piątek, 25 października 2013

Ciasto czekoladowe z gruszkami


Delikatne i bardzo puszyste ciasto czekoladowe z gruszkami. 
Upiekłam je w ramach akcji "Jak gruszki na wierzbie". 
Wraz z innymi blogerkami kulinarnymi przygotowałyśmy przeróżne potrawy z gruszkami w roli głównej (patrz lista blogów na końcu wpisu).
Ciasto bardzo smakowało mojemu synowi, który nie przepada za mocno czekoladowymi wypiekami - to było dla niego w sam raz. 

Składniki (blaszka 22 cm x 33 cm):

  • 2 gruszki
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • opcjonalnie: 3 łyżki galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku


Czekoladę rozpuścić w mleku podgrzewając całość na małym ogniu. Ostudzić. 
Białka ubić na sztywną pianę. Osobno żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ostudzone mleko z czekoladą oraz mąkę, proszek i olej. Na koniec przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć je na wierzchu ciasta. 
Piec około 25 minut w 180 stopniach. 
Ostudzone ciasto można posmarować po wierzchu cytrynową galaretką (zyska fajny połysk, a gruszki nie będą wyglądały na wysuszone).




W akcji "Jak gruszki na wierzbie" udział wzięły:





28 komentarzy:

  1. Gruszki i czekolada to idealne polaczenie :)

    dziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie identyczne zestawienie smaków, choć według innego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i gruszka , to doskonałe i niezawodne połączenie, dzięki za wspólnie spedzony czas.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie, gruszki i czekolada to para wręcz idealna, więc wcale się nie dziwę reakcji Twojego Synka.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam polaczenie gruszki i czekolady :) czarnej lub białej :)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie wyglada Twoje dzieło :-)
    Chętnie bym spróbowała, dziękuję zawspólne gruszkowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi smaka na czekoladowe ciacho :))). Muszę zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Doskonałe połączenie! Dziękuję za wspólny gruszkowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  9. No patrz prawie jakbyśmy się umówiły.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada i gruszka połączenie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pierwsze ciasto w akcji na które trafiam:) Cieszyłam się na tę możliwość napotkania wielu przepisów na czekoladowo gruszkowe, bo sama chętnie przygotuję ze sprawdzonego przepisu:) a ten się wydaje idealny!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak, czekoladowe ciasta z gruszkami pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mój smak:-) Oj zjadłabym choć kawalątek...Dzięki za wspólne gruszkowe chwile:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. czekolada i gruszka - połączenie idealne ! :) wspaniałe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieknie pogruszkowalas. Wyglada bardzo apetycznie. Wierze, ze gruszka i czekolada to malzenstwo doskonale :) Dzieki za kolejna wspolna akcje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne połączenie smaków, zawsze się sprawdza. Pozdrawiamy serdecznie dziękujemy za wspólne kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem czekoladoholiczką :):)
    Takie ciasto to dla mnie marzeń spełnienie :)
    Dziękuję za gruszkowe inspiracje ... pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszne :) mój mąż nie przepada za czekoladowymi, ciekawe czy to by mu smakowało :) dziękuję za kolejne wspólne chwile w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  19. piękne i pyszne, dziękuję za wspólną akcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Smakowite ciacho. Gruszka z czekoladą się pysznie komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniałe :)! U mnie też czekoladowo-gruszkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  22. uwielbiam połączenie czekolady i gruszek, ciasto wygląda bardzo apetycznie:) dzięki za wspólnie spędzony czas i do kolejnego spotkania:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj musialo byc pyszne! Wyglada super!:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie wygląda :) Chyba też się skuszę !

    OdpowiedzUsuń
  25. To było pyszne spotkanie:) Żałuję, że nie udało mi się dołaczyć do Was ... ale do następnej akcji na pewno wchodze w ciemno::)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pięknie ale ciekawe jak smakuje? Czy ktoś z Was próbował ten przepis? Czy aby na pewno nie trzeba masła albo margaryny ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgorzata - w składnikach jest 1/2 szklanki oleju, nie potrzeba już dodatkowego tłuszczu.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.