14:58

Barszcz z uszkami

barszcz, uszka
Barszcz z uszkami w naszym domu jest chyba najważniejszą wigilijną potrawą.
Polecam Wam przygotowanie barszczu z kiszonymi burakami. Po przepis na nie odsyłam tutaj.
Samo przygotowanie barszczu jest naprawdę bardzo proste, a kiedy raz się zasmakuje, to już nigdy nie sięga się po kupny:)

Składniki:
  • 1 kg kiszonych buraków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolendry
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
Do garnka wlać oliwę i wrzucić przekrojoną na ćwiartki cebulę. Chwilę ją podsmażyć. Następnie wlać wodę 1-1,5 litra i wrzucić obrane warzywa (w całości). Gotować do uzyskania miękkości, można lekko posolić. Ugotowane warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej. Do wywaru wlać kiszone buraki (całą zawartość słoików) i krótko gotować na małym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia, ponieważ wtedy barszcz straci kolor). Dodać ziele angielskie i kolendrę.  Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a także sokiem z cytryny. Na koniec przecedzić uzyskując sam barszcz. 
Podawać z uszkami (przepis tutaj) lub z innymi pierogami



9 komentarzy:

  1. Pewnie, że nie ma jak barszczyk na kiszonych buraczkach - pycha. U nas w Wigilię je się barszcz grzybowy z uszkami. Ale barszcz robię też sama :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W. - ciekawa jestem smaku grzybowego barszczu:)

      Usuń
  2. U mnie uszka już "czekają" w zamrażalniku ( z grzybami i kapustą), ale teraz tak pomyślałam, zrobię jeszcze takie z pieczarkami, specjalnie dla dzieci , no i oczywiście "nastawie" buraczki na barszczyk :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - obowiązkowo zrób dzieciom:) U mnie jeszcze zamrożone krokiety - ukochana potrawa Olka:)

      Usuń
  3. Ja też uwielbiam. I te uszka z drobniutko pokrojonymi grzybami, które robi moja mama. Chcę już święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham barszcz czerwony i uszka także. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie gotowałam jeszcze barszczu z kiszonych buraków, na zakwasie jedynie .... barszcz uwielbiam, uszka tez ... dla mnie nei ma bez nich Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja po tych świętach zapragnęłam nauczyć się gotować barszczyk, taki najprostszy. Może z czasem pokuszę się o ukraiński czy o taki na zakwasie z buraków. Teściowa robiła w termomixie. Masz jakiś sprawdzony przepis? Znalazłam kilka w internecie, ale wszędzie dodaje się już ugotowane albo upieczone ziemniaki i piszą, że nie można zagotować barszczu, bo będzie mętny i gubię się w tym trochę, a jeśli chodzi o naukę gotowania zup, zawsze wracam tutaj, więc może mi coś doradzisz Aniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie najlepszy barszcz to wlaśnie ten z kiszonych buraków. Przepis na barszcz ukraiński posiadam,choc jak widać po komentarzach sposoby jego przyrządzania są różne http://bajkorada.blogspot.com/2012/02/barszcz-ukrainski.html?m=1

      Usuń