17:01

Ciasto raffaello

Ciasto raffaello

Ciasto zainspirowane znanymi pralinkami w kokosowej otoczce. 
Jest bardzo puszyste i miękkie, a przede wszystkim mocno kokosowe. 
Jeden kawałek wystarcza aby oddać się kokosowemu zapomnieniu:)

Składniki biszkoptu (blaszka 22 cm x 33 cm):

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Jak upiec biszkopt zobacz tutaj

Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe lub kokosowe (bez cukru, na 500 ml)
  • 7 łyżek cukru
  • 750 ml mleka
  • 150 g masła
  • 30 g drobno zmielonych wiórków kokosowych
Budynie ugotować z dodatkiem cukru i dobrze ostudzić. W mikserze utrzeć masło i po jednej łyżce dodawać ostudzony budyń. Na koniec dodać zmielone wiórki kokosowe. Jeżeli masa jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru.

Dodatkowo:
  • poncz (1/2 szklanki przegotowanej wody + łyżka cukru pudru + łyżka soku z cytryny)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g płatków migdałowych






Biszkopt przeciąć w poprzek na dwie równe części. Spód nasączyć połową ponczu i posmarować 2/3 masy kokosowej. Przykryć wierzchem biszkoptu. Nasączyć drugą częścią ponczu i posmarować pozostałą masą kokosową. Wierzch ciasta posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Najlepsze po kilku godzinach.






8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, delikatnie jak chmurka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciasto, przepis zapisałam...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham to ciasto. przeslij kawalek do Rzeszowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I po co ja tu zaglądam w środku nocy? Staram się nie jeść słodyczy a tu sama ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze robię wersję na krakersach, ale ta propozycja wydaje się lepsza :) będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu jak tak sobie wieczorem ochoty na coś narobię to później spać nie mogę .... :) ... a to ciasto zjadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń