Ciasto zainspirowane znanymi pralinkami w kokosowej otoczce.
Jest bardzo puszyste i miękkie, a przede wszystkim mocno kokosowe.
Jeden kawałek wystarcza aby oddać się kokosowemu zapomnieniu:)
Składniki biszkoptu (blaszka 22 cm x 33 cm):
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Jak upiec biszkopt zobacz tutaj.
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe lub kokosowe (bez cukru, na 500 ml)
- 7 łyżek cukru
- 750 ml mleka
- 150 g masła
- 30 g drobno zmielonych wiórków kokosowych
Budynie ugotować z dodatkiem cukru i dobrze ostudzić. W mikserze utrzeć masło i po jednej łyżce dodawać ostudzony budyń. Na koniec dodać zmielone wiórki kokosowe. Jeżeli masa jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru.
Dodatkowo:
- poncz (1/2 szklanki przegotowanej wody + łyżka cukru pudru + łyżka soku z cytryny)
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g płatków migdałowych
Biszkopt przeciąć w poprzek na dwie równe części. Spód nasączyć połową ponczu i posmarować 2/3 masy kokosowej. Przykryć wierzchem biszkoptu. Nasączyć drugą częścią ponczu i posmarować pozostałą masą kokosową. Wierzch ciasta posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Najlepsze po kilku godzinach.
Uwielbiam ciasta z kokosem :)
OdpowiedzUsuńpyszności uwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, delikatnie jak chmurka:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto, przepis zapisałam...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńkocham to ciasto. przeslij kawalek do Rzeszowa :)
OdpowiedzUsuńI po co ja tu zaglądam w środku nocy? Staram się nie jeść słodyczy a tu sama ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńzawsze robię wersję na krakersach, ale ta propozycja wydaje się lepsza :) będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńAniu jak tak sobie wieczorem ochoty na coś narobię to później spać nie mogę .... :) ... a to ciasto zjadłabym z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuń