środa, 29 kwietnia 2015

Makaronowy upominek - konkurs z Malma


W ramach współpracy z marką Malma zapraszam do udziału w konkursie:


"Makaronowy upominek"

Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu bądź opisaniu upominku dla bliskiej osoby, który będzie zawierał makaron.

Może to być prezent jadalny, ale wcale nie musi. 
Makaron możecie ugotować, opisać, sfotografować, narysować, namalować, napisać o nim poemat, a nawet o nim zaśpiewać. 
Wszystkie chwyty i formy dozwolone. 

W zgłoszeniu konkursowym należy przedstawić makaronowy upominek i zaznaczyć dla kogo jest on przeznaczony (mile widziane uzasadnienie). 

Nagrody: 2 zestawy makaronów Malma 
(w każdym 14 sztuk)

Prace można zgłaszać pod tym postem lub przesyłać na adres a.cirin@wp.pl
Uczestnik może przedstawić nieograniczoną ilość prac. 

w terminie od 29 kwietnia 2015 r. do 07 maja 2015 r. 
W dniu 09 maja 2015 r. ogłoszę dwie zwycięskie prace (wyboru dokonam osobiście) i zaprezentuję je na blogu. Wysłanie zgłoszenia jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na publikację. 

Zwycięzca jest zobowiązany przesłać dane do wysyłki nagrody do dnia 12 maja 2015 r.
(Nagrody wysyła agencja reklamowa Synertime, na terenie RP)
W przypadku nie dostarczenia adresu w terminie nagroda zostanie przekazana innemu Uczestnikowi. 

Życzę powodzenia i z niecierpliwością czekam na Wasze makaronowe propozycje!




5 komentarzy:

  1. Dzień dziecka zbliża się wielkimi krokami. Wiele małych księżniczek ucieszyłyby makaronowe spineczki: potrzebujemy kilka spinek do włosów w dowolnym kolorze, makaron kokardki oraz farby lub lakiery do paznokci, klej Magic: propozycja wzorów na makaronikach dostępna tu: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/72/8b/09/728b09d431b6d64daca26b8ce7ff5684.jpg.
    Po pomalowaniu i wyschnięciu makaronu, należy naklejać go na spinki.
    Proste - tanie - efektowne (takie prezenty uwielbiam). Zainspirowana waszą akcją mam już pomysł na prezenty dla dziewczynek w przedszkolu. Tylko co z chłopcami - może bransoletki na żemyku z małych makaronowych rurek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makarony w każdej postaci, dlatego chętnie wezmę udział w konkursie :).
    Prezent na Dzień Matki dla mam, które lubią zdrowy styl życia i oryginalne słodycze - ciastka z makaronu :) taki pyszny pomysł znalazłam tutaj, myśląc o słodkich wypiekach z dodatkiem makaronu:
    http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/ciastka-z-makaronu-ala-florentynki.html
    Najlepsze efekty esów-floresów daje makaron spaghetti, ciasteczka zawierają dużo pysznych bakalii, brązowy cukier nadaje im ładny kolor i karmelowy smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja poprzez to, co gotuję wyrażam swoje uczucia. To taki mój stały prezent dla najbliższych. Makaron można ugotować szybko i zrobić z niego pyszne dania na różne okazje. Ten wierszyk to propozycja dla mojej Najmłodszej, bo tylko ona już mi w domu została, jako prezent nie tylko na Dzień Dziecka :
    Makaron jest dobry na wszystko :
    Na nieduże smuteczki – w pomidorach wstążeczki
    Na oczęta zaspane- canneloni zapiekane
    Gdy zagubią się szelki- nadziewane muszelki
    Przed nudy atakiem – penne ze szpinakiem
    Na jedynkę w szkole- niteczki w rosole
    Przed głupimi minami- tagiattele z kurkami
    Kiedy w głowie jest pusto- wtedy kluski z kapustą
    Na zły humor z ranka – z serkami kolanka
    Gdy nie chcemy być sami- łazanki z grzybami
    Na poprawę humoru – spaghetti z rucolą
    Gdy się nie chce wyjść z łóżka – z dobrym sosem uszka
    A gdy lato jest z nami- rurki z truskawkami .

    OdpowiedzUsuń
  4. zdolności manualnych u mnie brak, śpiewać, rymować ani malować nie potrafię- ale za to całkiem nieźle wychodzi mi gotowanie. A dzięki świetnej jakości makronom Malma i odpowiedniemu doborowi składników mogę przygotować królewskie danie w 15 minut, a zaoszczędzony czas poświęcić rodzinie to to właśnie jest największym makaronowym upominkiem - Czas a przy okazji coś pysznego :) A ten jakże cenny czas oszczędzam gotując np. takie spaghetti ; )
    Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i chilli

    200 gram makaronu Spaghetti Malma
    200 gram gotowanych krewetek
    2 ząbki czosnku
    1,2-1 papryczka chilli
    Garść świeżej natki pietruszki
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek

    Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta.
    Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli ( ilość papryczki w zależności od stopnia ostrości ja użyłam całej ), solimy, pieprzymy i smażymy minutę, dodajemy obrane i opłukane krewetki i smażymy 2 minuty. Na patelnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, dodajemy posiekaną natkę pietruszki – wszystko razem starannie mieszamy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku i serwujemy gorące,

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj,
    Bardzo lubię dostawać upominki i nimi obdarowywać. Uważam, że drobny upominek w ramach podziękowania jest bardzo miłym zwyczajem i świetnie sprawdzają się w takim przypadku czekoladki i trufle zapakowane w malutkie, eleganckie pudełeczka. Uważam jednak, że ręcznie wykonane upominki są znacznie cenniejszym i piękniejszym prezentem dla moich gości, gdyż wymagają one znacznie więcej czasu i nakładu pracy. Uwielbiam gotować, piec, robić przetwory owocowe i warzywne, dlatego świetnym i bardzo uniwersalnym pomysłem są aromatyczne ciasteczka własnego wypieku, pierniki w okresie Bożonarodzeniowym, czy mięciutkie babeczki na Wielkanoc. Moich gości cieszy zawsze widok słoika z wykonanymi przeze mnie domowymi konfiturami, z owoców zebranych latem z ogródka, albo ogórkami kiszonymi. Czasami obdarowuję też gości domowym chlebem. Na pudełeczko, woreczek bądź na słoik obowiązkowo doklejam karteczkę (kształt karteczki uzależniam od okazji) z nazwą i datą okazji.
    Dla moich ukochanych sióstr przygotowałabym makaronowe babeczki z rodzynkami i nutą pomarańczy, jako podziękowanie za przybycie i miło spędzone wspólne chwile.
    Makaronowe babeczki z rodzynkami i nutą pomarańczy:
    Potrzebujemy:
    500 g drobnego makaronu - typu "ryż"
    250 g sera białego
    6 jajek
    100 g rodzynek
    skórka otarta z pomarańczy
    ekstrakt lub olejek pomarańczowy
    200 g cukru

    Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu (do wody nie dodajemy soli). Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy pokruszony biały ser. Całość mieszamy i dodajemy odcedzony i ostudzony ryż. Masę mieszamy i dodajemy namoczone wcześniej rodzynki, skórkę startą z pomarańczy i ekstrakt lub olejek pomarańczowy. Całość mieszamy i dodajemy ubite na sztywno białka. Masę delikatnie mieszamy i przelewamy do foremek na babeczki, muffinki (polecam silikonowe). Babeczki pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Babeczki studzimy w piekarniku. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.
    Babeczki są bardzo smaczne, a jednocześnie niesamowicie unikatowe.
    Serdecznie pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.