Krucho-drożdżowe rogaliki z dodatkiem skórki pomarańczowej, nadziewane dynią z pomarańczą i kardamonem.
Subtelnie pomarańczowe i orzeźwione nutą kardamonu.
Dla mnie idealne.
Składniki ciasta (36 małych rogalików):
- 125 g masła (w temp. pokojowej)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka (1 białko pozostawić do smarowania po wierzchu)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany (18%)
- skórka otarta z dużej pomarańczy
Składniki nadzienia (podaję składniki na porcję większą niż potrzeba do rogalików (wystarczy połowa, my nadwyżkę zjedliśmy z naleśnikami):
- 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
- cała duża pomarańcza (może być ta, z której zetrzemy połowę skórki)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 3 łyżki cukru
- kardamon do smaku
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia po wierzchu
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej podwoi swoją objętość).
Dynię oraz zmieloną (całą, najlepiej bezpestkową, a jeżeli z pestkami to je usunąć) pomarańczę smażyć przez około 30 minut z dodatkiem cukru i soku z cytryny oraz kardamonu (dodałam jedno zmiażdżone ziarno). Musiałam dodać dość sporo wody (która odparowała), ponieważ składniki przywierały do dna. Nadzienie ostudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części i rozwałkować na placki o grubości 3-4 mm. Każdy placek podzielić na 12 części i na każdym z trójkątów położyć łyżeczkę nadzienia.
Uformować rogaliki (patrz film) i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem po wierzchu.
Piec w 180 stopniach około 18 minut.
Po ostudzeniem oprószyć cukrem pudrem.
Po ostudzeniem oprószyć cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji:
Czy mogę się poczęstować ;;; wyglądają smakowicie ;;; pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńKasia T - proszę bardzo:)
UsuńBardzo chętnie spróbowałabym takich cudeniek:)Zakochałam sie w nadzieniu:)
OdpowiedzUsuńPucinka - wcale Ci się nie dziwię:)
Usuńcudnie sie prezentuja
OdpowiedzUsuńKrzywa kromeczka - dziękuję:)
Usuńmuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńCudowne to nadzienie, ma taki energetyczny kolor :)
OdpowiedzUsuńRogaliki wyszły Ci idealne :)
Oj, jakie pyszności serwujesz Aniu! :)
OdpowiedzUsuńRogaliki muszą mieć bardzo ciekawy smak ... Jak dla mnie intrygujący.
OdpowiedzUsuńChyba sprawdzę go na swoich kubkach smakowych ;)
Aniu robiłam z ciastem dyniowym, ale z nadzieniem nie. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię :)
OdpowiedzUsuńSuper:) Jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń. Możesz się podzielić zdjęciem korzystając z przycisku Cook'd:)
UsuńTak się udały :)
Usuńhttp://przystole.blox.pl/2013/11/Krucho-drozdzowe-rogaliki-z-dynia-i-pomarancza.html
.... uwielbiam rogaliki... ale własnie uświadomiłas mnie, ze bardzo bardzo dawno nie piekłam tego cudu:) .... czas to nadrobić:) buziaki
OdpowiedzUsuń