08:21

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (ze słonecznikiem)

To nasz chleb powszedni. Piekę go na co dzień i wystarcza nam z reguły na 3 dni. Z podanego przepisu wychodzą mi dwa chlebki w keksówkach (10 cm x 25 cm). 
Najtrudniejsze jest oderwanie się od świeżego bochenka. Ta chrupiąca skórka...można jeść i jeść i jeść...
Mój chleb prezentuję w 8 Światowym Dniu Chleba i dołączam do tej akcji

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Krok 1. Rano wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go. 
Krok 2. Wieczorem przygotować ciasto zakwaszone:

  • 120 g zakwasu żytniego
  • 300 g wody
  • 150 g mąki żytniej razowej (TYP 2000)
  • 150 g mąki pszennej chlebowej (TYP 650)
Wymieszać powyższe składniki przy pomocy łyżki. Miskę zakryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 
Krok 3. W misce wymieszać
  • ciasto zakwaszone (powyżej)
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki miodu
  • 300 g wody
  • 360 g mąki pszennej (TYP 650)
  • 240 g mąki żytniej (jasna TYP 720)
Ciasto wyrabiać około 6 minut przy pomocy miksera ze spiralnymi końcówkami. 
Pozostawić w ciepłymi miejscu do wyrośnięcia (ok. 1,5-2 godzin), przykrywając miskę folią spożywczą. 
Krok 4. Do ciasta dodać
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
i wyrobić ciasto ponownie. Podzielić je na dwie części (nie formujemy bochenków, bo ciasto jest zbyt rzadkie) i przełożyć do wysmarowanych oliwą foremek. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1,5-2 godzin). Piec 20 minut w 230 stopniach, a następnie 15 minut w 200 stopniach i kolejne 15 minut w 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu wyjąć z foremek i dalej studzić na kratce. 




10 komentarzy:

  1. Muszę go wypróbować. Może posmakować mojemu małżonkowi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - mojemu smakuje;)

      Usuń
    2. Wygląda pysznie! A że nie wyobrażam sobie życia bez chleba, to pewnie spróbuję ;) Tego przepisu nie znałam. Podobnie jak nie słyszałam o Światowym Dniu Chleba!
      Dzięki :)

      Usuń
    3. Marzenia do spełnienia - zawsze możesz się przyłączyć w następnym roku:)

      Usuń
  2. Aniu,pyszny!
    Częstuję się kromką.
    Niech chleb nas łączy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - dokładnie, fajnie, ze są rzeczy, które są w stanie tak łączyć bez żadnych barier, granic:)

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda!
    Nie mogłabym się oprzeć tej chrupiącej skórce, o nie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę ! Obryzłabym cały ... Przepis zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu wspaniały bochenek:) .... musze zapisac przepis, bo słonecznik w chlebku lubię:) buziaki

    OdpowiedzUsuń