19:00

Sernik na zimno z truskawkami


Muszę kupić większe blaszki. Ostatnio co zrobię jakieś ciasto to znika ono tak błyskawicznie, że zaczęłam się doszukiwać przyczyny takiego stanu. I chyba przyczyna jest jedna...mam za małe blaszki:)
A tak serio. Ciasto jest rewelacyjne. Idealne na lato. Truskawki z powodzeniem można zastąpić innymi owocami i cieszyć się jego smakiem nie tylko w sezonie. 



Składniki (spód - tortownica o średnicy 26 cm) :

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
Jajka ubić z cukrem na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty i dodać mąki. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy sam spód). Piec 15 minut w 200 stopniach. 

Składniki (masa serowa):
  • 400 g serka homogenizowanego (nie słodzonego)
  • 200 g śmietanki (30%)
  • 3 łyżki cukru pudru
Serek zmiksować z cukrem pudrem. Dodać schłodzoną śmietankę i ubijać aż masa zesztywnieje. 

Składniki na wierzch:
  • 150 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i każdą przekroić na 4 części.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wody. Ostudzić.
Na blat biszkoptowy (można go nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne) wylać masę serową. Wyłożyć kawałki truskawek i  całość zalać tężejącą galaretkę. Sernik schłodzić w lodówce (najlepiej 2 godziny). 

29 komentarzy:

  1. Jak u Ciebie słodko, truskawkowo i smacznie :) Prostota jest najlepsza a to ciasto przypomina mi wakacje u babci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarne-smaki - tak dzisiaj mnie wzięło:) truskawek i serników nigdy dość:)

      Usuń
  2. Uwielbiam sernik na zimno ! Ja dodaję żelatynę albo galaretkę do masy serowej i robię bez ciastowego spodu, czasem na herbatnikach .
    A ja na moją rodzinkę już dawno zaopatrzyłam się w duże blachy do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażyna - moje też nie są najmniejsze:), ale jednak rozejrzę się za większymi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglada:) Nie dziwie sie ze zniklo tak blyskawicznie:) Takie ciasta znikaja blyskawicznie i tez nigdy nie wiem jaka tego przyczyna haha

    OdpowiedzUsuń
  5. wcale się nie dziwię, że tak szybko zniknęło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda k. - zaczęłam się specjalizować w ciastach jednodniowych, a czasem nawet jednopopołudniowych:)

      Usuń
  6. Moja mama przyniosła dzisiaj wuzetkę w ogromnej blaszce. Tak wielkiej jeszcze nie widziałam. Podesłać? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak wuzetkę proszę; blaszkę oddam po konsumpcji:-)

      Usuń
    2. Kabamaiga - najlepiej z wuzetką:)

      Usuń
  7. Fajnie, truskawkowo - pysznie. :) Takie lekkie ciasto na lato:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - na takie głównie mam teraz ochotę:)

      Usuń
  8. Gdzie nie zajrzę, to same cuda truskawkowe. Nie wiem już, co bym bardziej zjadła - ciastko Majanki czy Twój sernik, czy ciastko Joli... A, wszystkiego po kawałeczku :D
    Ten sernik się do mnie po prostu uśmiecha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usagi - opcja każdego po kawałeczku jest najlepsza:)

      Usuń
  9. Oj Kochana to nic innego jak za małe blaszki:) fajny sernik:) pozdrawiam Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - no kto jak kto, ale Ty Jolu się na tym znasz:) Wiedziałam, że to wina blaszek:)

      Usuń
  10. Uwielbiam tu wpadać co jakiś czas i przypominać sobie smaki dzieciństwa :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evitaa - wpadaj koniecznie na sentymentalne smaki:)

      Usuń
  11. łoj, mi chyba takie cuda nigdy się nie znudzą!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. O takim smaku marzę każdego dnia ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. no nie!! mój ulubiony sernik.....jak ja bum schrupał jeden kawałek :) zostało coś dla mnie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkursowy - trochę za późno, ale z pewnością będzie niebawem powtórka:)

      Usuń
    2. Tak!!! to ja od razu zamawiam dwa kawałki sernika :)

      Usuń
    3. Konkursowy - :) masz zaklepane!:)

      Usuń