14:44

Tort wiśniowy i miłe wyróżnienie

Nie mając za dużo czasu, dosłownie z Ewą na ręku i w przerwach pomiędzy pomocą w mieszaniu eliksirów (Olkowi w grze:)) , robiłam ten tort a jednak wyszedł, a nawet przez męża został okrzyknięty najsmaczniejszym z moich dotychczasowych tortów:). Czyli jest idealny dla zabieganych Pań Domu:).
Jak już wspominałam w poprzednim wpisie tort ten powstał z okazji naszej rocznicy ślubu. Stąd czekoladowa 10-tka.
Jest lekki, wilgotny i mało słodki. Taki w sam raz:).


Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
Białka ubić z cukrem na wysokich obrotach, dodać żółtka, a na koniec łyżką połączyć z mąkami. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu rzucić biszkoptem pionowo w dół (z wysokości ok. 50 cm), żeby uwolniły się pęcherzyki powietrza a ciasto nie opadło. 

Składniki masy śmietanowej:
  • 300 ml śmietany 30%
  • galaretka wiśniowa
  • 1/3 szklanki wrzątku
Galaretkę rozpuścić we wrzątku i ostudzić. 
Śmietanę ubić na wysokich obrotach i dodać galaretkę. Odczekać chwilę. Masa dość szybko tężeje (w upalny dzień włożyć na chwilę do lodówki).

Składniki polewy wiśniowej:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • około 1/2 szklanki cukru
Wiśnie poddusić z cukrem (w miarę potrzeby ilość cukru zwiększyć). Ostudzić. 

Na wierzch:
  • 1/2 galaretki wiśniowej
  • opcjonalnie gorzka czekolada (około 4 kostek)
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i przelać do silikonowej foremki do lodu (u mnie w kształcie kwiatków). Spieszyłam się i włożyłam foremkę na chwilę do zamrażalnika i oczywiście za późno sobie o niej przypomniałam - dlatego moje kwiatki wyszły trochę mało klarowne (w wyniku zamarznięcia).

Ostudzony biszkopt przeciąć na pół. Na spód biszkoptu wyłożyć połowę  polewy wiśniowej (wygląda to trochę "krwiście", ale daje fajny efekt). Następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej. Przykryć wierzchem biszkoptu i znowu wyłożyć wiśnie a na to masę śmietanową. 
Wierzch tortu ozdobić galaretkami (wyciąganie z silikonowej foremki zdecydowanie ułatwia polanie jej gorącą wodą) i opcjonalnie startą na drobnych oczkach czekoladą. 




I jeszcze jedna przyjemna rzecz:)
Spotkało mnie bardzo miłe wyróżnienie od Tami
Sama nie dam rady kontynuować tego łańcuszka (nie wiem czy zdołałabym wybrać najbardziej inspirujące mnie blogi - jest tyle wspaniałych), ale bardzo, bardzo, bardzo dziękuję za tą nagrodę:).
Takie chwile utwierdzają mnie w przekonaniu, że to co robię ma sens:).

19 komentarzy:

  1. Aniu gratulacje wyróżnienia. No i podziwiam, że w biegu dałaś radę zrobić takie cudo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę Tobie wszystkiego najlepszego z okazji 10-ej rocznicy ślubu, gratuluję też wyróżnienia :) A torcik wygląda bardzo efektownie :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kabamaiga - bardzo dziękuję. Jak to mawiają - matka Polka potrafi;)
    Urtica1 - dziękuję za miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkiego dobrego z okazji rocznicy i gratuluje wyrozniena:)
    torcik zapowiada sie naprawde pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Torcik musiał smakować wyśmienicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to takie miłe z tą nagrodą. należy ci się ;) gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze, napisałam długi komentarz i nie udało się go opublikować. Generalnie pisałam, że warstwy tego tortu przemawiają do mojej wyobraźni. A galaretkowe kwiatki są super!

    OdpowiedzUsuń
  8. podobają mi się te kwiatki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu gratuluję wyróżnienia i jeszcze raz wszystkiego cudownego z okazji okrągłęj rocznicy ślubu:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. sciskam z okazji tak milego wyroznienia :)))))
    a taki torcik, to bym normalnie... nosem wciagnela :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Galaretkowe kwiatki wyglądają uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aciri z okazji tak uroczej rocznicy zycze wam wytrwania kilku takich rocznic,w milosci i wiernosci:)Torcik super!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale się u Ciebie tortowo zrobiło ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. dzięki za świetny przepis na biszkopt w końcu mi wyszedł:)
    super stronka będę często zaglądać !!!!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zapraszam po inne przepisy:)

      Usuń
  15. Ten torcik takze wyprobowalam. Pyszny, wszystkim smakowal. Polecam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - jesteś niesamowita! Cieszę się, że torcik smakował.

      Usuń