Krokiety są obowiązkową potrawą świąteczną w naszym domu.
Robię je zawsze wcześniej, w ilościach hurtowych. Zamrażam. Dopiero po odmrożeniu, bezpośrednio przed podaniem je panieruję.
Ze względu na dzieci robię wersję z pieczarkami, ale można je również zastąpić suszonymi grzybami.
Jeżeli nie lubicie smażenia naleśników to możecie również przygotować krokiety z waflami.
Składniki farszu ( na około 25 dużych krokietów):
Na ostudzonych naleśnikach układać farsz i zwijać je jak na zdjęciach powyżej. W tej fazie można je zamrozić.
Robię je zawsze wcześniej, w ilościach hurtowych. Zamrażam. Dopiero po odmrożeniu, bezpośrednio przed podaniem je panieruję.
Ze względu na dzieci robię wersję z pieczarkami, ale można je również zastąpić suszonymi grzybami.
Jeżeli nie lubicie smażenia naleśników to możecie również przygotować krokiety z waflami.
Składniki farszu ( na około 25 dużych krokietów):
- 700 g kiszonej kapusty
- 700 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, majeranek
- oliwa lub olej
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kapustę (odciśniętą z soku i pokrojoną na ok. 0,5 cm kawałki) oraz pieczarki (starte na tarce o dużych oczkach).
Całość dusić przez około 45 minut (jeżeli za mocno przywiera można lekko podlać wodą). Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz ostudzić.
Składniki naleśników:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- około 2,5-3 szklanki mleka
- oliwa lub olej
Dodatkowo:
- 4 jajka
- bułka tarta
- olej lub oliwa do smażenia
- sól
Jajka zmiksować z cukrem (do krokietów robię lekko słodkawe ciasto - tak lubimy, fajnie kontrastuje z farszem i panierką). Dodać wodę oraz mąkę i sól. Dodawać partiami mleko, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję ciasta (dość rzadkie). Do ciasta dodać 2 łyżki oliwy. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (lekko posmarowanej oliwą).
Na ostudzonych naleśnikach układać farsz i zwijać je jak na zdjęciach powyżej. W tej fazie można je zamrozić.
Krokiety panierować obtaczając w roztrzepanym i lekko posolonym jajku oraz w bułce tartej. Podawać jako dodatek do barszczu.
Apetycznie wyglądają :). Ile gram dałabyś suszonych grzybów?
OdpowiedzUsuń200 g suszonych powinno być ok, można też jako podstawę dać pieczarki i dodać do nich trochę suszonych:)
UsuńDziękuję za odpowiedź :). Pewnie już po Nowym Roku ale na pewno je zrobię. Pozdrawiam serdecznie, Edyta :)
Usuńuwielbiam krokiety :) tak jak i barszczyk i pierogi :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy krokiety z kapustą i grzybami ... czesto robię je na obiad i jakoś nam się nie nudzą:) buziaki
OdpowiedzUsuńKrokiety zrobione. Zastanawiałam się czy nie dać surowego jajka do farszu, aby się "trzymał " ale ostatecznie zrobiłam tak jak w przepisie. Sylwia.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały :)
Usuń