Bajeczne smaki zapraszają na kolejny filmik. Tym razem pokazujemy jak przyśpieszyć wykonanie krokietów. Wystarczy naleśniki zastąpić suchymi waflami.
Sami zobaczcie jakie to proste:)
Składniki (12 krokietów):
- 3 kwadratowe lub prostokątne wafle
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 średniej wielości cebule
- 2 jajka
- ok. 1 szklanki bułki tartej
- majeranek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Ugotowane w mundurkach ziemniaki (jeszcze ciepłe) obrać, zmielić lub zgnieść. Dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę. Wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Jeszcze ciepły farsz podzielić na 3 części i rozsmarować na waflach. Wafle zwinąć w rulony. Każdy rulon pokroić na 4 części. Krokiety obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto.
A to ciekawe! :)
OdpowiedzUsuńEvitaa - :)
OdpowiedzUsuńAleż fajne krokiety, zupełnie inne.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają i filmik też ;-)
...robie takie same, ale nazywam je pierogami waflowymi i kroje w mniejsze kawałeczki :)
OdpowiedzUsuńWiele razy się do nich przymierzałam,ale chyba musiałam zobaczyć je u Ciebie,żeby wreszcie zaplanować...
OdpowiedzUsuńPysznie!
Idealne dla mnie-są z ziemniakami i nie trezba smażyć tych nieszczęsnych naleśników:)))
OdpowiedzUsuńRobiłam takie z ziemniakami, pieczarkami i mięsem mielonym, kiedyś wrzuce na boga :))
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na obiad:). Nie spotkałam się jeszcze z takimi krokietami:) buziaki
OdpowiedzUsuńZrobiłam krokiety z waflami to naprawdę pychotka ;0;0 Dziękuję za przepis ;0
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się spodobał:)
UsuńJakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
OdpowiedzUsuńA ja polecam zmienić farsz na mięso mielone zrobione tak jak na kotlety.Można potem zwinąć i pokroić albo pokroić w kwadraty bądź trójkąty,panierować i smażyć. Ponieważ mięso jest zimne , w przeciwieństwie do ziemniaków, smaruję wafle mlekiem ( lub wodą )żeby zmiękły i dały się dobrze pokroić
OdpowiedzUsuń