Marchewka z pomarańczą to naprawdę dobrana para, bardzo aromatyczny, zgrany duet.
Zachwycający nie tylko zapachem, ale również barwą.
Ta zupa, mimo iż ze składników dostępnych praktycznie przez cały rok, smakuje mi najbardziej jesienią.
Składniki:
- pół małego pora
- pół pietruszki
- 6 dużych marchewek
- 1 duża pomarańcza
- oliwa (2-3 łyżki)
- pół łyżeczki świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- do podania: pestki dyni
Pora pokroić i lekko zeszklić na oliwie. Dodać pietruszkę i marchewki (obrane i pokrojone). Całość zalać wodą (do zakrycia składników) i gotować do uzyskania miękkości przez marchewkę. Zmiksować dokładnie wszystkie składniki i dodać sok wyciśnięty z całej pomarańczy, imbir oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze 3 minuty. Można na koniec dodać jeszcze odrobinę świeżej oliwy. Podawać np. z pestkami dyni.
Muszę przetestować w końcu to połączenie :)
OdpowiedzUsuńWedelka - koniecznie trzeba przetestować:)
Usuńciekawe połączenie, a jaki kolor !
OdpowiedzUsuńicookandlook.pl - połączenie jest naprawdę super, dziękuję:)
UsuńCiekawe połączenie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKulinarne przygody Gatity - spróbuj koniecznie:)
UsuńBrzmi bardzo oryginalnie :) Ciekawa jestem takiego połączenia, nie do końca do mnie przemawia, ale często tak mam, coś wydaje się dziwnym połączeniem, a w rzeczywistości to niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńBasinepichcenie - chyba wszyscy tak miewają, ale myślę, że nas - blogerki kulinarne, cechuje jednak duża odwaga kulinarna:)
Usuńczy tę pomarańczę faktycznie czuć w zupie? bo ja bym jeszcze dla pewności dodała trochę otartej skórki z pomarańczy. ciekawi mnie ten smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika - czuć, ale nie dominuje. Mi o taki efekt właśnie chodziło. Zostaw sobie skórkę na ewentualne ostateczne doprawienie (no i moja pomarańcza była naprawdę duuuuża:)
UsuńZrobiłam dotąd raz taką zupę i muszę przyznać, że smakuje bosko :). Ale apetyczne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńEvitaa - to mam nadzieję, że natchnęłam Cię do kolejnego razu:)
UsuńTa zupa jest b a j e c z n a! Zrobiłam dzisiaj na obiad tylko zamiast pora dałam cebulę. W dodatku jest tak szybka i łatwa w przygotowaniu. Uwielbiam takie proste, ale niebanalne przepisy. Ten dodaję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPivonja - bardzo się cieszę, że smakowała:)
UsuńBardzo lubię marchwiankę, ale takiej zupy to ja jeszcze nie jadłam:) buźka
OdpowiedzUsuńNiestety z pomarańczą jest obrzydliwa. O wiele lepsza tradycyjna. Aż mi się łezka w oku zakręciła jak zepsułam tak pyszny smak pomarańczą :(
OdpowiedzUsuńIza - to dowód na to, że ludzie się różnią i nie zawsze wszystkim coś smakuje. Ja tę zupę lubię bardzo.
Usuń