wtorek, 5 maja 2015

"Jakubiak lokalnie" i zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi

Tomasz Jakubiak urzekł mnie swoim podejściem do gotowania. 
Ma być lokalnie, regionalnie i przede wszystkim smacznie. 
Znany z programów telewizyjnych, wesoły i gotujący tak "dla ludzi". To, co mi się podoba w jego gotowaniu, to umiejętność wykorzystania polskich produktów i połączenia ich z elementami kuchni świata. 
W książce "Jakubiak lokalnie" znajdują się właśnie takie przepisy. 
Są stosunkowo proste, opisane jasno i czytelnie. Opatrzone zdjęciami, które zwracają uwagę prostotą stylizacji. Jest tak jak trzeba, wystarczająco, żeby zachęcić do gotowania.  
Swojsko - w bardzo pozytywnym tego słowa znaczeniu. 
W książce znajdują się zarówno dania mięsne - te najbardziej kojarzą mi się z panem Tomaszem, ale również wegetariańskie, a także desery

" W tej książce prezentuję Wam przepisy sprawdzone, lubiane przez moich bliskich, widzów mojego programu i gości restauracji.Chciałbym, żeby każdy – i początkujący kucharz, i zaawansowany foodie, i mięsożerca, i weganin – mógł tu znaleźć coś dla siebie"

Moją uwagę w pierwszej kolejności przyciągnęła zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi i ten przepis wypróbowałam. 
Zupa bardzo smaczna, ptysie udały się jak trzeba - z pewnością przepisami z tej książki zainspiruję się jeszcze nie raz. 



Zupa z prażonej mąki/ptysie serowe (przepis z moimi malutkimi zmianami)

Składniki na (4-6 porcji):

ptysie:

  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki grubo startego sera (u mnie cheddar)
Wodę zagotować z masłem. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszać energicznie, Kiedy składniki się połączą ponownie wstawić na gaz i mieszać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia. Odczekać chwilę i zmiksować z jajkami (ciasto może być ciepłe). Gotowe powinno mieć konsystencję gęstego majonezu. Na koniec połączyć je ze startym serem. Ciasto wykładać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) - łyżeczką lub przy pomocy szprycy. Piec 15 minut w 200 stopniach. 

zupa
  • 100 g mąki pszennej (użyłam T650)
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego
  • główka młodego czosnku 
  • średniej wielkości por
  • sól i pieprz
Użyłam dostępnego obecnie czosnku i obrałam ząbki ze skórki. Czosnek zrumienić w garnku i ostudzić. Ostudzony posiekać. Pora pokroić (w oryginale wrzucamy od razu, ale ja troszkę go przesmażyłam na oliwie). 
W garnku zrumienić mąkę (uwaga, żeby się nie przypaliła). Wlać bulion (może być gorący) i energicznie wymieszać. Dodać czosnek i pora. Zupę zagotować (gotowałam przez 3 minuty). Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Podawać z ptysiami serowymi i np. natką pietruszki. 



































Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Egmont.

Link do sklepu

4 komentarze:

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.