Barszcz z uszkami w naszym domu jest chyba najważniejszą wigilijną potrawą.
Polecam Wam przygotowanie barszczu z kiszonymi burakami. Po przepis na nie odsyłam tutaj.
Samo przygotowanie barszczu jest naprawdę bardzo proste, a kiedy raz się zasmakuje, to już nigdy nie sięga się po kupny:)
Składniki:
- 1 kg kiszonych buraków
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- 3 kulki ziela angielskiego
- kilka ziaren kolendry
- sól, pieprz, cukier
- sok z cytryny
Do garnka wlać oliwę i wrzucić przekrojoną na ćwiartki cebulę. Chwilę ją podsmażyć. Następnie wlać wodę 1-1,5 litra i wrzucić obrane warzywa (w całości). Gotować do uzyskania miękkości, można lekko posolić. Ugotowane warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej. Do wywaru wlać kiszone buraki (całą zawartość słoików) i krótko gotować na małym ogniu (nie doprowadzać do wrzenia, ponieważ wtedy barszcz straci kolor). Dodać ziele angielskie i kolendrę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, a także sokiem z cytryny. Na koniec przecedzić uzyskując sam barszcz.
Podawać z uszkami (przepis tutaj) lub z innymi pierogami.
Podawać z uszkami (przepis tutaj) lub z innymi pierogami.
Pewnie, że nie ma jak barszczyk na kiszonych buraczkach - pycha. U nas w Wigilię je się barszcz grzybowy z uszkami. Ale barszcz robię też sama :-)
OdpowiedzUsuńAnia W. - ciekawa jestem smaku grzybowego barszczu:)
UsuńU mnie uszka już "czekają" w zamrażalniku ( z grzybami i kapustą), ale teraz tak pomyślałam, zrobię jeszcze takie z pieczarkami, specjalnie dla dzieci , no i oczywiście "nastawie" buraczki na barszczyk :) Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - obowiązkowo zrób dzieciom:) U mnie jeszcze zamrożone krokiety - ukochana potrawa Olka:)
UsuńJa też uwielbiam. I te uszka z drobniutko pokrojonymi grzybami, które robi moja mama. Chcę już święta! :)
OdpowiedzUsuńKocham barszcz czerwony i uszka także. Mniam :)
OdpowiedzUsuńNie gotowałam jeszcze barszczu z kiszonych buraków, na zakwasie jedynie .... barszcz uwielbiam, uszka tez ... dla mnie nei ma bez nich Świąt:)
OdpowiedzUsuńA ja po tych świętach zapragnęłam nauczyć się gotować barszczyk, taki najprostszy. Może z czasem pokuszę się o ukraiński czy o taki na zakwasie z buraków. Teściowa robiła w termomixie. Masz jakiś sprawdzony przepis? Znalazłam kilka w internecie, ale wszędzie dodaje się już ugotowane albo upieczone ziemniaki i piszą, że nie można zagotować barszczu, bo będzie mętny i gubię się w tym trochę, a jeśli chodzi o naukę gotowania zup, zawsze wracam tutaj, więc może mi coś doradzisz Aniu?
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepszy barszcz to wlaśnie ten z kiszonych buraków. Przepis na barszcz ukraiński posiadam,choc jak widać po komentarzach sposoby jego przyrządzania są różne http://bajkorada.blogspot.com/2012/02/barszcz-ukrainski.html?m=1
Usuń