Oprószyć mąką i poddusić na maśle. Pod koniec duszenia dodać bazylię, sól i pieprz oraz dla lekkiego zażółcenia sosu kurkumę. Podlać wodą i dodać śmietanę. 




Ser pokroić w plastry i ułożyć na każdym talerzu. 
Przygotować sałatkę na gniazdkach rukoli i umieścić obok sera. 
Ser polewać gorącym sosem. Ja podałam z ziemniakami, ale pewnie równie dobrze smakować będzie z makaronem. 

12 komentarzy:

  1. Ojej, ile postów naraz - nie nadążam z komentowaniem!:)
    Ale tej potrawy nie mogłam przeoczyć - superasty zestaw - ciągle tylko obiecuję, że zrobię coś wątróbkowego i teraz chyba klamka zapadła.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa wersja wątróbkowa...

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja do wątróbki jakoś nie potrafię się przekonać :( a szkoda bo wygląda całkiem smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa opcja - ja mam tendencję do łączenia wątróbki z owocami, ale coś czuję, że w takim wydaniu by mi posmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekka - nawet nie wiesz jak mi miło, że czytasz je wszystkie:). A co do wątróbki mam już nowy pomysł i nawet dzisiaj zakupiłam niezbędne produkty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Elżunia - dziękuję:)
    Kulinarne-smaki - może kiedyś...:)
    Kasia - moja następna propozycja właśnie będzie taka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego zestawienia jeszcze nie znam.. zaryzykowałabym ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, jakie Ty masz ciekawe pomysły na połączenia smaków :)
    A sesja zdjęciowa przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Biedr_ona - a mnie ostatnio eksperymenty wyjątkowo pociągają:)
    Ola - bardzo dziękuję za te miłe komplementy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj mniam. Jak dawno nie jadłam wątróbki :O

    OdpowiedzUsuń
  11. JA za wątróbką nie przepadam, ale w takiej wersji chętnie bym spróbowała! Miłego wieczoru ;)

    OdpowiedzUsuń