07:45

Biszkopt (Bajeczne smaki)



Najprostszy, zawsze się udaje, nigdy nie opada. Grunt żeby go odpowiednio potraktować:) Jak? Zobaczcie na filmie.

Składniki (tortownica 26 cm):
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek (osobno białka i osobno żółtka)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Małymi porcjami dodawać cukier. Ubitą na sztywno pianę połączyć z żółtkami, mąkami (można przy pomocy miksera na małych obrotach lub łyżką). Piec w 180 stopniach około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić suchość patyczkiem). Od razu po upieczeniu rzucić dwukrotnie (50 cm w dół).

41 komentarzy:

  1. Skoro on taki idealny to już go wypróbuję ;-) Czas żebym i ja się przekonała co to za traktowanie ;-P



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Biedr_ona - rzuć a zobaczysz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaa to ten biszkopt od Dorotuś :) Korzystam z tego przepisu, od kiedy go ujrzałam :). Potwierdzam, że jest wspaniały i rzeczywiscie nie opada :) Wcześniej także nie wiedziałam, że umiem upiec biszkopt ;).

    Co do sprawdzania ubicia piany to tez tak sprawdzam ha ha !:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana - jeszcze mi się na szczęście nie zdarzyło żeby wypadła:)Ale swoją drogą Ola mogłaby ciekawie wyglądać w tej pianie:)

      Usuń
    2. hehe;D
      Mnie tez się nie zdarzyło by wypadła. W pianie byłby wtedy mój synek hihi;)

      Usuń
    3. Majana - u mnie na zmianę mąż z synem:)

      Usuń
  4. Aniu,
    brzmi idealnie.
    Ale na wszelki wypadek może zapiszę się do Ciebie na kurs jego wykonania?

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny filmik Dziewczyny ! A biszkopt super się udał, ja robię inaczej, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to ja się nie dziwię - z takim pomocnikiem to każdy biszkopt wyjdzie jak talala :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny! Pamiętam biszkopty z dzieciństwa, musiały być wtedy wyjątkowo trendy bo w każdym domu był na deser :) Moja babcia robiła z pysznym maślanym kremem i truskawkami. To były czasy. Dobrze, że pielęgnujesz tradycje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Onionchoco - ja też biszkopty pamiętam z dzieciństwa. Głównie w postaci tortów, za którymi nie przepadałam:) Ale miło wspominam takie ciasta z biszkoptami barwionymi kisielem:)

      Usuń
  8. Biszkopt piekłam wczoraj głównie po to żeby go rzucić :) jest REWELACYJNY!! Już szperam po innych Pani przepisach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa - bardzo się cieszę, że biszkopt się udał i że dobrze się rzucało:) Ja to bardzo lubię:) Mąż nie wierzył, ale jak rzucił to też jest teraz fanem tego przepisu:)

      Usuń
  9. Teściowa dała mi przepis, który ponoć zawsze sie udaje. Oczywiście mnie sie nie udało:) Tesciowa chcac pokazac ze jedna jest łatwy zrobiła, go sama i też jej nie wyszło:)
    Zrobiłam Wasz przepis i sukces:)
    Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Super! To może i Teściowa teraz będzie z niego korzystać:)

      Usuń
  10. I tak ... mój biszkopt już stygnie :) rzucanie się opłacało. yupiiii
    To mój pierwszy biszkopt, który nie opadł :)
    Pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. bałam sie go rzucić , zamknęłam oczy i bach !!! wyszedł wspaniały , dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za pierwszym razem też się bałam rzucać:) Cała ceremonia się wtedy odbyła:)

      Usuń
  12. robilam, nie wyszlo

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziś upiekłam Twój biszkopt, pierwszy raz w życiu i... wyszedł :) Powstał tort z kremem orzechowym :) to moje drugie ciasto w życiu. Dziękuję za przepis na biszkopt który "zawsze wychodzi" :* Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycja - drugie ciasto w życiu i od razu tort. Gratulacje! Widać drzemie w Tobie potencjał!:)

      Usuń
  14. Jesli robie biszkopt to tylko wedlug tego przepisu. Udaje sie wspaniale. Dzieki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam , biszkopt jest idealny , od lat szukałam przepisu na biszkopt do tortów ale żaden mi nie pasował. Ten jest inny puszysty równy ,smaczny . Polecam z czystym sumieniem , przepis trafił do mojego zeszytu ze sprawdzonymi przepisami , a to najwyższa rekomendacja. pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  16. Tym ciemny biszkoptem też trzeba rzucić po upieczeniu? Wstawiamy go do nagrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciemnym też rzucamy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

      Usuń
  17. Wszystkie z dotychczasowych przepisów które wyprobowalam - rządzą ;)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy! życzę dalszych sukcesów :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Chętnie dodała bym zdjęcie z tym wysmienitym biszkoptem ale nie ma tej możliwości :(.
      Tort dla synka wyszedł świetny ;)

      Usuń
    4. Na blogu nie ma takiej możliwości, ale zdjęcia można dodawać na fanpagu na Facebooku :) cieszę się, że tort się udał!

      Usuń
  18. Właśnie piekę tort na pierwsze urodziny synka - pierwszy w życiu biszkopt - wyszedł genialnie :-) właśnie stygnie :-) dziękuję bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wspaniale! Mam nadzieję, że tort się udał i smakował :)

      Usuń
  19. Witam.Czy jeżelimam bede posługiwała sie większą szklanka nie powinno byc problemu z wyrosnieciem?chodzi o proporcje bo im wieksza szklanka tym wiecej danego skladnika o kilka gram ale jednak,czy to nie robi różnicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy założeniu, że ta szklanka nie będzie dużo większa, to nie powinno nic zmienić.

      Usuń