środa, 16 października 2013

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (ze słonecznikiem)

To nasz chleb powszedni. Piekę go na co dzień i wystarcza nam z reguły na 3 dni. Z podanego przepisu wychodzą mi dwa chlebki w keksówkach (10 cm x 25 cm). 
Najtrudniejsze jest oderwanie się od świeżego bochenka. Ta chrupiąca skórka...można jeść i jeść i jeść...
Mój chleb prezentuję w 8 Światowym Dniu Chleba i dołączam do tej akcji

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Krok 1. Rano wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go. 
Krok 2. Wieczorem przygotować ciasto zakwaszone:

  • 120 g zakwasu żytniego
  • 300 g wody
  • 150 g mąki żytniej razowej (TYP 2000)
  • 150 g mąki pszennej chlebowej (TYP 650)
Wymieszać powyższe składniki przy pomocy łyżki. Miskę zakryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 
Krok 3. W misce wymieszać
  • ciasto zakwaszone (powyżej)
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 300 g wody
  • 360 g mąki pszennej (TYP 650)
  • 240 g mąki żytniej (jasna TYP 720)
Ciasto wyrabiać około 6 minut przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. 
Pozostawić w ciepłymi miejscu do wyrośnięcia (ok. 1,5-2 godzin), przykrywając miskę folią spożywczą. 
Krok 4. Do ciasta dodać
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
i wyrobić ciasto ponownie. Podzielić je na dwie części (nie formujemy bochenków, bo ciasto jest zbyt rzadkie) i przełożyć do wysmarowanych oliwą foremek. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1,5-2 godzin). Piec 20 minut w 230 stopniach, a następnie 15 minut w 200 stopniach i kolejne 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wyjąć z foremek i dalej studzić na kratce. 




10 komentarzy:

  1. Muszę go wypróbować. Może posmakować mojemu małżonkowi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - mojemu smakuje;)

      Usuń
    2. Wygląda pysznie! A że nie wyobrażam sobie życia bez chleba, to pewnie spróbuję ;) Tego przepisu nie znałam. Podobnie jak nie słyszałam o Światowym Dniu Chleba!
      Dzięki :)

      Usuń
    3. Marzenia do spełnienia - zawsze możesz się przyłączyć w następnym roku:)

      Usuń
  2. Aniu,pyszny!
    Częstuję się kromką.
    Niech chleb nas łączy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - dokładnie, fajnie, ze są rzeczy, które są w stanie tak łączyć bez żadnych barier, granic:)

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda!
    Nie mogłabym się oprzeć tej chrupiącej skórce, o nie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę ! Obryzłabym cały ... Przepis zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu wspaniały bochenek:) .... musze zapisac przepis, bo słonecznik w chlebku lubię:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.