12:00

Makaron z szpinakowym sosem


Ekspresowe danie dla wielbicieli szpinaku i czosnku:). Podpatrzone u Oli
Zdecydowanie do powtórzenia:). 
Pychotka. Jest tylko jeden warunek, danie wyraźnie czosnkowe, więc najlepiej kiedy jedzą wszyscy w rodzinie:).







Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży)
  • 300 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • makaron (u mnie około 350-400 g)
Na oliwie lekko poddusić posiekany czosnek. Dodać szpinak i podgrzewać aż się rozpuści a następnie dusić jeszcze przez kilka minut. Dodać ser i mieszać do momentu aż się rozpuści. Doprawić do smaku pieprzem i solą. 
Sos wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i zajadać:).

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam!! Szpinakowy sos do makaronu to jeden z moich ulubionych! :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron ze szpinakiem zdecydowanie należy do moich ulubionych :). Muszę wypróbować wersję z serem pleśniowym, bo ja zawsze dodaję parmezan. Podejrzewam, że smakuje baaaardzo :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki makaron, a dawno go nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och...lubię go:) czasem daję bryndzę lub fetę a czasem lazur...mniam...pychotki u ciebie...teraz będę miała na niego fazę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, zjadłabym z chęcią!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak w towarzystwie czosnku i makaronu biorę w ciemno :D Najlepszy letni obiad!

    OdpowiedzUsuń
  7. Za to za takie danie to bym się dała pokroić

    OdpowiedzUsuń
  8. Tego typu dania bardzo chętnie przyrządzam w swojej kuchni.. uwielbiam szpinak, a o makaronie już nie wspomnę ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń